Skoči na sadržaj

Što je NFT i kako zaraditi?

Koliko puta ste sudjelovali u razgovoru gdje je netko vrlo važno pričao o nečemu, a vi ne znate o čemu priča? NFT je jedan od takvih skraćenica, a u nastavku naučite o čemu je riječ.

Što je NFT i kako zaraditi?
Photo credits: Pixabay

Možda ste čuli kako svi pričaju o pojmovima kao što su blockchain, kriptovalute i NFT te da potencijalno možete zaraditi ogromne količine novca.

Idemo se onda fokusirati na NFT.

Sadržaj vodiča:

Što znači skraćenica NFT?

NFT je skraćenica za engleski pojam Non-Fungible Token.

Izravan prijevod s Google prijevoda za pojam Non-Fungible jest nezamjenjiv.

Imate nešto, npr. sliku i ona je nezamjenjiva – nema jednaku vrijednost kao nešto drugo. To spada u kategoriju non-fungible stvari, samo što u slučaju tokena one su digitalne, a ne fizičke.

Kao primjer, novac je nešto što je čista suprotnost – on je zamjenjiv (eng. fungible) i jedna novčanica od 200 eura je zamjenjiva za drugu novčanicu od 200 eura, ili za četiri novčanice od 50 eura.

Koja je svrha NFT-a?

Glavna svrha NFT-ova je omogućavanje umjetnicima čiji radovi su djela u digitalnom obliku da mogu biti sačuvana i prodana u digitalnom svijetu – uz pomoć blochain tehnologije.

To može biti gotovo bilo koji digitalan sadržaj – do te mjere da se može sačuvati i prodati najobičniji post s neke društvene mreže (već je bilo slučajeva da netko prodaje tweetove).

Dvije najvažnije karakteristike NFT-ova su autentičnost i nepromjenjivost. Uz pomoć NFT-a možete dokazati autentičnost svog digitalnog sadržaja, a zbog korištenja blockhaina možete i činjenicu da je on “netaknut” i ne može se izbristi olako.

 

Kako funkcionira NFT?

Najjednostavnije rečeno NFT-ovi su dio Ethereum blockchaina, a svi znate da je Ether kriptovaluta.

Zmaislite da je nekakva .jpg ili .png fotografija pretočena u jedinstveni kod koji je ugrađen u blockchain i tamo stoji kao nezamjenjiva karika u lancu.

Taj NFT ima neku vrijednost koju vi određujete jer kako smo i rekli – nezamjenjiv je.

Kako zaraditi pomoću NFT-ova?

Kako zaraditi pomoću NFT-a je pitanje za milijun dolara – nekada su u pitanju i stotine milijuna.

U jednom od sljedećih vodiča ćemo pokazati kako izraditi novčanik za NFT-ove te gdje kupiti neki NFT, jer postoji već mnogo online mjesta i tržnica gdje ih možete dobaviti – neke za malu naknadu, a neke za nedostižne iznose.

Koji je najskuplji NFT?

Vjerojatno postoje NFT-ovi koji koštaju i stotine milijuna dolara, ali jedan od posljednjih koji je prodan za vrtoglavih 69 milijuna dolara je digitalno umjetničko djelo gospodina Mikea Winkelmanna poznat po umjetničkom imenu Beeple.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentirajte prvi