Skoči na sadržaj

Što je to “Phishing” i kako se zaštititi?

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

Često čujemo razne računalne izraze, a da im ne pridružimo objašnjenje ili barem opis. U ovome vodiču ćemo objasniti izraz "Phishing" i kako postupiti ako se susretnemo s njime:)

Što je to “Phishing” i kako se zaštititi?
Photo credits: Unsplash

Phishing (čitaj fišing), predstavlja oblik kriminala kod kojeg kriminalci lažiranjem “originalnih” web stranica dolaze do povjerljivih podataka korisnika kao što su brojevi i PIN-ovi kreditnih kartica, lozinke e-mail adresa, podaci za logiranje na profile društvenih mreža, a često dolazi i do krađe identiteta.

Prijevara se može dogoditi primanjem e-mail poruke u kojoj se nalazi link (poveznica) prema “lažnoj” web stranici koja je identična “pravoj” i na kojoj se od korisnika traži da upiše odgovarajuće podatke. Linkovi na “lažne” web stranice šire se i putem chata na raznim društvenim mrežama kao i na mnogim drugim servisima.

Da bismo Vam pokazali kako sve to radi i na što trebate obratiti pažnju, napravili smo
lažnu Facebook stranicu.

dn-phishing

Kao što možete vidjeti, URL nije identičan originalnom  www.facebook.com linku i na osnovu toga odmah znate da ste na “lažnoj” lokaciji. Ako upišemo svoje podatke, u ovom slučaju radi se o lažnim podacima koji služe za demonstraciju i kliknemo na “Log In”, unešeni podaci se smještaju u datoteku koja se automatski kreira i koja čuva sve unose.

Kada otvorimo datoteku, ona izgleda kao slika u nastavku.

phishing2

Sada napadač ima omogućen pristup Vašem Facebook profilu!!!

Da biste izbjegli phishing stranice, uvijek sami napišite link prema nekoj stranici u Vašem pregledniku, ne klikajte na razne linkove koji Vam šalju prijatelji, jer su možda oni zaraženi virusom koji šalje linkove na “lažne” stranice.

Isto tako nikada nemojte koristiti istu lozinku za više korisničkih računa i provjerite da URL počinje s “https://” umjesto “http://”. I ne zaboravite da se svaka stranica može lažirati, stoga budite oprezni!

Nadamo se da Vam je ovaj vodič pomogao.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentari 4

Ostavite svoj komentar

 1. Kako smo uspjeli vratiti hakirani Instagram profil u 3 dana?
  16.11.2022 u 17:10h

  […] poziv našeg prijatelja koji se više ne može ulogirati u Instagram. Nasjeo je na foru, kliknuo na phishing linkove i ostao bez pristupa. Profil, iako nema stotine tisuća pratitelja, redovito je aktivan i preko tog […]

 2. Dino Nanic
  23.07.2013 u 01:10h

  Postovana @blagica, javite mi se na e-mail adresu kako bih Vam pomogao u rjesavanju problema.

  E-mail: dht@jablanica.com

  Pozdrav!

 3. blagica
  22.07.2013 u 08:54h

  cekam vas odgovor,molim vas ,vise neznam kako

 4. blagica
  22.07.2013 u 08:52h

  imam problem ,ne mogu da udgem u moj fb profil,kako ste rekli ovde neko salje neki prilog na moju str .juce i ja selu noc se mucim da otvorimmoj profil,molim vas pomozite mi ,neznam dali sam blokirana skroz ili virus je u pitanju ,ne mogu da udgem.pasvord moj blagorodna,a ne ulazi
  pozdrav