Skoči na sadržaj

Što napraviti kada se aluminijska felga ošteti?

Tu i tamo, svima nam se dogodi da ne vozimo s dovoljnom pažnjom pa naše felge (naplatci) zadobiju oštećenja.

Što napraviti kada se aluminijska felga ošteti?

U ovom vodiču nećemo učiti postupak popravka alu felge jer za prosječne vozače to nije opcija već samo prolazimo kroz moguća rješenja.

Postoje 3 tipa oštećenja:

  • deformacije: oštećenja koja nastaju prilikom jačeg udarca - mogu imati utjecaj prilikom voženje (ovjes obično trpi štetu, ali se oštećenje može osjetiti na volanu)
  • ogrebotine: vizualna oštećenja koja nastaju kada primjerice prođete gumom uz rubnjak (rinzol) - ne smeta u vožnji
  • ostala oštećenja: felga može biti nagrižena od neadekvatnih sredstava za čišćenje ili soli kojom se posipa cesta - kod ovakvih problema, felge mogu ispuštati zrak iako su gume i ventili ispravni

Kako riješiti deformaciju felge?

Felga se može vratiti u ispravan oblik koristeći posebne strojeve u specijaliziranim obrtima za popravke felgi. Trajanje poprvka od ostavljanja automobila do preuzimanja iznosi cca 6h, a ukoliko popravljate samo jednu felgu, možete se voziti automobilom na rezervnom kotaču.

Cijene popravka se definiraju prema jačini oštećenja, načinu na koji dostavite felgu (na automobilu ili u prtljažniku) i veličini kotača. Za 18″ naplatke, cijena po komadu iznosi 250-300kn (s PDV-om).

Kako riješiti ogrebotine i ostala oštećenja?

Jedini mogući način za ovakve popravke je potpuno lakiranje felge uz prethodnu ispravnu pripremu. Felga se lakira sa svih strana.

Sve to možete riješiti u specijaliziranim obrtima ili kod boljih autolakirera. Dobra stvar je što ovdje možete birati boju po želji + završni zaštitni premaz koji se stavlja na felgu obično je kvalitetniji nego kod originalne felge.

Trajanje popravka ovisi o zauzetosti, ali računajte da ćete biti bez felgi 3-5 dana.

Za 18″ naplatke, cijena lakiranja felge iznosi 500kn (s PDV-om) po komadu. Dakle, ako lakirate cijeli set, platit ćete cca 2000kn.

Ukoliko ste izgubili komad felge i to se može popraviti pomoću tehnike zavarivanja aluminija, ali cijena takvog popravka nije nam poznata.

Preporuke

Na području Zagreba i okolice imamo izrazito dobra iskustva sa:

  • Specijaliziran obrt za popravke felgi – Jelenić (nalazi se iza zgrade Cibone)
  • Autolakirerski obrt – Javor i Sin (nalazi se na cesti koja povezuje Sv. Nedelju i Samobor – blizu izlaska s Autoputa)

Napomena: ovaj vodič nije sponzoriran već je temeljen na vlastitim iskustvima.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentirajte prvi