Skoči na sadržaj

Kako napraviti Instagram profil

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

Ako još niste dio velike zajednice ljubitelja i korisnika Instagrama, a smatrate kako je vrijeme za taj korak, bilo iz privatnih ili poslovnih razloga, kroz jednostavne korake u nastavku možete to postati.

Kako napraviti Instagram profil

Instagram kao društvena mreža pruža brojne mogućnosti, za poslovanje je danas neophodna platforma za kreativno oglašavanje, posebno prema milennialsima kao mnogima ciljanoj skupini. Ako ste pak za Instagram zainteresirani samo iz privatnih razloga, registrirajte se i uživajte u bespućima fantastičnih fotografija i dajte svoj doprinos toj rastućoj i fascinantnoj zajednici kroz objavljivanje vlastitih fotografija.

U našem primjeru prolazimo korake izrade Instagram profila na iOS-u, ali je princip gotovo identičan na Androidu.

Korak 1

Preuzimanje aplikacije i instalacija

Idite u App Store i u tražilicu upišite Instagram.

Zatim u desnom uglu ekrana pritisnite na oblačić za preuzimanje ili download i daljnju instalaciju.

Kad je završeno preuzimanje, pritisnite na Open (Otvori).

Korak 2

Kreiranje profila

Odaberite Sign up with Phone or Email (Prijava preko broja mobitela ili e-maila).

Mi smo za potrebe vodiča odabrali prijavu putem e-maila, međutim moguće je odabrati i putem broja mobitela. Svakako odaberite ili e-mail adresu kojoj znate lozinku i imate pristup ili broj mobitela koji aktivno koristite. Izgubljene lozinke su jedan od najčešćih komentara koje zaprimamo putem servisa Pitajte učitelja, stoga svakako uvijek zapisujte svaku lozinku i spremajte na sigurno mjesto.

Upišite e-mail i pritisnite Next (Dalje).

Zatim dodajte ime koje želite da se prikazuje na profilu i pritisnite Next (Dalje).

Ime ćete moći kasnije promijeniti.

Korak 3

Određivanje lozinke

Odaberite samo vama znanu lozinku (password) i pritisnite Next (Dalje).

Lozinku svakako zapamtite, trebat će vam prilikom prijave na Instagram preko računala ili jednom kad promijenite mobitel.

Dočekat će vas pozdravna poruka kao na prikazu te pritisnite Next (Dalje).

Korak 4

Potvrda punoljetnosti ili maloljetnosti

U ovom koraku ćete morati označiti spadate li u dobnu skupinu 18 i starije (18 or older) ili ispod 18 godina starosti (Under 18).

Kad ste označili u koju dobnu skupinu spadate, pritisnite Next (Dalje).

U ovom trenutku ste već uspješno kreirali Instagram profil i sve što još trebate jest omogućiti povezivanje s Facebook prijateljima ili ne, postavke obavijesti i slično, stoga pratite još par koraka u nastavku.

Korak 5

Postavke

U ovom trenutku postavljanja profila ćete moći odabrati želite li pronaći na Instagramu osobe koje su vam Facebook prijatelji. Ukoliko želite, pritisnite Connect to Facebook, ukoliko ne želite, samo pritisnite Skip.

Ista stvar je s pronalaskom kontakata, možete ih pronaći ili jednostavno preskočiti ovaj korak. Uzmite u obzir da ovo možete napraviti i kasnije.

Korak 6

Profilna slika

U ovom koraku možete dodati profilnu sliku pritiskom na Add a Photo (Dodaj fotografiju) ili jednostavno preskočite ovaj korak pritiskom na Skip (Preskoči).

Profilnu fotografiju možete dodati i kasnije.

U sljedećem koraku ćete moći spremiti podatke za login, a i ne morate. Odaberite kako želite, Save za spremanje ili Skip za preskakanje ovog koraka.

Korak 7

Odabir profila za Follow i obavijesti

Instagram će vam u ovom trenutku ponuditi profile koje možete odmah početi slijediti i čije će vam se objave prikazivati u feedu.

Sve što trebate jest stisnuti Follow (Slijedi), a ako ne želite ništa od navedenog slijediti, pritisnite Next (Dalje) u gornjem desnom dijelu ekrana.

Nakon toga možete odabrati želite li imati uključene obavijesti odnosno notifikacije (Turn on notifications), a ako ne želite pritisnite Skip (Preskoči).

Korak 8

Uspješno ste izradili profil

Vaš profil je uspješno izrađen!

Na ekranu kao na prikazu, na ikoni kućice, ćete vidjeti sve objave profila koje ćete pratiti (Follow).

Korak 9

Gdje se što nalazi na Instagramu

Pritiskom na ikonu povećala pretražujete sve hashtagove “#”, profile i osobe, te gledate objave svih profila koje nužno ne slijedite. Ovdje možete istraživati sve što vas zanima, samo gore u tražilicu (Search) upišite ključne riječi ili imena.

Na ikoni dodajete vlastite postove i radite svoje objave.

Na ikoni srca, kao na prikazu, ćete vidjeti sve obavijesti o lajkovima i pratiteljima.

Na ikoni čovječuljka pristupate vlastitom profilu gdje možete ažurirati podatke, vidjeti vlastite objave i ažurirati postavke.

Završili ste s osnovnim postavkama i zabava može krenuti! Otvara vam se svijet mnogobrojnih fotografija i videa koje možete pretraživati i u kojima ćete sigurno uživati. Slijedite (follow), objavljujte, pretražujte!

Pratite nas i dalje jer ćemo uskoro pisati o tome na koji način se sve Instagram koristi, kako se uređuju fotografije i video zapisi te što sve s njim možemo i kako da nam korisničko iskustvo bude što zanimljivije i korisnije.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentari 7

Ostavite svoj komentar

 1. Nella
  29.08.2019 u 23:26h

  Super

 2. Arijana
  10.01.2019 u 16:31h

  Sve uradim za prijavu ali mi na kraju iskoči prozor u kojemu piše “trenutno se ne možete prijaviti pokušajte kasnije ponovo” .Onda mogu da prijavim problem ili stisnem OK.Tako je već tri dana. Šta da radim?

 3. AMNA
  04.12.2018 u 20:41h

  Gdje cu se prijavit za instegram

 4. Tino Šokić
  11.10.2017 u 10:14h

  Hvala Dragane:)

 5. Dragan
  09.10.2017 u 10:20h

  Lepo i jasno objasnjenje.

 6. Milorad Bobot
  15.02.2017 u 22:35h

  želim da imam instagram

 7. Potpuni vodič kroz Instagram
  18.10.2016 u 13:05h

  […] ste do sada već instalirali Instagram na svoj mobilni uređaj i kreirali profil, zasigurno vas zanima što sve Instagram može, kako se dodaju filteri, rade video zapisi te kako […]

Povezana tema

Instagram