Skoči na sadržaj

Tajni razgovori na Facebook Messengeru

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

Brinete se jesu li vaši razgovori koje vodite putem Facebook Messengera sigurni i privatni? Ako koristite mogućnost Tajni razgovori za Facebook Messenger, onda jesu.

Tajni razgovori na Facebook Messengeru

Nije tajna da klasični način korištenja Facebook Messengera nije najsigurniji, odnosno najprivatniji način komunikacije. Postoji mogućnost korištenja end-to-end enkripcije kao u slučaju korištenja WhatsAppa ili Signala, te na taj način si osigurajte da za sadržaj razgovora putem Messengera znate samo vi i druga strana.

U nastavku naučite kako koristiti mogućnost Tajni razgovori.

VAŽNO: Mogućnost tajnih razgovora zaštićenim end-to-end enkripcijom su dostupni samo na mobilnoj verziji Facebook Messengera, odnosno navedenu opciju nemate ako pristupate putem svog internetskog pretraživača.

Korak 1

Tajni razgovor u Facebook Messengeru

  • Otvorite svoj Facebook Messenger.
  • Pokrenite novi chat iliti razgovor odabirom ikone olovke gornjem desnom kutu.
  • Dodirnite Secret (Tajno) i daberite kontakt s kojim želite započeti svoj tajni razgovor.

Razgovor će biti naznačen da koristi end-to-end enkripciju i da ste na sigurnom mjestu za razgovor + svaki razgovor će imati malu ikonicu lokota koji označuje da je zaštićen.

Jedan od razloga zašto nije ova mogućnost dostupna na računalu, tj. na klasičnom internetskom pretraživaču jest činjenica da je vlo problematično implementirati end-to-end enkripciju u sustavu koji nudi uslugu za razgovor na više platformi (od mobilne do računalne).

Korak 2

Ključevi razgovora

Kao dodatnu mogućnost u detaljima razgovora nakon što odaberete profilnu sliku sugovornika (gore lijevo u razgovoru) imate priliku pregledati ključeve razgovora.

Navedene ključeve možete usporediti sa sugovornikom kako biste utvrdili i potvrdili da je razgovor zaista šifriran, odnosno da se primjenjuje end-to-end enkripcija.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentirajte prvi

Povezana tema

Facebook