Skoči na sadržaj

Kako očistiti cache na MacBooku

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

Ako tražite kako očistiti cache na MacBooku, ovdje ćemo pokazati kako brzo i jednostavno očistiti Safari browser. Ako ne znate što je cache, a naišli ste na problem primjerice prilikom on-line shoppinga i kontaktiranja support teama koji vam najčešće postavlja pitanje "jeste li očistili cache", sad je prilika da naučite.

Kako očistiti cache na MacBooku

Cache, odnosno Cache memorija, je prostor u koji se privremeno spremaju podaci vezani uz određenu aplikaciju ili program, a cilj pohranjivanja podataka u cache memoriju jest ubrzavanje rada uređaja odnosno aplikacije i bolje korisničko iskustvo.

Jedan od načina čišćenja cachea u Safariju je da kliknete na Safari s alatne trake u gornjem dijelu ekrana i odaberete Preferences… (Postavke).

Zatim kliknete na Privacy (Privatnost) pa Manage Website Data… (Upravljanje podacima web-lokacija) koji se nalaze na dnu prozora.

Izlistat će vam se popis svih web-lokacija koje su spremale podatke kojima mogu pratiti vaše aktivnosti u browseru. Brisanjem podataka možete smanjiti praćenje, ali se isto tako možete i odjaviti s web-lokacije ili promijeniti ponašanje web-lokacije.

Možete označiti sve web-lokacije i očistiti sav cache tako da kliknete Remove All ili možete odabrati pojedinu web-lokaciju poput primjerice webshopa s kojim imate problema i kliknite Remove.

Kad ste očistili sav cache koji ste htjeli, kliknite Done (Gotovo). I to je to.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentirajte prvi