Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan. Za provjeru, koristite “pitaj učitelja”.

Kako instalirati Sublime Text na Linuxu?

Kako instalirati Sublime Text na Linuxu?
Autor članka: Dino Nanić
Kategorije: Aplikacije
Teme:
Datum objave: 21.09.2013

U novom Linux vodiču pokazujemo kako instalirati odličan tekst editor pod nazivom Sublime Text.

Sublime je komercijalni tekst editor koji biste trebali probati iz mnogo razloga, samo neki od njih su: dodaci koji olakšavaju kodiranje (Emmet), brzina, okruženje koje možete mijenjati ovisno o Vašim potrebama i ukusu, ovdje isključivo mislimo na podjelu prozora na 2 ili više dijelova, instalaciju raznih tema i slično.

Iako je program komercijalan to ne znači da ga morate kupiti kako bi ga koristili. Isto tako nećete biti uskraćeni za nekoliko njegovih opcija kao što je to slučaj sa ostalim komercijalnim rješenjima, ali će se s vremena na vrijeme pojaviti reklama. Treba napomenuti da program radi na svim platformama (OS X, Linux, Windows). U ovom vodiču pokazati ćemo kako ga instalirati na Linux platformu.

Instalacija:

Pa krenimo, prvo moramo dodati PPA (Personal Package Archives):

sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/sublime-text-2

Zatim odradimo update:

sudo apt-get update

I instalaciju započinjemo naredbom ispod:

sudo apt-get install sublime-text

dn-sub-01

Nakon što je program instaliran, instalirat ćemo i Package Control koji će nam biti potreban u nastavku. Ovaj put instalaciju ne radimo iz terminala/konzole nego iz samog Sublime-a, pa krenimo:

Pokrenuli smo Sublime te kombinacijom tipki Ctrl+` otvaramo konzolu:

dn-sub-02

U koju kopiramo sljedeći sadržaj:

import urllib2,os; pf='Package Control.sublime-package'; ipp = sublime.installed_packages_path(); os.makedirs( ipp ) if not os.path.exists(ipp) else None; urllib2.install_opener( urllib2.build_opener( urllib2.ProxyHandler( ))); open( os.path.join( ipp, pf), 'wb' ).write( urllib2.urlopen( 'http://sublime.wbond.net/' +pf.replace( ' ','%20' )).read()); print( 'Please restart Sublime Text to finish installation')

Nakon toga program zahtjeva restart kako bismo završili instalaciju Package Control-a, tako da ćemo ga zatvoriti i ponovno pokrenuti.

Provjeru instalacije radimo kombinacijom tipki Ctrl+Shift+P:

dn-sub-03

Sada ćemo instalirati Emmet, on nam je potreban kako bismo lakše kucali HTML i CSS code. Pokrenemo Package Control već spomenutom kombinacijom tipki (Ctrl+Shift+P) potražimo “Install Package” te kliknemo na njega.

dn-sub-04

Zatim upišemo “Emmet”.

dn-sub-05

I kliknemo na njega da bismo ga instalirali.

dn-sub-06

Jedna mala napomena prije kraja, Emmet neće raditi ukoliko samo pokrenete Sublime, upišete “html:5” i pritisnete tipku Tab kao što mnogi od Vas očekuju zbog toga što ne zna da li pišete HTML ili CSS code.

On zahtjeva da prvo spremite fajl sa odgovarajućom ekstenzijom (.html / .css) i tek nakon toga možete koristiti kratice od kojih je jedna: “html:5” zatim pritisnete tipku Tab i ispisat će Vam se osnovni HTML 5 code.

dn-sub-07

Nadamo se da Vam je ovaj vodič pomogao.

Komentirajte prvi!

Pratite komentare na članak 'Kako instalirati Sublime Text na Linuxu?' putem RSS feeda.

Ostavite komentar na ovaj članak

Uvredljivi i spam komentari biti će obrisani. Ukoliko se Vaš komentar ne pojavi odmah, pričekajte da ga odobrimo ;-). Odgovore na pitanje brže ćete dobiti ukoliko nas kontaktirate putem forme pitajte učitelja.