Skoči na sadržaj

Usmeni prijevod – kako se snaći na međunarodnim sastancima

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

U business svijetu, izvoz dobara i usluga je poželjan, a međunarodne suradnje često podrazumijevaju potrebu za poznavanjem, razumijevanjem i govorom više jezika. Engleski često više nije dovoljan. Bilo da nekad samo želimo pozdraviti na primjerice kineskom, španjolskom ili ruskom kako bismo klijentima bili simpatični, usmeni prijevod u stvarnom vremenu, simultani i konsekutivni može biti realna potreba.

Usmeni prijevod – kako se snaći na međunarodnim sastancima

Srećom, napretkom tehnologije imamo na raspolaganju mnoštvo raznih aplikacija pa tako do sada svi odavno znamo za Google Translate, međutim postoje i znatno bolji i precizniji.

U ovom vodiču ćemo pokazati Appleov Translate, besplatnu aplikaciju koja po defaultu dolazi uz najnoviji software update, iOS 14. Sve što trebate jest iPhone.

Tekst koji želite prevoditi trebate izreći ili napisati na jednom od jezika koje ćemo navesti u nastavku, a aplikacija može prevesti s tog na svaki drugi navedeni. Primjerice mi koji smo najbolji u engleskom ćemo na engleskom napisati tekst ili izreći na glas, a sve što trebamo dalje jest odabrati na koji jezik želimo da Translate prevede.

Dostupni jezici su: engleski, španjolski, arapski, kineski (China mainland), francuski, njemački, talijanski, japanski, korejski, portugalski, ruski.

Impresivno, zar ne?

Ipak, svaki prijevod koji nije radio profesionalac treba uzeti sa zrnom soli :). Doduše, ako se trebamo brzinski snaći na aerodromu, kolodvoru ili u taksiju u bilo kojoj stranoj zemlji na svijetu, ovo će nam itekako dobro doći! Većini putnika trebaju brzinski prijevodi kako naručiti taksi, kako naručiti hranu u restoranu, kako pristojno pozdraviti ili zahvaliti i to sve u par sekundi.

Kako prevesti na kineski, ruski, španjolski...

Sve što trebate jest ažurirati svoj iPhone na najnoviji iOS 14 (već imamo i 14.1.) i aplikacija Translate dolazi po defaultu, nema potrebe za dodatnim instalacijama.

Otvorite aplikaciju i iz padajućeg izbornika na lijevom gumbu odaberite jezik s kojeg ćete govoriti ili pisati, a na desnom gumbu odaberite jezik na koji želite da vam aplikacija prevede zadano.

U polje Enter text unosite tekst koji ćete pisati, a ako želite govoriti da vas aplikacija snimi kako ne biste trebali tipkati, pritisnite zelenu ikonu mikrofona. Prijevod stiže za čas, a možete ga preslušavati, dati drugima da ga čuju, kopirati ga u poruku, email i sl.

Ponavljamo, u kvalitetu prijevoda ne možemo ulaziti, tu ćemo ipak poznavateljima jezika ostaviti glavnu riječ.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentirajte prvi