Skoči na sadržaj

Kako promijeniti pozadinu desktopa?

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

Ako ste ponekad htjeli promijeniti pozadinu Vašeg desktopa i staviti neku Vama dragu sliku, sliku najmilijih ili jednostavno da ju promjenite u nešto vedrije i veselije. Ovo poglavlje će vam pokazati kako lagano to možete napraviti.

Kako promijeniti pozadinu desktopa?
Photo credits: Pixabay

1. Korak

Kliknite sa desnom tipkom miša bilo gdje na ‘praznoj pozadini’ vašeg desktopa kao što je prikazano na slici.

2. Korak

Tada bi vam se trebao otvoriti izbornik u kojem kliknete na opciju ‘Properties’.

3. Korak

Otvoriti će vam se prozor u kojem kliknete na opciju ‘Desktop’ i trebali bi dobiti prikaz kao na slici.

4. Korak

Ispod ‘Background:’ je popis trenutnih pozadina za vaš desktop no to su pozadine koje dolaze sa Windowsima dok vi trebate neku vašu sliku staviti. Zato kliknite na gumb ‘Browse…’.

5. Korak

Otvoriti će vam se prozor kao na slici.

Automatski će vam odabir slike biti pozicioniran u mapu ‘My pictures’. Mi ćemo odabrati sliku ‘Image011’. Kliknite na nju te zatim kliknite na gumb ‘Open’ te bi trebali dobiti prikaz kao na slici.

6. Korak

Nakon toga vaša odabrana slika će se nalaziti u listi dostupnih slika ispod ‘Background:’, a u monitoru u tom prozoru bi trebala biti vaša slika da dobijete predodžbu kako bi to izgledalo na vašem desktopu.

7. Korak

Sad u opcijima ‘Position:’ klikom na strelicu odaberite opciju ‘Center’, ‘Strech’ ili ‘Tile’.

‘Center’ ce vam pozicionirati sliku na centar vašeg desktopa, ta opcija je dobra ako je vaša slika puno manja od veličine vašeg desktopa. Stretch će razvući sliku preko cijelog ekrana bez obzira na veličinu slike. Tu može doći do degradacije kvalitete slike ako je puno veća ili puno manja od veličine vašeg desktopa, dok će ‘Tile’ uzastopno popunjavati desktop sa vašom slikom dok ga ne popuni u cijelosti. Odaberite svaku od tih opcija te na monitoru u vašem otvorenom prozoru će se mjenjati izgled vašeg desktopa kako mjenjate opcije. Nakon što ste odabrali željene postavke kliknite na ‘OK’ i vaš desktop će dobiti novo ruho.

 

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentari 5

Ostavite svoj komentar

 1. vukadin
  25.12.2016 u 13:14h

  POŠTOVANI!PROBAO SAM DA PROMENIM POPZADINU NA DESKTOPU MOG KOMPJUTERA,I TO SVE PO UPUSTVU,ALI NAŽALOST NIKAKO MI NE USPEVA.RADNA POVRŠINA MI JE UVEK U CRNOJ BOJI .KADA GA UGASIM I PONOVO UPALIM OPET JE POZADINA U CRNOJ BOJI.IMAM WINDOWS 7.POMOZITE.UNAPRED HVALA.

 2. m
  13.03.2015 u 18:42h

  Hvala,sve je lepo definisano!

 3. Sara
  22.11.2014 u 13:52h

  meni je sve mutnnoo

 4. Sara
  22.11.2014 u 13:51h

  kako neeeee

 5. gaga
  07.11.2010 u 15:55h

  a meni se slika kada izaberem ‘center’ zumira i prikaže mi se bukvalno samo centar te slike a ne ona sijela u na sedini ekrana, pomozite…. :(