Skoči na sadržaj

Kako instalirati Linux aplikaciju GParted?

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

U ovom vodiču ćemo Vam pokazati što je i kako instalirati besplatan alat za upravljanje particijama po nazivu GParted. Cilj ovog alata je pružiti korisnicima jednostavan i siguran način upravljanja particijama.

Kako instalirati Linux aplikaciju GParted?

GParted je besplatan alat za Linux sustave. Instalacija aplikacije se može izvršiti na gotovo sve medije vezane za pohranu podataka (CD, USB, PXE, HDD..) Može se koristiti za formatiranje particija, promjenu veličine, stvaranje prostora za nove operacijske sustave, a tu je i mogućnost kopiranja particije.

GParted ima veliki značaj i naći ćete ga na većini distribucija, bilo da je predinstaliran ili je dostupan podizanjem same distribucije u LiveCD modu.

Pratite sljedeće korake kako bi instalirali i počeli koristiti GParted.

1. korak

Otvorite terminal i upišite sljedeću naredbu: sudo apt-get install gparted. Nakon sudo naredbe je potrebno upisati lozinku i instalacija GParted-a će započeti. Ovaj korak ste mogli pretpostaviti! :)

2. korak

Nkon uspješne instalacije pokrenuti ćemo ga tako da odaberemo Aplikacije -> Sustav -> Gparted.

3. korak

Odabirom GParteda upisat ćemo traženu lozinku kako bismo pokrenuli program. On će prikazati našu particijsku tablicu, a na Vama ostaje da istražite njegove mogućnosti ovisno o potrebama.

 

Zahvaljujemo se autoru Dini Naniću na pisanju ovog vodiča.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentirajte prvi