Skoči na sadržaj

Računala za djecu – preporuke za odabir u 2021.

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

Za nekoliko dana počinje školska godina pa ste sigurno pomislili kako je potrebno kupiti novo računalo svome djetetu. U ovom vodiču dat ćemo pregled mogućih opcija.

Računala za djecu – preporuke za odabir u 2021.

Prije svega, potrebno je razmisliti o namjeni tog računala. Ako će služiti za školu i igru, treba biti snažnije.

Snaga računala iskazuje se kroz nekoliko ključnih stvari:

  • procesor - preporučujemo Intel s minimalnom oznakom i3, idealno i5 ili i7
  • memorija - što više RAM-a - to bolje
  • disk - idealno da ima SSD oznaku i što veći kapacitet, barem 256GB
  • grafička kartica - bitno za igre, obradu videa i sl.

Postoji i cijela nauka oko napajanja, hlađenja, monitora, ali to nećemo obrađivati u ovom članku.

Školski zadaci mogu biti napravljeni na bilo kojem računalu kupljenom u zadnjih nekoliko godina jer su potrebni samo programi za pisanje te internet preglednik. U tom slučaju čak možete razmisliti i o rabljenim računalima. Postoje dućani koji prodaju isključivo obnovljena rabljena računala s garancijom (pogledajte “Media Računala”).

Dio zadataka sigurno je moguće obaviti i putem pametnih telefona, a većinu njih preko tableta. U budućnosti vjerujemo kako će računala služiti kao radne stanice - za obavljanje posla dok će se sve ostalo raditi na manjim uređajima.

Stolno ili prijenosno računalo?

Kod odgovaranja na ovo pitanje, razmislite o sljedećem:

  • imate li dovoljno prostora za stolno računalo (monitor, kućište, tipkovnica i miš stalno su na istom položaju)
  • je li vaše dijete dovoljno oprezno (kod prolijevanja tekućine, puno je jeftinije zamijeniti tipkovnicu stolnog računala)
  • hoćete li nadograđivati računalo (stolna računala ovdje imaju prednost prednost)
  • imate li potrebu za prenošenjem računala (npr. kod bake ili na određeni školski sat)

Laptope tj. prijenosna računala danas je moguće nabaviti za sličan novac kao i stolna pa to nije presudan faktor. Ako kupujete stolno računalo, trebat će vam i monitor. Prosječna veličina monitora u današnje vrijeme je 24″. Kod stolnog računala također treba imati na umu da ona uglavnom dolaze bez zvučnika i bežične kartice (bitno ako ne možete fizički povezati računalo i router zbog udaljenosti).

Windows računalo ili Apple (iMac / Macbook)?

Na Linuxu se radi rijetko kada u školi pa smo to odmah isključili kao opciju. Uglavnom se sve uči na Windows operativnom sustavu.

Klinci žele biti fora i na svim videima svojih YouTube zvijezda vide samo Apple Macbook računala. Ta računala u pravilu su skuplja od ostalih jer plaćate cijeli paket – lijep izgled, fenomenalan retina ekran, izvrsno kućište, dobru tipkovnicu, operativni sustav (OS X), super uslugu ako zatrebate iskoristiti jamstvo i još štošta. Ako vaše dijete koristi iPhone, tada će sve biti super povezano.

Kod kupnje Apple računala, ne trebate gledati Pro modele koji su namijenjeni stučnjacima. Air modeli bit će i više nego dovoljni. Za vrijeme pisanja ovog vodiča, u tijeku je “Back to school” akcija gdje Macbook Air možete nabaviti za 7.999kn ukoliko platite MasterCardom ili Maestro karticom + znate nekog redovnog studenta koji će s vama otići po računalo.

Na sva ostala računala mogu se instalirati Windowsi. Neka računala dolaze s predinstaliranim i legalnim Windowsima dok je na ostala potrebno napraviti instalaciju.

Zaključak

U budućnosti, informatička pismenost bit će ključna za obavljanje svih poslova i život općenito. Tako primjerice danas koristimo moderne tehnologije za obične stvari – traženje recepta, check-in avio karte, produljenje vozačke dozvole, … Neke škole počinju raditi s tabletima već od 1. razreda, a neke škole od viših razreda i zato ne postoji univerzalan odgovor na pitanje “kada je najbolje vrijeme za kupnju računala djetetu”. To, kao i svi odabiri koje smo prethodno naveli ovise od slučaja do slučaja. Što god da odaberete, i Windows i OS X omogućuju roditeljski nadzor kako bi vaše djete bilo 100% sigurno. Sretno!

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentirajte prvi