Skoči na sadržaj

Pristupajte udaljenom računalu uz DynDNS servis

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

Imate li potrebu da preko interneta pristupate svom kućnom računalu ili serveru, a ne želite plaćati ISPu zbog korištenja fiksne Internet adrese? Jedna od mogućih solucija je DynDNS sevis...

Pristupajte udaljenom računalu uz DynDNS servis
Photo credits: Unsplash

DynDNS sadrži besplatnu DNS adresu koja je uvijek povezana s Vašom trenutnom IP adresom, bez obzira da li se ona mijenja.

Kako bi došli do te mogućnosti pratite sljedeće korake:

1. korak

Prvo je potrebno napraviti besplatni korisnički račun odabirom OVOG linka. Popunite podatke o računu i stavite svoju pravu e-mail adresu jer će na nju doći mail s potvrdom. Nakon što ste popunili sve tražene podatke odaberite “Create Account” za kraj.

2. korak

Nakon odabira “Create Account” trebali ste dobiti e-mail od DynDNS servisa kako bi potvrdili svoj korisnički račun. Nakon odabira poveznice u tom mailu i potvrde korisničkog računa otiđite na početnu DynDNS stranicu i krenite s postavkama odabravši “GET STARTED WITH DNS”.

 

 

3. korak

Nakon prijave i odabira “GET STARTED WITH DNS” učinite sljedeće –> pri dnu stranice pod “Standard” opet odaberite “Get started” –> na lijevoj listi odaberite “DynDNS Free” –> na kraju “Get it now” opciju pod “DynDNS Free” u sredini stranice ili jednostavno odaberite OVU poveznicu:)

4. korak

Nakon odabira poveznice dobili ste mogućnost popunjavanja podataka o DynDNS adresi. Možete upisati koje god ime želite (ne mora odgovarati imenu korisničkog računa) pod uvjetom da već nije zauzeto, a nakon toga odaberite neku od ponuđenih domena (nije bitno koja – koja Vam se najviše sviđa :). Pod “IP adress” unosite vašu trenutnu IP adresu – samo kliknite na link ispod i odmah će upisati trenutnu IP (ne upisivati adresu 192.x.x.x jer je to lokalna adresa, potrebna Vam je adresa dodijeljena od ISPa – to možete vidjeti na samoj korisničkoj stranici od rutera). Drugo ništa ne treba mijenjati. Kad sve to ispunite, odaberite “Add to cart” na dnu stranice za nastavak.

5. korak

Ovdje imate pregled što ste sve uzeli (kupili), a u našem slučaju je to 0,00 $:) Odaberite “Proceed to checkout” za nastavak.

6. korak

Odaberite “Activate Services” kako bi Vam odabrana usluga postala aktivna.

7. korak

Glavni dio posla je završen, sada je potrebno instalirati malu aplikaciju po nazivu DynDNS updater koja sinkronizira Vašu IP adresu s domenom. Nju možete preuzeti OVDJE.

8. korak

Nakon instalacije DynDNS updatera pokrenite isti i bit ćete zatraženi da upišete već odabrane korisničke podatke svog DynDNS računa.

9. korak

Sada je adresa tj. domena spremna za upotrebu. Sve što je ostalo je da napravite port forward na svom ruteru kako bi mogli pristupiti svom lokalnom uređaju (npr. serveru) s udaljene lokacije preko interneta. OVDJE se nalazi popis portova s pripadajućim im funkcijama. Kako bi napravili port forward na svom ruteru pogledajte OVDJE – taj postupak je različit od rutera do rutera iako je rezultat isti pa se tu treba malo pozabaviti:)

Nadam se Vam je ovaj vodič pomogao.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentari 1

Ostavite svoj komentar

  1. tomo
    10.11.2011 u 17:20h

    pomoga je vodić, samo više nema besplatno dydns, hvala