Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan. Za provjeru, koristite “pitaj učitelja”.

iPhone dictation: pisanje na hrvatskom

iPhone dictation: pisanje na hrvatskom
Autor članka: Maja Basta Šokić
Kategorije: Aplikacije
Datum objave: 27.04.2016

Današnji uređaji često imaju mnoge opcije za koje nismo u potpunosti svjesni koliko nam mogu olakšati život i svakodnevne radnje. Možda na svojim Apple uređajima već koristite Siri i poznata vam je opcija diktiranja. Ukoliko ju još niste koristili, a čini vam se korisnom ideja da svom primjerice iPhoneu diktirate, a on da piše, prođite s nama ove jednostavne korake.

Koraci koje ćemo ovdje navesti odnose se na iPhone uređaje (iOS 9) postavljene na engleski jezik, odnosno na uređaje kojima treba dodavati hrvatski u jezik za diktiranje, te je ovo jedan od načina za navedenu stvar.

Ako je vaš iPhone uređaj na hrvatskom jeziku, možete preskočiti sve korake do šestog.

1. korak

Preduvjet za sve ove radnje jest da imate omogućenu opciju diktiranja, odnosno dictation. Istu možete uključiti pritiskom na mikrofon koji se nalazi na tipkovnici pokraj tipke za razmak, s lijeve strane, a koji izgleda ovako: microphone-icon-100054355-large. Pritiskom na mikrofon, pojavit će vam se sljedeći ekran:

IMG_0004

Pritisnite enable dictation, kao na prikazu gore.

Zatim idite u Postavke, odnosno na svom mobilnom uređaju odaberite Settings.

2. korak

Kad ste ušli u Postavke, pritisnite na General te odaberite tipkovnicu, odnosno Keyboard.

2

3

3. korak

Kada ste ušli u postavke tipkovnice, pritisnite na tipkovnice, Keyboards.

4

4. korak

Ukoliko u svojim tipkovnicama još nemate hrvatsku tipkovnicu, pritisnite na dodavanje nove, odnosno Add New Keyboard.

5

Odaberite hrvatsku (Croatian) tipkovnicu.

5. korak

Nakon što ste dodali novu, hrvatsku tipkovnicu, sljedeći korak je osigurati da tipkovnica bude u “QWERTY” formatu, kao na prikazu niže.

6

6. korak

Sada kada ste dodali hrvatsku tipkovnicu, možete krenuti s diktiranjem svom iPhone uređaju. Na sljedećem primjeru ćemo pokazati oznaku mikrofona, koja predstavlja mogućnost diktiranja. Uzeli smo primjer pisanja e-maila.

7

Svugdje gdje se pojavi ova oznaka mikrofona, moguće je diktiranje.

Gumbom pokraj mikrofona, odnosno kuglom, mijenjamo tipkovnice koje imamo ponuđene u postavkama. Na taj način možemo brzinski prebacivati s primjerice hrvatskog na engleski, ili na emotikone, te obratno.

7. korak

Pritiskom na mikrofon pokazuje vam se sivi ekran kao na prikazu niže, te vaš uređaj, ukoliko je spojen na Internet, te ukoliko vas je u mogućnosti prepoznati što pričate obzirom na buku u vašoj neposrednoj blizini, počinje pisati ono što mu govorite. Odlično, zar ne? :)

8

Po završetku pritisnite na Done, kao na slici gore, te pošaljite standardnim putem.

8. korak

Opciju diktiranja možete koristiti u raznim tekstualnim aplikacijama poput Viber-a, WhatsApp-a, gmail-a, sms-a, maila, a možete i umjesto upisivanja u tražilicu Safari, diktirati što da traži. U principu, svugdje gdje vam se pojavi mikrofon microphone-icon-100054355-large, možete diktirati svom uređaju, a on će pisati.

9

Svakako imajte na umu kako je najbolje opciju diktiranja koristiti dok ste spojeni na Wi-Fi, obzirom vaš iPhone, kako bi mogao procesuirati vaš glas i tekst koji izgovarate, šalje zapise putem interneta na server te zatim vraća na vaš uređaj.

Trebat će vam malo vremena da se naviknete, ali mu slobodno dajte priliku. iPhone dictation prepoznaje naredbe poput “smiley”, novi red, zarez, točka, upitnik i sl., odnosno svu interpunkciju. Bilo da pišete e-mailove, dopisujete se na Viberu ili sličnim aplikacijama, ovim diktiranjem ćete uštedjeti mnogo vremena.

Nadamo se da su vam je ovaj vodič pomogao.

Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno se javite putem forme “Pitajte učitelja”.

7 komentara na članak 'iPhone dictation: pisanje na hrvatskom'

Pratite komentare na članak 'iPhone dictation: pisanje na hrvatskom' putem RSS feeda.

 1. 04.12.2017 u 12:26h

  da li mogu na iphoneu opciju diktiranja koristiti za pisanje poruka na društvenoj mreži Facebook i što je to siri a što je opcija diktiranja

 2. 04.12.2017 u 12:36h

  da li se može na iphoneu opciju diktiranja koristiti za pisanje poruka na facebooku

 3. 04.12.2017 u 12:45h

  ja se ispričavam što sam dvaput poslala istu poruku

 4. 04.12.2017 u 12:47h

  da li na svakom iphoneu ima opcija diktiranja

 5. Maja Basta Šokić
  04.12.2017 u 13:51h

  Pozdrav! Opcija diktiranja se može koristiti i na Facebooku, odnosno svugdje gdje vidite znak mikrofona između gumba za razmak i gumba za emotikone, funkcionira na svakom iPhoneu na kojem je podešeno.

 6. 05.12.2017 u 18:37h

  gdje se nalazi ta opcija diktiranja i kako se koristi

 7. 05.12.2017 u 18:42h

  da li se takva opcija mora instalirati da bi se mogla koristiti i recite mi da li je moguče preko siri pisati poruke preko facebooka

Ostavite komentar na ovaj članak

Uvredljivi i spam komentari biti će obrisani. Ukoliko se Vaš komentar ne pojavi odmah, pričekajte da ga odobrimo ;-). Odgovore na pitanje brže ćete dobiti ukoliko nas kontaktirate putem forme pitajte učitelja.