Skoči na sadržaj

Dual sim telefoni i kako koristiti dva WhatsApp-a (ili koju drugu aplikaciju) na jednom uređaju

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

Ukoliko ste u situaciji da imate dva mobilna telefonska broja i k tome za svaki od njih zaseban uređaj, sigurno ste razmišljali o dual SIM telefonu. Kako oni rade i koje vrste postoje, saznajte u nastavku.

Dual sim telefoni i kako koristiti dva WhatsApp-a (ili koju drugu aplikaciju) na jednom uređaju
Photo credits: Unsplash

Dual SIM telefoni su logičan izbor ukoliko ne želite nositi sa sobom dva uređaja. To je najčešći slučaj ukoliko imate službeni broj i onaj privatni. Premda vjerojatno u slobodno vrijeme ne morate imati sa sobom službeni telefon, većinu vremena nosite oba.
Upravo u takvim slučajevima su uređaji koji podržavaju dvije SIM kartice ono što pojednostavljuje svakodnevicu.

Korak 1

Dual Sim Standby

Prva vrsta dual SIM uređaja koja se pojavila na tržištu je upravljala SIM karticama u tzv. Dual Sim Switch ili Dual Sim Standby (Dual Sim Standby nije isto što i Dual Sim Dual Standby). Uređaj radi na način da se, unatoč tome što su priključene dvije kartice, može služiti samo jednom. Dakle, korisniku je na raspolaganju da odabere koja će od dvije kartice trenutno raditi, dok je ona druga neaktivna. Ova tehnologija je danas u pravilu izvan upotrebe upravo radi svojih nepraktičnih svojstava.

Najviše zastupljene tehnologije današnjice su Dual Sim Dual Standby i Dual Sim Dual Active.

Korak 2

Dual Sim Dual Standby

Dual Sim Dual Standby radi na način da su obje SIM kartice aktivne unutar uređaja. No, u trenutku kada je jedna aktivna, na primjer poziv je u tijeku, ona druga nije aktivna. Ukoliko vas netko baš u tom trenutku pokuša nazvati na drugu karticu, uspostava poziva nije moguća.

Razlog tome je što je uređaj opremljen jednim sklopom za konekciju, pa se zapravo obje kartice služe jednim komadom uređaja. Prednost ove tehnologije je što je jeftinija od Dual Sim Dual Active, te je štedljivija u kontekstu potrošnje električne energije, pa je stoga i autonomija baterije duža. Mana je već navedena. U praksi se ovo rješava na način da se podesi prosljeđivanje u slučaju nemogućnosti uspostave poziva na drugu karticu, premda danas većina operatera obavijesti korisnika SMS porukom kako niste bili dostupni za uspostavu poziva.

Ova tehnologija je danas najčešće integrirana u dual SIM pametne telefone.

Korak 3

Dual Sim Dual Active

Alternativa Dual Standby tehnologiji je Dual Active. U ovom slučaju uređaj je opremljen s dva sklopa za komunikaciju, tako da svaka SIM kartica može raspolagati zasebnim sklopom. Zahvaljujući ovome obje su SIM kartice stalno dostupne te potpuno funkcionalne. Mana je nešto veća potrošnja električne energije, te skuplja cijena uređaja.

Korak 4

Kako koristiti paralelno dvije aplikacije za svaki broj, poput WhatsApp-a ili Viber-a?

Što je s aplikacijama koje se „vežu“ na telefonski broj, kao što je WhatsApp?
Dobra je vijest da, unatoč tome što imate dva broja na jednom uređaju, možete koristiti za svaki broj zasebnu aplikaciju WhatsApp-a.

Android aplikacija Parallel Space-Multi Accounts, vam omogućava instalacije više instanci iste aplikacije na jednom uređaju, što je idealno upravo za gore spomenuti slučaj.
Aplikaciju preuzmite s linka.

Zatim ju instalirajte na svoj uređaj.

Nakon instalacije aplikacija vas poziva da ju pokrenete po prvi pita pritiskom na tipku Start (Pokreni).

Nakon toga trebate odabrati koje aplikacije želite „klonirati“, odaberite ih i odabir potvrdite pritiskom na tipku Add to Parallel Space.

Nakon toga se aplikacija podešava i otvara sama. Svakim idućim otvaranjem aplikacije bit će vam ponuđena paralelna kopija odabranih aplikacija koje otvarate potpuno normalno, samo što je to sada iz Parallel Space-a.

Ukoliko otvorite klonirani WhatsApp dočekat će vas prvi put već viđen ekran u kojem morate podesiti i aktivirati svoj broj telefona.

Xiaomi uređaji sa MIUI 8 verzijom Androida dolaze s već predinstaliranom funkcionalnosti „Dual Apps“ koja vam ovu funkcionalnost pruža bez potrebe za instalacijom dodatnih aplikacija poput Parallel Space-a.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentari 4

Ostavite svoj komentar

 1. Doris
  31.08.2020 u 13:07h

  Umjesto navedene aplikacije ja osobno koristim Dual Space koji sam skinula preko Huawei AppGallerya i vrlo sam zadovoljna.

 2. Iva
  04.12.2019 u 08:59h

  Poštovani, hoću li imati dvije ikone whatsappa na zaslonu, kako ću znati koja je klonirana odnosno kopija

 3. Zvone
  12.12.2017 u 16:12h

  Poštovani,

  Kako, odnosno na koji način mjenjam, tj. dali mi se trebaju pojaviti dvije ikone za w-up, ako ne, kako prebaciti(ili što već učiniti) sa jednog broja na drugi, nije mi jasno. Instalirao sam, sve je ok, prošao novi broj, dobio poruku, uspješno sve, kako i piše. No kada kliknem ikonu, samo otvara jedan br.

  Unaprijed hvala.

 4. Ensad
  02.07.2017 u 16:30h

  Želim napravit vajber na VIP broj od cure