Skoči na sadržaj

Iskustvo kupnje kuhinje u IKEA trgovini u 2022.

Ukoliko uređujete kuhinjski prostor, sigurno ćete razmisliti i o IKEA kuhinjama. Iz prve ruke, na temelju svježeg iskustva kupnje, pričamo na što trebate obratiti pažnju.

Iskustvo kupnje kuhinje u IKEA trgovini u 2022.

Ukratko, redosljed koraka je sljedeći:

1. Priprema prostora
2. Mjerenje prostora
3. Planiranje kuhinje
4. Kupnja i čekanje dostave
5. Montaža

U nastavku saznajte kako to izgleda u praksi.

Korak 1

Priprema prostora

Svjesni smo da bi planiranje kuhinje trebalo prethoditi pripremi prostora jer tada možete točno znati kako pripremiti dovode, odvode i struju.

Nažalost, tim koji dolazi mjeriti buni se ukoliko nije pripremljeno sljedeće:

 • svi zidovi (pod pravim kutem)
 • pločice na podu
 • dovodi i odvodi (točno u sredini ormara za sudoper, kutni ventili s dovodom za perilicu)
 • struja na odgovarajućim mjestima
 • otvor za napu (ukoliko ćete imati napu s odvodom)
 • prozor dovoljno odmaknut od poda (ukoliko postoji)

Oni mogu uzeti mjere i u prostoru koji nije pripremljen, pa će vam dati uputu kako ga pripremiti. U tom slučaju riskirate da na montaži dođe do problema.

Razni timovi za IKEA kuhinje na terenu često daju oprečne informacije, tako možete čuti:

 • zidne pločice se postavljaju nakon postavljanja kuhinje ili prije postavljanja kuhinje
 • dovodi trebaju biti na 45cm od gotovog poda ili 75cm
 • odvod treba biti na 40cm od poda ili 70cm od gotovog poda

Nama je nevjerojatno da se različiti timovi međusobno nisu uskladili oko zahtjeva. Naš prijedlog je da se odlučite za postavljanje zidnih pločica nakon postavljanja kuhinje jer ćete tako izbjeći kutne lajsne. Također, predlažemo da idete na visinu dovoda i odvoda 60-75cm od gotovog poda kako biste izbjegli korištenje produžetaka za spoj slavine.

Ukoliko je zid od knaufa, potrebno je postaviti pojačanja u zid kako bi on mogao podnijeti težinu visećih elemenata. Pojačanje je potrebno postaviti cijelom širinom kuhinje na visini kuhinje koju odaberete. Pojačanje može biti napravljeno od OSB ploče (20 cm ispod visine kuhinje u gornjoj zoni i 20 cm iznad visine kuhinje u gornjoj zoni) ili željeznog nosača.

Otvor za napu teško je predvidjeti unaprijed pa je prijedlog da to radite tek nakon što se montira ploča za kuhanje kako biste točno znali odrediti sredinu.

Kod struje pripazite na broj uređaja (hladnjak, perilica, napa, ploča, pećnica, rasvjeta, …) koji imate s obzirom da se neki uređaji poput ugradbenih hladnjaka moraju spojiti prije nego što se ugrade. Također je preporuka da ne ostavljate žice već da pripremite utičnice na sva mjesta.

Korak 2

Mjerenje prostora

Cijena mjerenja iznosi 200kn, a iznos se vraća na IKEA vrijednosnu karticu ukoliko kupite kuhinju. Na mjerenje čekate cca tjedan dana, a moguće je da se pojave prije ili nakon dogovorenog termina.

Za očekivati je da će tim koji će raditi mjerenje imati nekih primjedbi.

Mjerenje možete dogovoriti telefonski.

Korak 3

Planiranje kuhinje

Ova usluga dostupna je u

 • robnoj kući Zagreb,
 • u Studiju za planiranje Split ili
 • na daljinu

Trošak ove usluge je 199kn, a iznos se također vraća nakon kupnje kuhinje. Trajanje je 2h i trebate se pojaviti u točno dogovoreno vrijeme kako ne biste propustili termin.

Važno za napomenuti je kako postoji i usluga planiranja u vašem domu po cijeni od 499kn u trajanju 3h, bez mogućnosti povrata sredstava nakon kupnje kuhinje.

Ukoliko imate sreće, vaš planer bit će ljubazna osoba koja će vas savjetovati sa svime i na kraju vam dati nacrte svih instalacija koje će vam pomoći da bolje pripremite prostor. Naša iskustva na temelju dva planiranja bila su potpuno suprotna.

Sada birate sve – od izgleda i dimenzija fronti i ploče do sistema za otpad, vodilica i sl. Svakako iskoristite ovu priliku i pitajte sve što vam je nejasno i tražite savjete. Razni sistemi vodilica mogu znatno utjecati na cijenu kuhinje.

Ovdje trebate paziti da naručite sve potrebne dijelove (vodilice, ručke, lajsne, …).

Dimenzije IKEA kuhinjskih elemenata:

 • kuhinjske ploče dolaze u 2 debljine: 2,8 cm i 3,8 cm
 • visina podnih elemenata s nogama, bez ploče iznosi 88 cm
 • visina zidnih elemenata ide od 40 cm do 100 cm
 • visina visokih elemenata ide od 140 cm do 240 cm

Širine elemenata mogu biti razne.

Korak 4

Kupnja i dostava

Kada sve odaberete, slijedi iznenađenje. Zbog problema u lancima opskrbe, teško ćete moći odjednom dobiti sve što ste naručili. Odmah uzimate ono što je na zalihi + plaćate ono što se očekuje uskoro na zalihi, a za ostatak čekate poziv iz IKEA trgovine.

Dio proizvoda uzimate odmah i vozite samostalno, dok većina stiže dostavom. Na dostavu ćete čekati između 7-60 dana.

Kuhinju možete kupiti i na 24-36 rata bez kamata.

U ovom koraku dogovarate i termin montaže.

Korak 5

Montaža

Sada kada ste uskladili sve termine, pripremili prostor i nabavili dijelove, slijedi montaža.

Naše iskustvo bilo je takvo da su na mjerenje i montažu došli različiti timovi koji su imali različita stavove oko pripreme prostora i to nije bilo ugodno.

Na početku montaže, predlažemo da se pojave i električar i vodoinstalater kako bi na licu mjesta mogli napraviti eventualne preinake. Ovo vam govorimo jer u slučaju gubitka termina za montažu, novi termin čekate 30-60 dana što se nama zamalo dogodilo.

Važno: prije montaže, svi dijelovi za montažu trebaju biti u kuhinjskom prostoru. U protivnom, monteri će odbiti montirati kuhinju.

Vrlo vjerojatno će se dogoditi na neke proizvode zbog raspoloživosti nećete moći kupiti u IKEA trgovini. Kod nas se dogodilo da perilica posuđa nije bila dostupna pa smo element, vodilice i odvod kupili u IKEI, dok smo samu perilicu kupili u Elipso trgovini. Majstori koji su stigli na montažu, odbili su montirati perilicu i zatim smo morali ići u IKEU kako bismo razgovarali s odgovornim osobama te smo uspjeli dogovoriti montažu bez ddatnih naknada.

Naš dojam bio je da dečki mogu odraditi sve, ali su htjeli izvući dodatan novac za svaki zadatak koji odstupa od njihove ideje.

Ukoliko su stigli krivi dijelovi ili su dijelovi oštećeni prilikom transporta, to svakako ne rješavate vi već monteri. Kod nas je bio slučaj da su 3 fronte bile oštećene i na to smo čekali dodatna 2 tjedna.

Montaža traje 1-3 dana, ovisno o veličini kuhinje. U IKEU smo morali otići ukupno 5 puta.

Sve u svemu, iako smo dobili lijepu i funkcionalnu kuhinju, nismo sigurni da bismo ponovili ovo.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentirajte prvi