Skoči na sadržaj

Kako koristiti Snapchat

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

Do sada smo već pisali o tome što je zapravo Snapchat i kako ga instalirati na svoj mobilni uređaj, a sada ćemo se posvetiti samom korištenju i dostupnim funkcionalnostima te popularne aplikacije.

Kako koristiti Snapchat
Photo credits: Unsplash

Korištenje ove društvene mreže je izuzetno jednostavno. Odmah prilikom pokretanja aplikacije vas dočekuje upaljena kamera i prikazan gumb za snimanje, čime zapravo Snapchat odaje kako je idealna platforma za razgovore “licem u lice”. Aplikacija ima i čitav niz drugih mogućnosti koje možete otkriti u nastavku.

1. Kontakti

Kako biste pristupili kontaktima unutar aplikacije, sve što trebate jest prstom povući ekran osnovnog sučelja prema dolje ili kliknuti na ikonu duha.

Na zaslonu s kontaktima možete vidjeti vaše postojeće kontakte te dodavati nove koje nemate u osobnom telefonskom imeniku kao i prihvatiti zahtjev za kontakt upućen vama.

016

Na istom zaslonu možete pristupiti i postavkama, a to ćete učiniti klikom na ikonu zupčanika u gornjem desnom kutu ekrana. Otvorit će se postavke gdje možete upravljati mnoštvom postavki i prilagoditi aplikaciju vlastitim željama.

017

2. Snapovi

U sklopu aplikacije je funkcija Snaps koja nudi mogućnost izrade fotografije i kraćih video klipova (do maksimalno deset sekundi) koje možete razmijeniti s jednom ili više osoba.

Za snimanje fotografije kliknite na veliku okruglu tipku, a za snimanje kratkih video klipova pritisnite i držite istu tipku.
Po završetku snimanja otvorit će vam se pregled snimljenog materijala koji možete putem dodatnih opcija editirati te mu postaviti razne druge opcije. Odabrano šaljete klikom na ikonu u obliku strelice, a dodati možete jednog ili više primatelja.

3. Story (priča)

Stories su priče, odnosno niz trenutaka oblikovanih u priču, koje također možete neograničeno dijeliti, a njihov “vijek trajanja” na Snapchat aplikaciji je 24 sata.

Story možete poslati na način da napravite snap te potom klikom na odabranu sliku u otvorenim opcijama odaberete My Story.

4. Chat (razgovor)

Nadalje, tu je i opcija Chat, koja je upravo ono što i naziv govori – chat s prijateljima. Svaki chat će trajati sve dok ste unutar ekrana za chat, a nakon što ga napustite, chat sadržaj nestaje u nepovrat. Chatu možete pristupiti putem ikone u donjem lijevom kutu glavnog zaslona.

015

Osim s glavnog zaslona opciji chat možete pristupiti i u kontaktima tako što ćete kliknuti na ime osobe s kojom želite komunicirati te potom odabrati ikonu za chat.

Ova aplikacija također ima mogućnost “live video chat-a”, odnosno video prijenosa uživo. Ovu opciju možete pokrenuti unutar poruke i to klikom na plavo dugme za kameru s desne strane. Ako je dugme žute boje, to je znak da odabrani kontakt nema mogućnost video chata.

Na ovoj, baš kao i na većini drugih društvenih mreža ne morate biti aktivni već možete biti isključivo u ulozi “promatrača”, odnosno možete samo pratiti priče, snapshotove ili video klipove prijatelja.

No, ako ne želite biti samo promatrač, već vam je cilj aktivno koristiti aplikaciju za kontakt i razmjenu doživljaja i emocija s prijateljima, tada se upoznajte s nizom zanimljivih i korisnih funkcija i iskoristite sve mogućnosti ove aplikacije.

Uveli smo vas u osnove korištenja mega popularne aplikacije Snapchat, a za sva dodatna pitanja slobodno nam se obratite putem forme “pitajte učitelja”.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentari 1

Ostavite svoj komentar

  1. Doris
    12.08.2020 u 17:37h

    Snapchat sam skinula preko Huawei AppGallerya i koristim ga već neko vrijeme i mogu reći da sam zadovoljna. Sve svemu, zanimljiva aplikacija za skratiti vrijeme.