Do mobilne aplikacije bez programiranja u 5 jednostavnih koraka uz Shoutem

Do mobilne aplikacije bez programiranja u 5 jednostavnih koraka uz Shoutem
Autor članka: Maja Basta Šokić
Datum objave: 11.04.2017

Mobilne aplikacije postale su neizostavni dio života svih nas. Koristimo ih za gotovo sve: od jednostavne zabave u obliku besplatnih igrica, korisnih stvari poput lokatora POI-a, do neizostavnih komunikacijskih alata.

Sjećate li se samo kad ste zadnji puta poslali običan SMS. No koliko god one bile super, za izradu neke aplikacije potrebna su vam programska znanja.

Tako je barem bilo do sada. Na tržištu postoji nekoliko servisa koji vam omogućuju kreiranje aplikacija bez programskih znanja, a mi ćemo u ovom tutorialu objasniti Shoutem – rješenje iz Hrvatske, u kojem ćemo kreirati aplikaciju u 5 jednostavnih koraka.

1. korak – prijava i odabir templatea, upoznavanje s mogućnostima

Na www.shoutem.com  kliknite na create your app.

1

Odaberite neki od predefiniranih templatea ili kreirajte svoj (start with blank template).

02-templates

Upoznavanje s mogućnostima:

Nakon što kreirate račun na Shoutemu (ili se ulogirate ako ga već imate), pojavit će vam se sljedeći ekran. Na njemu možete potpuno prilagoditi izgled aplikacije prema vlastitim željama. Kako bismo vam olakšali ovaj proces, alati su poredani u tabove s lijeve strane: design – smartphone, design – tablet, content, settings i engage. Proći ćemo ukratko svaki od ovih tabova.

Design – smartphone: ovdje kreirate i dodajete elemente dizajna vaše aplikacije, poput pozadina, ikona i shema boja.

03-Design tab

Design – tablet: sav sadržaj i grafike iz taba iznad koriste se i kod dizajna za tablete.

Content: svi znamo onu „content is the king“. Dodavanje sadržaja jedan je od važnijih koraka kod kreiranja vaše aplikacije. Vodite računa da on bude zabavan, relevantan i jedinstven.

04-content

Settings: ovdje podešavate razne postavke za vašu aplikaciju: od servisa treće strane do dodatnih informacija pomoću kojih možete dodatno modificirati vašu aplikaciju.

05-settings

Engage: u engage tabu vodite računa o vašim korisnicima – od praćenja njihovih aktivnosti, do modifikacije uloga i računa te neizostavnih push notifikacija.

06-engage

Kada aplikaciju kreirate i korisnici je počnu koristiti, moći ćete pregledavati i Statistic tab, u kojem ćete naravno moći pratiti statistiku vaših korisnika. Više detalja o statistikama možete naći na Shoutem supportu.

07-App-Statistics-tab

Još jedna iznimno korisna stvar je i Live App Preview, u kojem u svakom trenutku možete provjeriti kako vaša aplikacija izgleda na mobilnom uređaju.

2. korak – dodavanje sadržaja

Sadržaj dodajete kroz već upoznati content tab. Sa Shoutem Mobile App Creatorom imate mogućnost dodavanja različitih modula za content; od servisa poput Instagrama i Twittera, preko web stranica, čak do dodavanja vlastitih loyalty programa. Osim preko servisa, vaš sadržaj možete ubacivati i ručno ili RSS/XML integracijom.

Pro tip: ako je sadržaj vaše aplikacije na engleskom jeziku, dobro će doći i neki od alata za lektoriranje (poput: www.gingersoftware.com, www.polishmywriting.com, www.grammarly.com, www.spellcheckplus.com).

04-content

3. korak – određivanje dizajna

Ako želite da vaša aplikacija bude jedinstvena, vrlo je važno napraviti jedinstveni dizajn. Srećom, Mobile App Creator vam u tome daje potpunu slobodu. Sav dizajn vaše aplikacije sređujete u Design tabu, koji je podijeljen u sljedeće skupine:

Home: u njemu određujete image vizuale i vizualni identitet vaše aplikacije.

08-Design

Icons & Colors: ovdje podešavate layout ikona, njihove boje ili uploadate vlastite ikone.

09-Design2

Graphics: ovdje dodajete home ikonu te home i launch screen.

10-Design3

Pro Tip: vrlo je važno voditi računa o točnim dimenzijama, te kvaliteti i formatu, kako bi vaša aplikacija u konačnici izgledala što bolje. Također, ako tražite kvalitetne fotografije i ikone, evo nekih web odredišta gdje ih možete preuzeti: www.pexels.com, www.unsplash.com, www.pixeden.com, www.canva.com.

4. korak – testiranje

Nakon što ste u aplikaciju unijeli content, odredili dizajn te sredili željene postavke, sigurno ste već nestrpljivi što prije je objaviti. Ipak, prije same objave, aplikaciju bi valjalo i što detaljnije testirati. Kako bi vam olakšao taj vrlo često dugotrajan proces, Shoutem vam omogućuje korištenje Mobilizera – posebne aplikacije za testiranje.

Nakon što preuzmete Mobilizer, ulogirajte se sa Shoutem korisničkim podacima.

5. korak – objavljivanje aplikacije

Kad ste konačno sigurni da sve funkcionira kako treba, aplikaciju možete objaviti. Pod Settings tabom u Publish info potrebno je upisati osnovne informacije o vašoj aplikaciji. Tamo će se otvoriti sljedeća polja:

App name: ime aplikacije koje se pojavljuje ispod ikone na početnom zaslonu mobilnog uređaja. Limitirano je na 12 znakova.

App Title: ime aplikacije koje se pojavljuje u trgovinama aplikacija (iTunes i Google Play). Google Play ovdje dozvoljava samo 30 znakova.

Description: opis aplikacije ima dvije glavne funkcije. Prva je objasniti glavnu poantu aplikacije, a druga navesti i objasniti funkcionalnosti. Preporučljivo je napisati po jedan odlomak o svakom.

Screenshots: screenshotovi aplikacije koji će biti dostupni u iTunes storeu.

Keywords: fraze po kojima potencijalni korisnici mogu naći aplikaciju kad traže nešto što ih interesira.

11-Publish-info

U Android tabu pod Publish info naći ćete još i:

Feature graphic – nalazi se na vrhu Store Listinga u Play Store aplikaciju. Dimenzije su 1024x500px

Short description – ovo je prvi tekst koji potencijalni korisnici vide u Store Listingu. Limitiran je na 80 znakova.

Full description – puni opis aplikacije

Nakon što odaberete Publish, otvorit će vam se stranica za plaćanje.

Developerski računi

Kako bi omogućili proces objavljivanja aplikacije, Apple i Google Play zahtijevaju kreiranje developerskih računa. Kako biste otvorili developerski račun za Apple, potrebno je godišnje izdvojiti 99 $. Nažalost Shoutem ne može kreirati račun za vas. Prijaviti se možete ovdje.

Za objavljivanje Android aplikacije na Google Playu, možete koristiti Shoutemov Google Play račun, u kojem slučaju će vam u informacijama o aplikaciji pisati „Shoutem Inc“. Ako želite aplikaciju objaviti pod svojim imenom, trebat će vam vlastiti račun, kojeg možete otvoriti ovdje.

Cijena aplikacije

Odluka hoćete li svoju aplikaciju naplaćivati potpuno je na vama. Shoutem ne uzima nikakvu proviziju od profita vaše aplikacije. Ako se odlučite naplaćivati vašu aplikaciju, morate sklopiti ugovor s Appleom i Google Playom, kao i dati podatke o vašoj banci. Imajte na umu da ako na početku aplikaciju objavite kao besplatnu, više je ne možete prebaciti u aplikaciju koja se naplaćuje.

To je sve! Ako imate bilo kakvih dodatnih pitanja, Shoutem možete kontaktirati izravno ili preko support centra.

Uživajte u vašoj novo kreiranoj aplikaciji!

Jedan komentar na članak 'Do mobilne aplikacije bez programiranja u 5 jednostavnih koraka uz Shoutem'

Pratite komentare na članak 'Do mobilne aplikacije bez programiranja u 5 jednostavnih koraka uz Shoutem' putem RSS feeda.

  1. LARA
    20.06.2017 u 23:22h

    Više nije besplatna :((

Ostavite komentar na ovaj članak

Uvredljivi i spam komentari biti će obrisani. Ukoliko se Vaš komentar ne pojavi odmah, pričekajte da ga odobrimo ;-). Odgovore na pitanje brže ćete dobiti ukoliko nas kontaktirate putem forme pitajte učitelja.