Skoči na sadržaj

Izrada slike diska i vraćanje u prvobitno stanje

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

Navedeni proces služi za izbjegavanje mukotrpnog ponovnog instaliranja Windows-a i očuvanja Vama najprihvatljivije konfiguracije Windows-a.

Izrada slike diska i vraćanje u prvobitno stanje
Photo credits: Unsplash

Prvo morate skinuti program za izradu slike diska, preporučam Paragon Backup & Recovery™ 2010 Free Advanced jer je besplatan i kvalitetan, a i u njemu ću objašnjavati proces izrade slike diska

Pokrenete te program nakon instalacije. U gornjem izborniku izaberete izbornik Wizards te Back Up disk or partition

Pojaviti će vam se ovakav meni, kliknete Next za dalje:

Pojaviti će vam se slijedeći meni u kojem odaberete particiju na kojoj vam je OS koji želite sačuvati u sadašnjem stanju.

Nakon toga opet kliknete Next i onda će vas program pitati gdje želite sačuvati tu sliku. Preporučam particiju sa najviše slobodnog mjesta.

Nakon odabira kliknete Next , odaberete u sljedećem meniju back up now i opet kliknete next:

(Možete dodati gore neki opis particije (OS-a) da bi kasnije znali bolje o stanju slike)

Nakon toga u sljedećem meniju opet kliknete Next, te u sljedećem meniju kliknete finish.

Nakon toga gore ispod glavnog izbornika kliknete zelenu kvačicu i nakon toga YES i proces izrade kreće, koji traje neko duže vrijeme, to najviše ovisi o veličini zauzetog prostora na particiji OS-a i o brzini samog računala, tj. najviše o brzini samog tvrdog diska.

Sada kada smo napravili sliku (back up) u slučaju npr. kasnijeg rušenja samog OS-a ili nekakvih drugih većih problema sa Windows-ima pokrećemo Recovery željenog stanja koji smo napravili back up-om.

Kliknemo na žuto označeni dio – prije toga morate paziti da će svi podatci napravljeni i nabavljeni poslije izrade slike (back up-a) na toj particiji biti izgubljeni ako ih ne sačuvate na neki drugi medij (CD, DVD…) ili neku drugu particiju. Sam proces će restartati računalo tijekom operacije jer čisti cijelu particiju na koju diže sliku.

Ovakva izrada se bazira na instalaciji iz Windows-a, može biti da imate jednu ili dvije instalacije pa pokrećete iz njih, npr. windows-i se neće ni podići znači sliku možete instalirati iz druge instalacije.

Postoji i mogućnost dizanja slike bez Windowsa, znači bez ijedne instalacije, ali taj je proces malo složeniji i on će biti opisan u detalje u sljedećem tutorijalu.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentari 6

Ostavite svoj komentar

 1. Dado
  05.04.2013 u 22:24h

  Za ovaj program trebaju nekakvi kodovi prije instalacije (Paragon Backup & Recovery™ 2010 Free Advanced).

 2. ardin
  08.09.2011 u 13:33h

  jako mi se sviđa

 3. Vedran Basta
  13.04.2011 u 15:00h

  ne, ovo je samo za podizanje iz windows-a, tutorijal za podizanje iz bios-a, znaci kao instalacija slijedi… vrši se formatiranje – to je i smisao cijelog procesa, jer backup radis uvijek kod nekih većih promjena na windowsima, bas zbog toga backup se mora raditi učestalije, tako da se nakon recoverya ne gube nikakvi bitni podaci.
  u principu za dizanje iz bios-a treba samo napraviti recovery cd – cd na kojem program u kojem radiš back up napravi bootabilni cd na koji stavi svoj program za dizanje back up-a – to slijedi u novom tutorijalu. nadam se da je odgovor bio od pomoći. pozdrav!

 4. antesimo
  11.04.2011 u 14:18h

  Imam par nedoumica pa molim za pomoć :
  kada napravimo back up i snimimo ga na DVD, da li ga ako nam dođe do havarije windowsa možemo učitati kao da instaliramo windowse (bios- boot from cd rom). Odnosno kako da izvršimo recovery podataka ako nam računalo ne može ni na jedan način podignuti windowse nego nam preostaje ulazak u bios i novo instaliranje windowsa a to ne želimo (pa ni u safe modu). Da li se prilikom recoverya vrši brisanje (formatiranje) particije na koju vršimo recovery

 5. Vedran Basta
  17.03.2011 u 14:26h

  moze na usb ako je dovoljno velik – neke instalacije mogu biti poprilicno velike (40-50gb), na cd ili dvd moze samo u obliku splitanih rar ili zip arhiva, ali u slucaju cd-a broj bi mogao biti prevelik

 6. seyo
  15.03.2011 u 20:45h

  ako sam dobro svatio to znaci da bi svoj OS (windows7) mogao prebaciti u particiju D i u slucaju rusenja sistema ponovo ga vratiti(instalirati)..dali bi to mogao prebaciti na USB ili CD