Skoči na sadržaj

Programi bez kojih jednostavno ne možete

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

Ukoliko ste Windows korisnik, nakon svježe instalacije operativnog sustava potrebno je instalirati programe bez kojih je rad na računalu gotovo nemoguć.

Programi bez kojih jednostavno ne možete
Photo credits: Unsplash

Pogonski programi

Pogonski programi ili tzv. driveri su programi koji služe za lakšu komunikaciju računalnih komponenti s operativnim sustavom. Uz Vaše računalo obično ste dobili CD-ove s pogonskim programima. Prijenosna računala koja dolaze s operativnim sustavima obično u sebi imaju ugrađene pogonske programe. Pogonske programe također možete pronaći na internetu na stranicama proizvođača.

Antivirusna zaštita

Iako Windows Vista i Windows 7 imaju ugrađenu nešto bolju zaštitu, svejedno je dobro odmah na samom početku postaviti neku antivirusnu zaštitu. Naša preporuka je AVG zato što je besplatan i dovoljno pouzdan.

Dokumenti i fotografije

Zgodno je i imati neke alate za otvaranje dokumenata. Za ovu namjenu preporučujemo Microsoft Office. Ukoliko želite besplatno rješenje, možete koristiti OpenOffice.

Osim Word i Excel dokumenata, vjerojatno ćete imati potrebu za pregledom PDF dokumenata. Naša preporuka je Adobe Reader.

Windowsi imaju ugrađen preglednik fotografija, međutim on zna biti spor. Odlična alternativa je IrfanView koji može brzo otvoriti velik broj formata.

Glazba i video

Za slušanje glazbe preporučujemo korištenje standardnog Windows Media Playera.

Ukoliko na računalu gledate i filmove, potrebno je instalirati tzv. Codec pack. Naša preporuka je K-Lite Codec Pack zato što objedinjuje sve potrebno.

Internet

Windowsi dolaze s ugrađenim Internet Explorerom, programom koji služi za pregled interneta. Nešto napredniji korisnici nisu zadovoljni njime pa koriste alternativna rješenja. Naša preporuka je Google Chrome radi brzine.

Za pregled video zapisa na YouTubeu svakako će Vam trebati Flash Player.

Java Runtime Environment (JRE) služi za pregled web aplikacija koje koriste Java tehnologiju. To su obično aplikacije za internet bankarstvo ili chat aplikacije.

Mailovi

Za čitanje i slanje mailova predlažemo Microsoft Outlook iz Office paketa. Ukoliko ste ipak za besplatno rješenje, tu je Mozilla Thunderbird.

Ostalo

Uvijek je zgodno moći otvoriti sve kompresirane datoteke pa preporučujemo instalaciju WinRAR programa.

Ostale programi instalirajte prema želji i potrebi. Nadamo se da je vodič koristio.

Ukoliko imate još prijedloga, slobodno komentirajte! ;)

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentari 6

Ostavite svoj komentar

 1. Ivana Pantić-Mardešić
  04.09.2013 u 21:00h

  Drago mi je da neko daje uputstva za rad na net-u.

 2. Ivana Pantić-Mardešić
  04.09.2013 u 20:59h

  Vaši tekstovi su odlični i poučni, idrago mi je da se neko bavi ovakvim stvarima, jer ljudi, bez obzira na poznavanje programa, ipak zapadaju u probleme. Pomozite mi, jer ne znam kako da rešim problem koji me muči. Na upravljčkoj ploči su mi sve ikonice zamenjnee nekim slikama koje se otvore sa natpisom”Nemate najnoviji program za preglednik fotografija”, , pa ulazin na net preko nekog ilea u biblioteci Računala (samo u to mogu da uđem. znam da ovo zvuči nešismeno, ali pomozite mi.Unapred zahvalna

 3. Mario Sever
  27.02.2013 u 18:06h

  Pozdrav Dado, kada kažemo da Microsoft Outlook nije besplatan mislimo na to da on dolazi u Microsoft Office paketu programa, a on se plaća. Netko tko nema instaliran Office paket na računalu može potražiti besplatni program kao što je Thunderbird.

 4. Dado
  27.02.2013 u 01:17h

  Ne znam kako mislite da Microsoft Outlook nije besplatan.? Ja ga koristim već duže vrijeme bez ikakve naplate, prije sam koristio Microsoft Hotmail a nedavno sam prešao na Outlook, lijepši je i jednostavniji za korištenje.

 5. Igor Kovačić
  11.10.2012 u 09:57h

  Odlično Zvonimir! Kod nekih stvari ne možemo biti u potpunosti objektivni budući da stav proizlazi iz navike korištenja određenih programa.

 6. Zvonimir
  10.10.2012 u 13:22h

  Nemojte zamjeriti, ali posložio bih to bitno drugačije i efikasnije.
  Moji prijedlozi:

  Od antivirusa mi se Avast pokazao kudikamo napredniji, moderniji i “tiši” od AVG-a. Čak se i broj lažnih detekcija smanjio s Avastom.

  Što se PDF preglednika tiče, tu Adobe Reader je na svom teritoriju ali je ogroman i spor. Foxit Reader je besplatan, jedno 20x manji i brži za pokretanje. Pa čak i na modernim strojevima.

  Kad ste kod arhivi i arhiviranja, ne razumijem predlaganje shareware WinRAR-a kad postoji potpuno besplatan i poprilično moćan 7zip arhiver.

  Za gledanje video zapisa također nije potrebno zatrpavati instalaciju Codec packovima već postoji all-in-one rješenje koje se zove VLC player. Gotovo da i nema formata koje taj player ne može otvoriti, a i multi platforman je.