Skoči na sadržaj

Kako funkcionira presjedanje na letovima?

Do udaljenih lokacija kao što je Amerika, vjerojatno nećete moći doći izravnim letom iz Hrvatske ili obližnjih aerodroma. U nastavku opisujemo što napraviti s prtljagom i koje oznake slijediti kako biste na vrijeme stigli do drugog gatea.

Kako funkcionira presjedanje na letovima?

Put na udaljene lokacije (npr. Kalifornija) zna biti dosta iscrpljujuć jer osim promjene vremenskih zona, zahtijeva sjedenje od 15-ak sati u malom prostoru. Zato za vrlo udaljene destinacije preporučujemo:

  • tražiti vezu s maksimalno jednim presjedanjem
  • čekanje u zračnoj luci treba biti što kraće
  • zaboravite luke do kojih ćete doći tako da se prethodno vozite busom, kombijem ili automobilom jer će vas to dodatno izmoriti
  • ignorirajte karte koje zahtijevaju promjenu zračne luke prilikom presjedanja

Također je bitno da ne kupujete zasebne letove već vezani let kupite u istoj transakciji. Tada prijevoznik koji je prodao karte ima obavezu brinuti u slučajevima kašnjenja, otkazivanja i najbitnije — prtljage.

Kada let s presjedanjem kupite odjednom – vaša prtljaga prebacuje se automatikom iz aviona u avion. Prtljagu prijavljujete prije prvog leta, a preuzimate nakon zadnjeg. Letovi koji su vezani u pravilu imaju iste limite za prtljagu.

Kod vezanih letova sigurnosnu provjeru prolazite samo jednom – na početku. Nakon izlaska s prvog leta ostajete unutar luke i slijedite oznake Connecting flights i zatim tražite gate na kojem nastavljate sljedeći let. U međuvremenu ćete eventualno trebati proći (automatsku) provjeru putovnice.

U vodiču za jeftine letove saznajte kako pronaći let koji vas zanima, zatim ga možete pratiti kroz naredne mjesece, a čak možete postaviti i price alert koji će javljati svaku promjenu cijene. Iako servisi poput Skyscannera prikazuju okvirne cijene, u trenutku kupnje znaju reći “cijena se povećala” — zato preporučujemo da pratite cijene na stranicama prijevoznika. Cijene karata za identičan let znaju varirati ovisno o trenutku u kojem se kupuje. Primjerice Zageb – San Diego – Zagreb je unutar 3 mjeseca varirala od 6.500kn do 4.700kn da bi dan prije polaska skočila na 10.000kn.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentirajte prvi