Skoči na sadržaj

Kako instalirati Sublime Text na Linuxu?

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

U novom Linux vodiču pokazujemo kako instalirati odličan tekst editor pod nazivom Sublime Text.

Kako instalirati Sublime Text na Linuxu?
Photo credits: Pixabay


Sublime je komercijalni tekst editor koji biste trebali probati iz mnogo razloga, samo neki od njih su: dodaci koji olakšavaju kodiranje (Emmet), brzina, okruženje koje možete mijenjati ovisno o Vašim potrebama i ukusu, ovdje isključivo mislimo na podjelu prozora na 2 ili više dijelova, instalaciju raznih tema i slično.

Iako je program komercijalan to ne znači da ga morate kupiti kako bi ga koristili. Isto tako nećete biti uskraćeni za nekoliko njegovih opcija kao što je to slučaj sa ostalim komercijalnim rješenjima, ali će se s vremena na vrijeme pojaviti reklama. Treba napomenuti da program radi na svim platformama (OS X, Linux, Windows). U ovom vodiču pokazati ćemo kako ga instalirati na Linux platformu.

Instalacija:

Pa krenimo, prvo moramo dodati PPA (Personal Package Archives):

sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/sublime-text-2

Zatim odradimo update:

sudo apt-get update

I instalaciju započinjemo naredbom ispod:

sudo apt-get install sublime-text

dn-sub-01

Nakon što je program instaliran, instalirat ćemo i Package Control koji će nam biti potreban u nastavku. Ovaj put instalaciju ne radimo iz terminala/konzole nego iz samog Sublime-a, pa krenimo:

Pokrenuli smo Sublime te kombinacijom tipki Ctrl+` otvaramo konzolu:

dn-sub-02

U koju kopiramo sljedeći sadržaj:

import urllib2,os; pf='Package Control.sublime-package'; ipp = sublime.installed_packages_path(); os.makedirs( ipp ) if not os.path.exists(ipp) else None; urllib2.install_opener( urllib2.build_opener( urllib2.ProxyHandler( ))); open( os.path.join( ipp, pf), 'wb' ).write( urllib2.urlopen( 'http://sublime.wbond.net/' +pf.replace( ' ','%20' )).read()); print( 'Please restart Sublime Text to finish installation')

Nakon toga program zahtjeva restart kako bismo završili instalaciju Package Control-a, tako da ćemo ga zatvoriti i ponovno pokrenuti.

Provjeru instalacije radimo kombinacijom tipki Ctrl+Shift+P:

dn-sub-03

Sada ćemo instalirati Emmet, on nam je potreban kako bismo lakše kucali HTML i CSS code. Pokrenemo Package Control već spomenutom kombinacijom tipki (Ctrl+Shift+P) potražimo “Install Package” te kliknemo na njega.

dn-sub-04

Zatim upišemo “Emmet”.

dn-sub-05

I kliknemo na njega da bismo ga instalirali.

dn-sub-06

Jedna mala napomena prije kraja, Emmet neće raditi ukoliko samo pokrenete Sublime, upišete “html:5” i pritisnete tipku Tab kao što mnogi od Vas očekuju zbog toga što ne zna da li pišete HTML ili CSS code.

On zahtjeva da prvo spremite fajl sa odgovarajućom ekstenzijom (.html / .css) i tek nakon toga možete koristiti kratice od kojih je jedna: “html:5” zatim pritisnete tipku Tab i ispisat će Vam se osnovni HTML 5 code.

dn-sub-07

Nadamo se da Vam je ovaj vodič pomogao.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentirajte prvi