Skoči na sadržaj

Koju platformu odabrati za pokretanje web shopa u 2022.

Jedno od čestih pitanja s kojim se susreću svi poduzetnici koji pokreću web trgovinu. U nastavku opisujemo faktore koje trebate uzeti u obzir.

Koju platformu odabrati za pokretanje web shopa u 2022.

Najčešće ecommerce platforme na hrvatskim web trgovinama su:

 • Magento
 • WooCommerce
 • Shopify

Tu i tamo, pojavi se neki webshop na BigCommerce ili PrestaShopu, dok neki razvijaju rješenja po mjeri na custom platformi.

Na internetu često možete pronaći ova tri mita:

 • Određene platforme ne mogu pokretati ozbiljne web trgovine
 • Određene platforme mogu biti korištene samo do određenog broja proizvoda
 • Najbolje je ići s custom platformom

Odmah na početku, želimo reći kako većina stvari koje ste čuli nije bitna jer s gotovo bilo kojom platformom možete skoro sve.

Izvođač (agencija ili programer)

Najbitnija stvar umjesto odabira platforme je odabir pouzdanog partnera. Izvođač ne treba samo slijepo slijediti vaše upute već treba biti partner u pravom smislu te riječi – da predlaže i ukazuje na probleme, na temelju svog iskustva.

Znate, na inicijalnim prodajnim sastancima izvođači često obećavaju sve ne bi li dobili projekt, a u procesu implementacije ispadne da je ipak nešto nemoguće ili da treba napraviti nadoplate. Neki izvođači su toliko bukirani poslovima i ne mogu pronaći odgovarajuće ljude da na kraju vaš projekt kasni ili bude izveden polovično. I to je čest slučaj – većina agencija živi na staroj slavi i govori kako ima puno zaposlenika, a u stvarnosti malo tko od zaposlenih ima znanja za kompleksnije web shopove.

Kod odabira izvođača treba gledati na sljedeće:

 • Stručnost, iskustvo na ecommerce projektima (idealno da je izvođač specijaliziran za web trgovine, više godina na tržištu)
 • Dobar ugovor koji će štititi od probijanja rokova
 • Broj ljudi u pojedinačnim odjelima, posebice gledati senior kadar (planiranje, dizajn, front-end i back-end)
 • Cijene (razvoja i održavanja)
 • Koju platformu koristi
 • 24-satna podrška ukoliko vam je potrebna
 • Brzina isporuke
 • Koliko dugo ćete imati podršku od navedenog partnera (web trgovine koje ozbiljno rade, imaju kontinuiranu potrebu za podrškom)

U Hrvatskoj postoji puno agencija koje se bave izradom web trgovina, nabrojat ćemo samo neke od njih: Neuralab, Marker, Inchoo, Human, Bornfight, Perpetuum Mobile, DWizards, …

Izvođačima ne treba nametati platforme jer ako rade s nečim, vjerojatno u toj tehnologiji i s tom platformom rade jer su najbrži i najkompetentniji.

Upitnik

Kod odabira platforme treba gledati na sljedeće:

 • Koliko novca očekujete godišnje od webshopa (ovo će vam pomoći da lakše odredite koji iznos vam je prihvatljiv)
 • Hoćete li sudjelovati na projektu u smislu unosa sadržaja i kreiranje landing stranica, manjih podešavanja i sl. (neke platforme su više user friendly)
 • Broj i tip proizvoda (jednostavni, konfigurabilni, virtualni), načini filtriranja, opcije za plaćanje, dostavne službe, …
 • Spajanje s trećim sustavima (ERP ili neki drugi poslovni sustavi, sustavi za izdavanje računa i fiskalizaciju, newsletter sustavi)
 • Služi li web samo za prodaju ili mislite imati korpo/content dio (neke platforme jako su loše po pitanju upravljanja sadržajem)
 • Cijena same platforme, dostupnost gotovih rješenja za platformu (teme i dodatci) posebice onih koji se odnose hrvatske zakone
 • Jednostavnost prelaska s te platforme na bilo koju drugu (export/import podataka)
 • Radi li se o hosted ili o SaaS (Software as a service) rješenju

Ako ne znate ništa o web trgovanju, preporuka je da angažirate stručnjaka koji će vam pomoći sastaviti upit za ponude, zajedno s vama pregovarati s potencijalnim izvođačima i sl.

Zašto ne custom rješenje?

Custom rješenja su za custom stvari. Za uobičajenu stvar poput web trgovine, razumno je koristiti dostupna rješenja jer ona sadrže sve što vam treba, a dodatni benefit je taj što su gotova rješenja usvojila najbolje prakse.

Ako slučajno odaberete izvođača koji radi na custom platformi – tada može doći do tzv. vendor lock-ina i osuđeni ste da se ti isti izvođači prema vašim zahtjevima odnose kako žele po pitanju vremena reakcije, cijena i sl.

Kao osoba koja je većinu karijere provela u custom developmentu, mogu reći kako custom rješenja imaju puno problema. Iako na početku sve zvuči super i programeri su jako optimistični, custom platforme gotovo uvijek ne sadrže sve potrebne funkcionalnosti, nema gotovih dodataka, greške u projektu su čest slučaj jer sustav ne bude testiran od velikog broja ljudi, ne razvijaju se dovoljno brzo (pogotovo nakon nekoliko godina korištenja), ne prilagođavaju se promjenama zakona dovoljno brzo, ne postoje programeri koji mogu uskočiti na projekt, nije jednostavno raditi migraciju na drugu platormu itd. Često, u takvim projektima dolazi do potpunog raspadanja projektnog tima, a propadale su i domaće SaaS platforme koje su pokšale napraviti slično. U nekim slučajevima, kada bi platforma narasla previše, tvrtke su bile primorane kupiti cijelu programersku kompaniju kako bi smanjle rizike.

U Hrvatskoj, trenutno postoji pokušaj da se napravi SaaS ecommerce platforma poput Shopifya, ali tek ostaje za vidjeti kako će to završiti.

Magento

Magento 1 više nema službenu podršku. Zato ste primorani ići s Magentom 2. U odnosu na jedinicu, dvojka je potpuno različita i gotovo da ne možete ništa bez programera. Ako odaberete ovo rješenje, imajte na umu da je Magento 2 po defaultu nešto sporiji od ostalih platformi u administraciji, ali i na korisničkom dijelu.

Također, nedostatak je to što Magento 2 nije user friendly kada pričamo o uređivanju sadržaja landing stranica, blogova i sl.

Shopify i WooCommerce

Dosta jednostavna rješenja za početak jer se za čas može doći do stanja u kojem možete (dobro) prodavati. Svakako su više user friendly od Magneta. Shopify je SaaS varijanta koja se plaća mjesečno dok WooCommerce možete pokretati sa svog servera besplatno.

Ako sve mislite pokrivati samostalno, a niste programer, svakako odaberite jednu od ove 2 platforme i snađite se samostalno koristeći dostupne how-to vodiče na internetu.

Marketplaceovi

Ukoliko vas ništa od navedenog ne zanima, uvijek možete prodavati na Marketplaceovima kao što je Bazzar. Na taj način samo unesete proizvode u njihov sustav, a oni zatim brinu o promociji, narudžbama, plaćanju, dostavi i sl. za što uzimaju proviziju.

Prodavati jednostavno također možete i putem Facebook Shopova.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentirajte prvi