Skoči na sadržaj

Što je Twitch i kako streamati

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

Twitch je mega popularna aplikacija i vodeća svjetska platforma za gamere i one koji vole gledati gamere kako igraju. Mogućnosti su brojne, od live streamanja, broadcastanja, chatanja s milijunima ljudi i fanovima diljem svijeta. Bilo da ste samo korisnik koji gleda gamere i chata s njima, ili ste streamer i stvorili ste vlastiti kanal sa svojim pratiteljima, Twitch vam može pružiti mnogo zabavnog sadržaja i mnogo prilika.

Što je Twitch i kako streamati

Mi ćemo u ovom vodiču pokazati osnove korištenja, gdje se što nalazi te kako streamati. Aplikacije koje možete koristiti za broadcast na Twitchu, poput OBS-a i XSplit-a su navedene na ovom linku te ih možete preuzeti i instalirati.

Korak 1

Preuzimanje i instalacija

Twitch možete preuzeti na App Storeu ili Google Trgovini, ovisno o tome koristite li iPhone ili Android.

Pritisnite GET za preuzimanje, Open za otvaranje.

Ako tek trebate kreirati vlastiti korisnički račun, pritisnite Sign Up (Prijavite se).

Ako želite kreirati korisnički račun, potrebno je unijeti e-mail adresu kojoj imate pristup (jer će vam kasnije na nju stići verifikacijski kod), korisničko ime koje će prikazivati ostalim korisnicima (Username), datum rođenja (Date of Birth) te potvrditi pritiskom na Sign Up.

Na e-mail adresu će vam stići verifikacijski kod, pa ga unesite i pritisnite Submit (Predaj).

Korak 2

Twitch i gdje je što

Nakon kreiranja korisničkog računa ulazite u sučelje aplikacije.

U gornjem lijevom kutu ekrana kao na slici u prikazu ulazite u vlastiti profil.

U donjem dijelu ekrana na toolbaru birate između tabova Following (koga slijedite), Discover za istraživanje novih kanala, gamera i streamova, te Browse.

Pritiskom na srce u gornjem desnom ekrana počinjete slijediti gamera, te vam se isti počinje prikazivati na tabu Following.

Poruke možete slati i izmjenjivati sa svim gamerima i pratiteljima u polju Message XY’s chat, kao na slici u prikazu.

Na ikoni zvona nalaze se notifikacije pa ih tamo možete personalizirati.

Pritiskom na ikonu profila možete pregledavati vlastiti video sadržaj, svoje followere, broj pogleda i slično, a ovdje i uređujete vlastiti stream i Live objave.

Korak 3

Kako streamati na Twitchu

Potrebno je preuzeti neku od aplikacija koju možete preuzeti na ovom linku, obratite pozornost na to koja odgovara vašem mobilnom uređaju ili OS-u.

U ovisnosti o aplikaciji koju odaberete, imat ćete gumb poput share, zatim broadcast game play, zatim odaberete Twitch kao platformu.

Dashboardu pristupate pritiskom na ikonu profila u gornjem lijevom dijelu ekrana, zatim View Dashboard (Pregledaj Dashboard, kontrolnu ploču), tu se i nalazi Stream Key.

Pritiskom na View Dashboard ulazite u upravljanje Streamom (Manage Stream). Ovdje birate kategorije, tagove, naslov streama i sl.

Za Live (uživo) opciju pritisnite Go Live!, ako ste sigurni da želite, odobrite aplikaciji pristup kameri i zvuku (Enable Camera, Microphone), pridržavajte se sigurnosnih smjernica aplikacije poput ne odavanja adrese, lokacije, osobnih informacija i sl. i potvrdite pritiskom na Got it! (Razumijem).

Ugodnu zabavu želimo!

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentirajte prvi