Skoči na sadržaj

iPhone dictation: pisanje na hrvatskom

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

Današnji uređaji često imaju mnoge opcije za koje nismo u potpunosti svjesni koliko nam mogu olakšati život i svakodnevne radnje. Možda na svojim Apple uređajima već koristite Siri i poznata vam je opcija diktiranja. Ukoliko ju još niste koristili, a čini vam se korisnom ideja da svom primjerice iPhoneu diktirate, a on da piše, prođite s nama ove jednostavne korake.

iPhone dictation: pisanje na hrvatskom
Photo credits: Unsplash

Koraci koje ćemo ovdje navesti odnose se na iPhone uređaje (minimalno iOS 9) postavljene na engleski jezik, odnosno na uređaje kojima treba dodavati hrvatski u jezik za diktiranje, te je ovo jedan od načina za navedenu stvar.

Ako je vaš iPhone uređaj na hrvatskom jeziku, možete preskočiti sve korake do četvrtog.

 

Korak 1

Provjerite je li "dictation" uključen

Preduvjet za sve ove radnje jest da imate omogućenu opciju diktiranja, odnosno dictation.

Idite u Settings (Postavke), zatim General (Općenito) pa Keyboards (Tipkovnice) i skrolajte do Enable dictation (Omogući diktiranje) te ga uključite.

Pod Dictation Languages (Jezici za diktiranje) možete vidjeti na kojem jeziku možete diktirati svom uređaju i kod nas su to engleski i hrvatski jezik.

Korak 2

Postavljanje jezika

Ponovno idite u Settings (Postavke), pritisnite na General (Općenito) te odaberite tipkovnicu, odnosno Keyboard.

Kada ste ušli u postavke tipkovnice, pritisnite na tipkovnice, Keyboards.

U Keyboards (Tikovnice) vam se mora nalaziti hrvatski jezik (Croatian).

Ukoliko u svojim tipkovnicama još nemate hrvatsku tipkovnicu, pritisnite na dodavanje nove, odnosno Add New Keyboard pa izaberite hrvatski.

Nakon što ste dodali novu, hrvatsku tipkovnicu, sljedeći korak je osigurati da tipkovnica bude u “QWERTY” formatu, kao na prikazu.

Korak 3

Diktiranje i kako ga započeti

Sada kada ste dodali hrvatsku tipkovnicu, možete krenuti s diktiranjem svom iPhone uređaju. Na sljedećem primjeru ćemo pokazati oznaku mikrofona, koja predstavlja mogućnost diktiranja. Uzeli smo primjer pisanja e-maila.

Svugdje gdje se pojavi ova oznaka mikrofona, moguće je diktiranje.

Gumbom pokraj mikrofona, odnosno kuglom, mijenjamo tipkovnice koje imamo ponuđene u postavkama. Na taj način možemo brzinski prebacivati s primjerice hrvatskog na engleski, ili na emotikone, te obratno.

Korak 4

Diktiranje, završetak i slanje

Pritiskom na mikrofon pokazuje vam se sivi ekran kao na prikazu, te vaš uređaj, ukoliko je spojen na Internet, te ukoliko vas je u mogućnosti prepoznati što pričate obzirom na buku u vašoj neposrednoj blizini, počinje pisati ono što mu govorite. Odlično, zar ne?

Po završetku, kad je vaš iPhone napisao sve što ste mu izdiktirali, pritisnite povratak na tipkovnicu, kao na slici na prikazu, te pošaljite standardnim putem.

 

Opciju diktiranja možete koristiti u raznim tekstualnim aplikacijama poput Vibera, WhatsAppa, gmail-a, sms-a, e-maila općenito, Messengera, a možete i umjesto upisivanja u tražilicu Safari, diktirati što da traži. U principu, svugdje gdje vam se pojavi mikrofon microphone-icon-100054355-large, možete diktirati svom uređaju, a on će pisati.

 

Svakako imajte na umu kako je najbolje opciju diktiranja koristiti dok ste spojeni na Wi-Fi, budući da vaš iPhone, kako bi mogao procesuirati vaš glas i tekst koji izgovarate, šalje zapise putem interneta na server te zatim vraća na vaš uređaj.

Trebat će vam malo vremena da se naviknete, ali mu svakako dajte priliku. iPhone dictation prepoznaje naredbe poput “smiley”, novi red, zarez, točka, upitnik i sl., odnosno svu interpunkciju. Bilo da pišete e-mailove, dopisujete se na Viberu ili sličnim aplikacijama, ovim diktiranjem ćete uštedjeti mnogo vremena.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentari 7

Ostavite svoj komentar

 1. Viktorija
  05.12.2017 u 18:42h

  da li se takva opcija mora instalirati da bi se mogla koristiti i recite mi da li je moguče preko siri pisati poruke preko facebooka

 2. Viktorija
  05.12.2017 u 18:37h

  gdje se nalazi ta opcija diktiranja i kako se koristi

 3. Maja Basta Šokić
  04.12.2017 u 13:51h

  Pozdrav! Opcija diktiranja se može koristiti i na Facebooku, odnosno svugdje gdje vidite znak mikrofona između gumba za razmak i gumba za emotikone, funkcionira na svakom iPhoneu na kojem je podešeno.

 4. Viktorija
  04.12.2017 u 12:47h

  da li na svakom iphoneu ima opcija diktiranja

 5. Viktorija
  04.12.2017 u 12:45h

  ja se ispričavam što sam dvaput poslala istu poruku

 6. Viktorija
  04.12.2017 u 12:36h

  da li se može na iphoneu opciju diktiranja koristiti za pisanje poruka na facebooku

 7. Viktorija
  04.12.2017 u 12:26h

  da li mogu na iphoneu opciju diktiranja koristiti za pisanje poruka na društvenoj mreži Facebook i što je to siri a što je opcija diktiranja