Skoči na sadržaj

Kako očistiti Microsoft Windowse?

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

U ovom vodiču ćemo pokazati kako se riješiti nepotrebnog "smeća" koje se nagomila dok koristite svoje Microsoft Windowse. Ovaj vodič se najviše odnosi na surfanje internetom tj. čišćenje aplikacija pomoću kojih surfate (Mozilla Firefox, Internet Explorer...)

Kako očistiti Microsoft Windowse?
Photo credits: Unsplash

Održavanje je najvažnija stavka u korištenju bilo čega, pa tako i nesmetanog surfanja po Internetu. Količina “smeća” u operacijskom sustavu može dovesti čak i do krive lozinke na Facebooku, Youtube vam može raditi usporeno i slično. Program koji će vam pomoći u čišćenju je CCleaner, a možete ga preuzeti OVDJE ili do njega dođite uz pomoć Googlea. Super je što je program BESPLATAN!

U sljedećim koracima ćemo pokazati kako instalirati i koristiti CCleaner!

1.korak

Nakon preuzimanja programa s Interneta, pokrenite instalaciju i odaberite jezik koji ćete koristiti tokom instalacije. Mi ćemo odabrati hrvatski i kliknuti “Ok” za nastavak :)

2.korak

Nakon dobrodošlice odaberite “Dalje” za nastavak.

3.korak

U novom prozoru odaberite “Prihvaćam” za nastavak.

4.korak

Ovdje imate više mogućnosti gdje da se sve program prikazuje nakon što bude instaliran kao i mogućnost provjere dostupnosti nadogradnje same aplikacije. Za nastavak odaberite “Dalje”.

5.korak

U većini slučaja kada je program besplatan doći ćete do koraka gdje vam je nametnuta instalacija neke vrste aplikacije. Ta “neka” aplikacija ne mora biti nužno loša kao u ovom slučaju. Ovdje se radi o mogućnosti instalacije Google internet preglednika – Google Chromea. Mi ga nećemo odabrati kao opciju za instalaciju jer već imamo internet pregledniik :)

Odaberite “Instaliraj” kako bi pokrenuli instalaciju.

6.korak

Instalacija ne bi trebala dugo trajati…

7.korak

Nakon završetka instalacije dobit ćete pitanje hoćete li zadržati kolačiće u internet preglednicima prije njihovog čišćenja. Internet kolačići sadrže vaše pristupne podatke na web servise kao što su Gmail, Facebook, Hotmail…

8.korak

Pojavio se je glavni prozor CCleanera. U gornjem dijelu prozora imate izbor koje sve dijelove operacijskog sustava želite očistiti. U doljnjem desnom kutu imate mogućnost analize odabranog, kao i pokretanje čišćenja.

9.korak

Nakon biranja opcije “Pokreni čišćenje” dobit ćete upozorenje kako će datoteke biti trajno izbrisane. To se odnosi na “smeće” koje želimo očistiti. Odaberite “U redu” za nastavak.

10.korak

Nakon što je čišćenje dovršeno, vidjet ćete što je i koja je količina očišćenog. Sljedeća opcija u lijevom redu je “Registar”…

11.korak

Čistać registra je vrlo koristan zbog nereda koji nastane ako se on ne čisti redovito. Prvo odaberite “Pronađi suvišno”, pa “Ukloni suvišno”, a tada ste pitani želite li pohraniti promjene koje će se dogoditi u registru. U 99% slučajeva to nije potrebno…

12.korak

Zadnji korak čišćenja registra je odabir opcije “Ukloni sve označene suviške”.

13.korak

Odaberite “Zatvori” za kraj procedure.

14.korak

Sljedeća opcija u lijevom redu su “Alati” pomoću kojih možete još bolje urediti svoje računalo, kao npr. “Deinstalacija” koja sadrži cijeli ispis instaliranih programa. Nekada je to jednostavnije i bolje od opcije u kontrolnoj ploči (Control Panel).

15.korak

Zadnja opcija na lijevoj strani su “Mogućnosti” u kojima možete urediti postavke same aplikacije tj. kako da vrši zadano. Sve mogućnosti su dobro objašnjene na odabranom jeziku, ali se nemojte ustručavati poslati nam upit ako imate bilo kakvih problema :)

Nadamo se da Vam je ovaj vodič pomogao.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentari 4

Ostavite svoj komentar

 1. Zina Ciceklic
  14.02.2014 u 18:12h

  Hvala Vam na uputstvu!

 2. Jagoda
  26.12.2013 u 09:37h

  Molila bih za pomoc. Sve sam odradila po uputama ali me jos jedno zanima. Kad sam dosla do zaddnje stavke ” mogucnost”i i pritisnula kolacice
  pojavise dva stupca u desnom kojem zelim zadrzati kolacice a u lijevom kolacice za brisanje. pomocu desnog klika pokusavam obrisati kolacice za brisanje ali se pojavljuju samo dvije stavke “zadrzi” i “pametno pregledavanje”. Sad pitam kako ukloniti te kolacice iz lijeve kolone.
  Hvala na pomoci.

 3. 5 načina kako ubrzati svoje računalo!
  08.11.2013 u 13:35h

  […] Ovdje mislimo na softversko čišćenje, iako nije loše primiti usisavač i osloboditi računalo prašine:) Ovaj postupak nećemo puno opisivati u ovom vodiču jer smo tu temu obradili u vodiču -> Kako očistiti Microsoft Windowse? […]

 4. ljiljana
  23.02.2013 u 15:11h

  Bok!

  Od sveg srca hvala!
  Spasio si me…
  ljiljana