Skoči na sadržaj

Kada napraviti reinstalaciju Windowsa?

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

Ukoliko vas računalo odbija naredbe ili je usporeno, moguće rješenje je reinstalacija Windowsa. Nažalost, neki to uzimaju kao pravilo pa prečesto rade reinstalaciju.

Kada napraviti reinstalaciju Windowsa?
Photo credits: Pixabay

Sama reinstalacija dugotrajan je proces jer zahtijeva backup podataka, instalaciju Windowsa, a zatim instalacija svih potrebnih programa i vraćanje podataka. Za nas je ovo zadnja opcija koju primjenjujemo kada ništa drugo ne upali.

Ipak, periodičke reinstalacije Windowsa dobre su jer u temeljito počiste računalo. Ovo možete raditi jednom godišnje ili čak u dvije godine.

O samim instalacijama već smo pisali pa se nećemo ponavljati:

Kako si možemo pomoći bez reinstalacije?

Postoji zaista mnogo razloga radi kojih računalo može biti sporo ili odbijati poslušnost, ali ovdje ćemo dati neke generalne smjernice koje bi mogle pomoći.

1. Obrišimo nepotrebne programe. Ovisno o verziji operativnog sustava, unutar Control panela možemo pronaći opcije za brisanje. Pobrišimo sve što izgleda sumnjivo i što je od nepoznatih proizvođača softvera. Obrisati možemo i programe od proizvođača računala za koje procijenimo da su nepotrebni. Oni znaju trošiti dosta resursa.

2. Ažurirajte programe koje koristite na najnovije verzije.

3. Počistite nepotrebne stvari pomoću programa CCleaner. CCleaner je stvarno izvrstan jer dubinski skenira i čisti programe i operativni sistem, uključujući i registryje. Pomoću CCleanera jednostavno možete i upravljati programima koji se pokreću prilikom samog ulaska u Windowse (Tools > Startup). Dobro je isključiti sve nepotrebno jer će tada paljenje biti puno brže.

4. Počistite eventualne viruse nekim antivirusnim rješenjem. Naše preporuke idu AVG-u i Avastu.

5. Počistite Malware (zlonamjerni softver) pomoću programa Malwarebytes.

6. Uklonite nepotrebne alatne trake (toolbar) i razne nepotrebne dodatke u Internet preglednicima.

Neke od ovih stvari zahtijevat će resintalaciju računala, a neka brisanja neće biti omogućena. U slučaju velikog nereda na računalu je dobro pokušati ovaj postupak u tzv. Safe mode-u. U Safe-mode se ulazi tako da se prilikom paljenja računala drži tipka F8.

 

Napomena: broj ikonica na desktopu nije pokazatelj je li računalo u neredu ili ne.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentirajte prvi