Skoči na sadržaj

Kako spriječiti automatsko offloadanje aplikacija na iPhoneu

Ako ste korisnik iPhonea, vrlo vjerojatno ste naletili na ovu opciju i to u najnezgodnijem trenutku. Primjerice vozite po gradu kojeg ne poznajete najbolje, uključite aplikaciju Maps i umjesto da brzinski odradite što ste naumili, iPhone vam kaže da "loada" ili instalirava aplikaciju...i to traje i traje!

Kako spriječiti automatsko offloadanje aplikacija na iPhoneu

Ono što se događa jest da iOS 11 i noviji imaju defaultnu opciju stavljanja aplikacija koje ne koristimo redovito u pozadinu. Budući da ova opcija može biti nezgodna, pokazat ćemo vam kako ju isključiti. I ako ste mislili da je ovo "bug" - nije, ovo je "feature".

Iako vam se može učiniti da iPhone briše aplikacije to nije slučaj, on ih u principu “offloada”. O čemu se tu točno radi? Ovaj feature zapravo “offloada” aplikacije koje ne koristite uopće ili koje koristite jako rijetko i to kad vam je prostor na mobitelu prilično zauzet, odnosno kad imate malo slobodne memorije. Svrha ove funkcije je da optimizira memoriju mobitela. Ikone aplikacija ostaju na zaslonu uređaja, a svi dokumenti i podaci pohranjeni u aplikaciji ostaju spremljeni lokalno na uređaju. Tako da u principu optimizirate potrošnju “disk storagea” ne gubivši ništa od podataka. Budući da je ova opcija automatski uključena a znamo da može biti itekako zamorna, u nastavku pokazujemo kako ju isključiti.

Korak 1

Isključivanje automatskog offloadanja

Idite u Settings (Postavke).

Skrolajte dolje i odaberite iTunes & App Store.

Pritisnite Offload Unused Apps (Offloadaj nekorištene aplikacije) i ugasite ovu opciju.

Automatsko offloadanje aplikacija možete paliti i gasiti kako i kada želite.

Međutim, ako želite zadržati opciju offloadanja samo za pojedine aplikacije, moguće je pojedinačno ručno uređivanje pa pogledajte korak u nastavku.

Korak 2

Ručno offloadanje pojedine aplikacije

Ukoliko ste uvidjeli kako vam opcija offloadanja aplikacije uvelike optimizira memoriju mobitela i ne želite da vam ju pojedine aplikacije koje ne koristite često zauzimaju, pokazat ćemo kako pojedinačno isključiti aplikaciju.

Idite u Settings (Postavke), zatim General (Općenito).

Odabirom iPhone Storage (iPhone memorija) izlistat će vam se sve aplikacije koje imate instalirane na uređaju.

Na listi svih instaliranih aplikacija odaberite onu koju želite offloadati kako vam ne bi aktivno zauzimala memoriju mobitela.

Zatim pritisnite Offload App (Offloadaj aplikaciju) i potvrdite radnju.

Ovom radnjom “brišete” aplikaciju, ali ostaju spremljeni svi podaci i dokumenti. Kada ćete htjeti tu aplikaciju ponovno koristiti, pritisnut ćete Reinstall App (Reinstaliraj aplikaciju) i vratit će vam se ista aplikacija koju ste prethodno “obrisali”, sa svim vašim podacima. Naravno, pod preduvjetom da ista još uvijek postoji u App Storeu.

Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentirajte prvi