Skoči na sadržaj

YouTube Kids

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

Svaki roditelj malog djeteta bi trebao znati za ovu aplikaciju, ne samo kako bi sebi olakšao život već zbog onog puno važnijeg, a to je omogućavanje djetetu sigurnije korištenje interneta i video sadržaja putem YouTube Kids aplikacije. A zašto - jer imate kontrolu nad onim što se djetetu prikazuje, koliko dugo se prikazuje i u konačnici - štiti dijete od neželjenog sadržaja.

YouTube Kids
Photo credits: Unsplash

Nadgledati svaku sekundu koje dijete provede gledajući video sadržaj ili slušajući pjesmice na mega popularnom YouTubeu je do sada bilo gotovo nemoguće, međutim aplikacija YouTube Kids nam omogućuje to i mnogo više.

Putem ove aplikacije osiguravate djeci sigurnije online iskustvo i možete regulirati mnoge postavke. YouTube Kids koristi filtere i povratne informacije ljudi zaduženih za reviziju sadržaja kako bi video sadržaj na dječjem profilu bio što primjereniji. Na YouTube Kids aplikaciji možete kreirati do osam dječjih profila, svaki personaliziran s tipom sadržaja koji određeno dijete voli i preferira, zatim možete blokirati video ili kanal koji ne želite da vam je djetetu dostupan, kontrolirate može li dijete pretraživati video sadržaj samostalno ili ne, postavljate timer u vidu vremenskog ograničenja koliko dugo će se djetetu vrtiti video sadržaj, pa tako možete ograničiti vrijeme gledanja na primjerice 30 minuta i slično. Sve postavke su zaštićene lozinkom.

Korak 1

Preuzimanje i instalacija YouTube Kids

Aplikaciju možete preuzeti na Google Play trgovini za Android uređaje ili u App Storeu za Apple uređaje upisivanjem YouTube Kids u tražilicu, ili jednostavno odaberite na poveznicama u nastavku.

Google Play ili App Store

Pritisnite Get (Preuzmi) za preuzimanje i instalaciju, pričekajte trenutak i kad je gotovo pritisnite Open (Otvori).
Dočekat će vas veselo i zabavno dječje sučelje.

Uz veselo pozdravno sučelje, dočekat će vas poruka YouTube Kids aplikacije kako je potreban roditelj da bi se aplikacija otključala i postavila za dječju upotrebu.

Pročitajte tekst kako biste razumjeli što aplikacija nudi i omogućava te pritisnite Get started (Počnimo).

Potrebno je unijeti godinu rođenja roditelja i potvrditi pritiskom na Confirm.

Sada slijedi tekst koji preporučujemo da pročitate, budući da se radi o sadržaju YouTube Kids aplikacije, načinu na koji funkcionira biranje primjerenog sadržaja, mogućnostima blokiranja i prijavljivanja sadržaja i slično.

Odvojite trenutak i informirajte se o ovim stavkama.

Korak 2

Prijava u YouTube Kids aplikaciju

U ovom koraku slijedi prijava u aplikaciju putem postojećeg roditeljevog YouTube profila.

U slučaju da ste postojeći korisnik YouTubea s vlastitim profilom, u polje kao na prikazu unesite e-mail adresu s kojom je povezan vaš korisnički račun. Aktivnost s dječjeg profila se neće akumulirati u vašu povijest pretraživanja.

Ako nemate vlastiti profil, možete pritisnuti Skip (Preskoči) u donjem lijevom dijelu ekrana kako biste nastavili kao gost. Za nastavak pritisnite strelicu u donjem desnom dijelu ekrana.

Za nastavak do aplikacije ćete trebati dati roditeljski pristanak. Svakako pročitajte važne obavijesti za roditelje u dijelu Parental consent.

Zatim, ako ste unijeli vlastiti YouTube profil kao mi, unesite lozinku i pritisnite Confirm.

Korak 3

Kreiranje dječjeg profila

Sad je vrijeme za kreiranje profila djeteta.

U prvo polje upišite djetetovo ime, zatim dob i, opcionalno, mjesec rođenja te pritisnite strelicu u donjem desnom dijelu ekrana.

Aplikacija će vas pitati želite li da dijete ima mogućnost samostalno pretraživati video sadržaj (Search On) ili ne (Search Off) stoga odaberite opciju koju želite i smatrate primjerenom. Nakon što se ovo odabrali profil je uspješno kreiran.

Korak 4

Korištenje aplikacije i gdje je što

Sad kad ste uspješno kreirali profil, ulazite u glavno sučelje aplikacije. Ovaj veseli i šareni prikaz će zasigurno biti zanimljiv vašoj djeci.

U desnom dijelu ekrana se nalazi tražilica kroz koju možete pretraživati sav dostupan video sadržaj.

Profilu i postavkama pristupate pritiskom na sličicu u gornjem lijevom dijelu ekrana.

Feed se standardno nalazi preko cijelog ekrana.

Korak 5

Uređivanje postavki

Za ulazak u postavke pritisnite sličicu profila u gornjem lijevom dijelu ekrana.

Kako biste se osigurali da ćete postavkama profila moći pristupiti samo vi, a ne i dijete, pritiskom na profil aplikacija će vas tražiti unos rješenja neke jednostavne matematičke operacije. Upišite rješenje i pritisnite Submit (Predaj).

Ukoliko želite uređivati postavke pritsnite Edit (Uredi) za izmjenu profilne slike, imena, za brisanje povijesti pretraživanja i sl. Pritiskom na Add a child in parent settings (Dodaj dijete u postavkama za roditelje) ulazite u izbornik s postavkama.

U postavkama imate opciju Timer (Brojač) u kojem možete ograničiti vrijeme prikazivanja video sadržaja na primjerice 30 min.

Povlačenjem prsta odaberite period trajanja i potvrdite pritiskom na Start timer (Pokreni brojač) kako biste bili sigurni da će dijete imati limit prikaza.

Na polju Settings (Postavke) možete pregledavati sve korisnike aplikacije te dodavati dječje profile. Aplikacija podržava do 8 dječjih profila, što je zasigurno i više nego dovoljno. Svaki od profila može biti personaliziran i nuditi sadržaj baš za pojedino dijete.

U postavkama također možete odabrati lozinku za pristup postavkama i verifikaciju pristupa roditelja, kako biste bili sigurni da djeca ne mogu pristupiti i mijenjati postavke.

Vjerujemo da će iskustvo vaše djece na YouTubeu od sada biti znatno sigurnije i zabavnije!

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentirajte prvi