Skoči na sadržaj

Kako istražiti i analizirati konkurenciju

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

Istraživanje i analiza tržišta i konkurencije je pametna uvertira u bilo kakvu vrstu poslovanja, širenja poslovanja ili plasiranja proizvoda. Ne samo da je prirodno htjeti znati kako se kreću brojke naših direktnih konkurenata, već može biti poučno i inspirativno za nas, posebno kad se radi o izrazito uspješnim konkurentima. U ovom članku ćemo pokazati odličan site na kojem možete vidjeti kako performaju web stranice s kojima se uspoređujete te ćete dobiti na uvid puno korisnih parametara.

Kako istražiti i analizirati konkurenciju

SimilarWeb je web stranica na kojoj možete pregledati bilo koju konkurentnu web stranicu posve besplatno.

U besplatnoj verziji dobivate:

  • rang web stranice na svjetskoj i državnoj razini te po kategoriji kojoj web pripada, kao i trend pada li rang ili raste
  • broj posjetitelja tj. pregled svih prometa (desktop i mobile)
  • prosječno trajanje svakog posjeta
  • bounce rate odnosno stopu napuštanja stranice (primjerice ako je bounce rate 50%, to znači da je 50% posjetitelja došlo na vaš web te ga odmah napustilo, bez klikanja po ostalom sadržaju poput vezanih ili sličnih članaka)
  • izvore prometa koji dolazi na web – direktan promet (kad netko upiše naziv sitea u url ili ima direktan link), refferals (ili preporuke s drugih siteova s kojima ste linkani), search (tzv. organic promet koji označava udio koji je došao preko raznih tražilica poput Googlea, primjerice kad netko pretražuje pojam “kako doći do potvrde o nekažnjavanju online” i u rezultatima se javi ucionica.net te klikne na ucionicu, to je organic promet), social (kad objavljujete sadržaj na društvenim mrežama i preko njih dolaze do vas), mail i sl.
  • podatke o display oglasima
  • analiza publike – iz kojih država sve dolaze posjetitelji
  • popis konkurencije i sličnih webova

Naravno, u plaćenoj verziji imate puno više opcija i usluga pa ako vas zanima, pogledajte na tabu Pricing.

Kako istražiti konkurenciju

Idite na SimilarWeb te u tražilicu upišite naziv weba koji želite provjeriti.

Izlistat će se svi podaci navedeni u prethodnom koraku, a na alatnoj traci na lijevoj strani ekrana možete birati parametre koji vas zanimaju.

 

Na alatnoj traci na lijevoj strani ekrana možete skakati na parametre koji vas zanimaju, a ako želite preuzeti detaljnji izvještaj, trebat ćete izraditi korisnički račun i odabrati plan.

Parametri dostupni u besplatnoj verziji su generalni pregled, uvid u vrste prometa poput referrals, social i sl., platforme s kojih dolaze posjetitelji poput mobilnih uređaja ili desktop računala, analizu publike i otkud dolaze, primjerice popis držva iz kojih posjetitelji dolaze na web, popis konkurenata ili sličnih webova i sl.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentirajte prvi