Skoči na sadržaj

iPad – Što je to i čemu služi?

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

Apple je ove godine predstavio svoju verziju tablet računala pod nazivom iPad. Ovaj uređaj trebao bi promijeniti način na koji pregledavamo web, čitamo knjige, gledamo slike, filmove i ostale multimedijalne sadržaje.

iPad – Što je to i čemu služi?
Photo credits: Unsplash

iPad izgleda kao povećani iPhone. LCD ekran veličine 9.7 inča i debljina od samo 1,27 centimetara pridonose dobrom izgledu uređaja. Težak je 700 grama i dizajniran da ugodno leži u rukama.

Pokreće ga Appleov procesor A4 radnog takta od 1 GHz. Što se tiče pohrane podataka, iPad dolazi u tri verzije: 16, 32 i 64 gigabajta prostora. Od povezivosti tu su WiFi, Bluetooth i opcionalni 3G.

Čemu to služi ?

Surfanje. iPad doslovno stavlja internet u vaše ruke. Web stranice zaista izgledaju lijepo, a kretanje po njima je zabavno. Kada okrenete iPad na stranu, stranice se automatski okrenu zajedno s njim.

E-mail. Pisanje mailova obavlja se pomoću virtualne tipkovnice. Tipke su velike kao one na laptopu. iPad radi sa većinom standardnih formata za spremanje slika i ostalih podataka tako da možete rotirati i zumirati vaše PDF, Word, Excel i PowerPoint datoteke.

Slike. Aplikacija za pregled slika zaista je zabavna za korištenje. Albumi su prikazani kao malene hrpe slika i jednostavnim pritiskom na njih otvara se cijeli album.

Video. Pošto je iPad zapravo jedan veliki ekran, gledanje video zapisa na njemu je odlično. Apple kaže da baterija može izdržati 10 sati, što je i više nego dovoljno za gledanje HD filmova ili TV serija. Tu je i opcija kupovanja filmova putem iTunes-a. Uz pomoć YouTube aplikacije posebno dizajnirane za iPad, možete gledati video zapise s popularnog servisa. Sadržaj je organiziran na novi način kako bi se olakšalo traženje i gledanje videa. Okrenite iPad na stranu i video će se prikazivati u widescreen formatu.

iBook. Čitanje knjiga postalo je puno zabavnije s iPad-om. Uz pomoć ove aplikacije možete kupovati knjige online ili čitati vaše PDF dokumente. Sve vaše knjige i PDF dokumente možete vidjeti na virtualnoj polici i jednostavnim pritiskom na njih oni se prikazuju. Čitanje s iPad-a je veoma prirodno zbog toga što ga držite u rukama dok čitate i listate stranice s prstima kao i kod prave knjige. iPad omogućuje i posebne knjige u kojima se tekst i slike kombiniraju sa audio i video zapisima.Takve knjige pružaju novi doživljaj prilikom čitanja. Npr. možete poslušati autora knjige kako čita omiljeni odlomak ili pogledati video isječak koji prikazuje određeni dio priče.

Naravno to nije sve, tu je još gomila aplikacija koje možete skinuti s iTunesa. Većina aplikacija koje su izrađene za iPhone mogu se koristiti i na iPadu. Bez brige tu su i igrice koje izgledaju odlično.

Cijena:

iPad u Hrvatsku stiže tijekom rujna a predviđa se cijena od oko 4,500 kuna za najslabiji model. U Americi modeli od 16, 32 i 64 GB koštaju 499, 599 odnosno 699 dolara.

Što Vi mislite o ovom uređaju – dobar, loš, preskup ?

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentari 3

Ostavite svoj komentar

 1. Mario Sever
  16.01.2012 u 22:21h

  Što se tiče problema s tipkom na ipadu 2 ako imaš garanciju trebao bi dobiti novi uređaj. Znam da ne pomaže ali malo sam surfao netom i skužio da dosta ljudi ima isti problem :(

 2. Kakaone
  16.01.2012 u 18:24h

  Imam problem s tipkom na ipadu 2, 32gb.
  Dali je itko upoznat s tim i kako to mogu i mogu li ikako to popraviti? :)

 3. b.mario
  11.01.2011 u 15:52h

  sve OK,pruža sve ako je to ono što trebate samo je cijena prava sramota bolje reći jadno