Skoči na sadržaj

Kako izračunati broj kartica teksta u dokumentu?

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

Objašnjavamo što je to uopće kartica teksta i kako u Microsoft Wordu možemo izračunati koliko neki tekst sadrži kartica.

Kako izračunati broj kartica teksta u dokumentu?
Photo credits: Kaboompics

Česti su zahtjevi da se cijena prijevoda ili lekture nekog teksta odredi prema broju stranica. Prevoditeljske agencije često dobivaju upite kao na primjer: “Koliko bi koštao prijevod teksta od 15 stranica?”

Zašto se cijena ne može odrediti prema broju samih stranica, već se određuje prema broju kartica teksta? Stranica teksta nije nikakva standardna količina ili mjera jer na jednoj stranici može na primjer biti 500 ili 5000 riječi, ovisno o proredu, veličini i tipu fonta, marginama te mnogim drugim elementima.

Zato se u prevoditeljskoj djelatnosti količina teksta mjeri prema “kartici teksta” koja sadrži 1500 znakova s prazninama, te se na osnovi toga određuje cijena prijevoda ili lekture nekog tekstualnog sadržaja.

Kako možete izračunati koliko neki tekst sadrži kartica? Otvorite tekst u programu Microsoft Word te u donjem lijevom kutu kliknite na “riječi”. Otvorit će vam se prozor gdje će pisati “brojanje riječi” ili “Word Count,” te ćete među ostalim dobiti podatke o broju znakova s prazninama. Taj broj podijelite s 1500 i tako ćete dobiti broj kartica teksta (vidi sliku).

pr-011

Nadamo se da Vam je ovaj vodič pomogao.

Izvor: www.prevoditelj-teksta.com

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentari 3

Ostavite svoj komentar

 1. Ana
  08.01.2020 u 16:32h

  Čini mi se da je to što ste označili na slici zapravo broj riječi, a ne broj znakova s prazninama. On je 79.299.

 2. gordana
  10.07.2017 u 13:32h

  Puno hvala

 3. magda
  11.01.2017 u 09:36h

  Hvala na objašnjenju!