Skoči na sadržaj

Kako promijeniti veličinu slike?

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

U ovom članku objasniti ćemo kako se može promijeniti veličina neke slike. Koristiti ćemo program Irfan View. Ovaj program je veoma učinkovit, jednostavan za korištenje i besplatan.

Kako promijeniti veličinu slike?

Program možete skinuti ovdje: Irfan view download

U ovom tutorijalu za primjer smo uzeli sliku veličine 800 x 600 pixela i sada ćemo ju smanjiti na pola (400 x 300 pixela).

1. korak

Nakon instalacije pokrenite program. Otvoriti će se prozor programa. Kliknite na File -> Open i otvorite sliku koju želite promijeniti.

Irfan view open

2. korak

Sada vidite sliku koju želite promijeniti. Kliknite na Image -> Resize/Resample

Resize Resample

3. korak

Sada se otvorio novi prozor.

Size

U ovom prozoru namijestiti ćemo novu veličinu slike. Veličinu slike možemo odrediti na 3 načina:

A) Tako da sami unesemo dimenzije slike u polje Set new size. U polju Set new size možemo odrediti širinu (WIDTH) i visinu (HEIGHT) slike. Kliknite na Width (širinu) i unesite novu vrijednost. U ovom tutorijalu stavit ćemo da je širina 400 pixela.

Size 2

Primjetiti ćete da kako upisujete vrijednost za širinu slike, program automatski određuje visinu slike. To je zato jer je uključena opcija Preserve aspect ratio. Ova opcija je veoma korisna, no neki puta nam nije potrebna. U tom slučaju ju možete isključiti tako da maknete kvačicu sa Preserve aspect ratio.

Ispod dimenzija slike nalaze se mjerne jedinice u kojima su izražene vrijednosti. Najčešće se koriste pixeli kao mjerna jedinica, no ako npr. želite isprintati sliku možete odabrati centimetre kako bi znali koliko će slika biti velika kada ju isprintate.

B) Tako da nova veličina bude postotak originalne veličine. Kliknite na polje Set new size as percentage of original i unesite vrijednost za širinu slike (WIDTH). U našem slučaju želimo smanjiti sliku na pola, dakle upisati ćemo 50%. Da smo, npr. htijeli povećati sliku za duplo upisali bi smo 200%.

Size 3

C) Tako da odaberemo neku od ponuđenih standardnih veličina. Pošto želimo smanjiti sliku na pola kliknuti ćemo gumb HALF. Da smo, npr. htijeli povećati sliku za duplo kliknuli bi gumb DOUBLE.

Size 4

Nakon što ste odabrali novu veličinu slike na jedan od ova tri načina kliknite na OK.

4. korak

Slika se sada smanjila na željene dimenzije i sada ju je samo potrebno pospremiti. Kliknite na File -> Save. U polje File name upišite ime slike, a pomoću polja Save as type odaberite željeni format slike. U ovom tutorijalu odabrati ćemo JPG format. Kada odaberemo JPG format pojaviti će se novi prozor pod imenom JPG/GIF save options. Pomoću njega možemo namjestiti neke dodatne parametre slike poput njezine kvalitete, itd. Kliknite na Save i vaša slika je gotova.

Save

Save 2

Nadam se da Vam je ovaj tutorijal pomogao, pozdrav!

Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentari 1

Ostavite svoj komentar

  1. mekic remzija
    30.01.2018 u 00:18h

    Odlicno u nekoliko koraka sam zavrsila.a bas sam se namucila doka nisam nasla ovo.\hvala,pozdrav.