Skoči na sadržaj

Osobni razvoj: Kako dati kritiku

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

Jedan od najvažnijih elemenata kvalitetne komunikacije je upravo davanje kritike ili povratne informacije. Komunikacija je osnova svakog odnosa, jer tako razmjenjujemo informacije, emocije, mišljenja, stavove.

Osobni razvoj: Kako dati kritiku
Photo credits: Shutterstock

Čovjek je stvoren da komunicira, pri čemu djeluje kroz poslovni ili privatni odnos, a cilj svakog od nas je ostvariti kvalitetne odnose, što nas čini uspješnim i sretnim.

Naučite davati kritike

U svakoj komunikaciji dolazi do nerazumijevanja, loše razmjene informacija, konflikta, zamjeranja, neuspješno obavljenih zadataka, što rezultira nezadovoljstvom i ponekad raskidom poslovnih i osobnih odnosa. Poznato je svima da u takvim situacijama često krivimo drugu stranu i osjećamo se neshvaćeni i povrijeđeni. Kada malo okrenemo situaciju i počnemo razmišljati na način što smo mi mogli učiniti bolje ili drugačije, cijela situacija poprima potpuno drugačiju sliku.

Za svaku situaciju preuzmimo odgovornost i pitajmo sebe: „Što sam ja mogao/ mogla učiniti drugačije i što ću u sljedećoj sličnoj situaciji napraviti bolje i drugačije?“. Kada preuzmemo odgovornost u odnosu i prvo krenemo od sebe, puno zrelije možemo pristupiti kako u privatnim, tako i u poslovnim odnosima.

Kako ćemo u pravom trenutku uputiti drugoj osobi kritiku i tako zaštititi odnos i sebe? Dati na kvalitetan način kritiku, odnosno povratnu informaciju. Mnogi od nas ne žele narušiti odnose, zbog čega ne želimo reći što nam smeta i zašto se ponekad osjećamo loše.

Kako vrijeme odmiče, sve više nam počinju smetati postupci druge osobe koja nema lošu namjeru i istovremeno čini ili govori nešto što nam sve više smeta ili nas čak povređuje. Kada preuzmemo odgovornost, ohrabrimo se i na kvalitetan način iskomuniciramo što bismo željeli, osoba će nam najčešće biti zahvalna i dodatno se potruditi oko još boljeg odnosa.

Metoda za upućivanje kritike u 3 koraka

O načinu na koji će osoba prihvatiti našu kritiku najčešće ovisi način na koji ćemo to učiniti. Postoji efikasna metoda koja se zove ‘sendvič’ metoda ili ‘feedback‘ i sastoji se od sljedeća tri koraka:

Prvi korak: Recite osobi nešto u čemu je specifično dobra (npr. kolegice Ivana, vi ste vrlo vrijedna i odgovorna osoba i kvalitetno obavljate svoj posao), osobu pohvalite i istaknete njezine specifično dobre strane

Drugi korak: U kratkim crtama na afirmativan način iznesite ono što vam smeta (npr. bilo bi mi drago kada bi u dogovorenom roku obavila sljedeći zadatak, jer nam je to važno zbog projekta i naših zadovoljnih klijenata)

Treći korak: Na kraju uputite zahvalnost i nastojanje u pozitivan ishod vašeg dogovora (npr. stoga vjerujem da ćemo ubuduće bolje funkcionirati i da će naš rad na projektu biti još bolji zbog vase predanosti poslu i odgovornosti u obavljanju svakodnevnih zadataka).

Kroz ove korake istakli ste specifične prednosti osobe, na pozitivan način iskomunicirali svoja očekivanja za sljedeći put i na kraju spomenuli generalno zadovoljstvo u odnosu s tom osobom.

Slične korake možemo staviti i u kontekst privatnog odnosa. Ovo je jedan od alata građenja kvalitetnih odnosa koji se često koriste u uspješnim organizacijama kao alat vođenja zaposlenika. Svaki voditelj na ovakav način u komunikaciji ‘jedan na jedan’ može svakoj osobi iskomunicirati njegove prednosti i područja za razvoj, što je i obaveza svakog uspješnog voditelja.

Ovaj pristup je i jedan od alata uspješne komunikacije koji će naučiti naši polaznici i na radionici 14.11.2019. pod naslovom „Vještine uspješnog vođenja“.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentirajte prvi