Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan. Za provjeru, koristite “pitaj učitelja”.

Savjeti pri kupnji novog monitora

Savjeti pri kupnji novog monitora
Autor članka: Tihomir Katić
Kategorije: Savjeti
Teme: ,
Datum objave: 20.12.2009

Odlučili ste se riješiti starog glomaznog CRT monitora i kupiti lijepi tanki LCD monitor, no našli ste se potpuno izgubljeni u podatcima kojim vas prodavači bombardiraju?! Eh, ovaj tutorijal bi Vam trebao pomoći pri odabiru sa pojašnjenjem nekih osnovnih pojmova kao i sa savjetima pri kupnji.

1. Veličina ekrana – označava dijagonalnu veličinu ekrana (od jednog kuta do drugog) izraženu u inčima. Pomnožite tu vrijednost sa 2.5 i od prilike ćete dobiti vrijednost u centimetrima. Standardne veličine koje možete naći u većini naših trgovina su: 17”, 19”, 20”, 21”, 22”, 24”. Osim toga treba pripaziti i na wide screen monitore (monitori širokog ekrana) čija upotreba i nema nekog smisla ako ćete samo raditi u uredu sa uredskim alatima jer ostavljaju puno neiskorištenog vertikalnog prostora. Oni su prvenstveno namjenjeni za filmofile i igre (s tim da neke igre i ne podržavaju takav standard).

2. Vrijeme odziva – označava vrijeme u kojem će jedan piksel (točka, eng. pixel) promijeniti nijansu iz jedne u drugu, obično se uzima siva i zove se GtG (siva u sivu, eng. Grey to Grey). Mjeri se u milisekundama i u ovom slučaju manje vrijeme znači bolji odaziv. U prosjeku se kreće između 2 ms – 8 ms. Ako nađete neki monitor iznad 8 ms slobodno ga zaobiđite, jer iako ne postoji neka bojazan da ćete primjetiti ghosting (efeket duha, eng. Ghosting Effect), bolje biti siguran jer bi vas stvari kao na slici mogle smetati.

3. Osvjeljenje – Mjeri se u kandelima po kvadratnom metru i neki prosjek je između 250-350. cd/m².

4. Kontrast – označava omjer između najsvijetlije i najtamnije nijanse (odnosno bijele i crne). Što je ta vrijednost viša to vam monitor ima bolji kontrast. Uglavnom se kreće od 500:1 do 1500:1. U ovom slučaju je također više = bolje, pa gledajte monitore sa što većim omjerom.

5. Kut gledanja – obično se označava sa dvije brojke npr. 160°/160°, prva brojka označava horizontalni kut gledanja dok druga vertikalni. Naime LCD monitori ne daju istu kvalitetu slike ako ih se gleda iz različitih kutova. Što je veći kut to je bolje, no treba napomenuti da jeftiniji monitori zbog tehnologije koju koriste imaju kut gledanja maksimalno 160°/160° i to bi trebalo zadovoljiti većinu korisnika. Dok nekih 10% korisnika kojima je monitor važan u poslu bi trebali tražiti skuplja rješenja sa većim kutem gledanja.

6. Način povezivanja – postoje dva glavna načina na koji možete povezati vaš monitor sa računalom. Preko VGA i DVI konektora, preporučamo spajanje preko DVI-a zbog direktnog digitalnog prijenosa signala. Također pazite na jednu bitnu stvar, možete naići na monitor sa samo DVI ulazom ili čak što je vjerojatnije sa samo VGA ulazom, ako ne znate kakav vam je izlaz iz grafičke kartice radije zaobiđite taj monitor i kupite onaj sa oba ulaza. Na slici možete vidjeti razliku izmeđju DVI i VGA ulaza na vašem monitoru, slični su izlazi na grafičkoj kartici.

Završna napomena!

Tehnologija LCD monitora nije savršena, postoje izrazi kao što su vruči piksel (eng. hot pixel), mrtvi piksel (eng. dead pixel) i zaglavljeni piksel (eng. stuck pixel). Mrtvi pixel se očituje kao crna točka na vašem monitoru dok vruči piksel kao bijela točka. Zaglavljeni piksel se obično pojavljuje u jedne od tri osnovne boje. Bitno je napomenuti da ti pikseli mogu doći sa novim monitorom kao što se mogu pojaviti nakon nekog vremena, a još bitnije je da većina proizvođača toleriraju takve piksele u nekim granicama. Naš savjet je, da budete 100% sigurni, zamolite prodavača da vam izvadi monitor i uključi ga samo u struju da se pojavi testna slika i da se svojim očima uvjerite da je monitor bez pokvarenih piksela. Vrlo vjerojatno ćete trebati dugo tražiti da nađete takvog prodavača no vjerujte nam taj mali piksel zna izluditi. Na slici je primjer zaglavljenog piksela.


Komentirajte prvi!

Pratite komentare na članak 'Savjeti pri kupnji novog monitora' putem RSS feeda.

Ostavite komentar na ovaj članak

Uvredljivi i spam komentari biti će obrisani. Ukoliko se Vaš komentar ne pojavi odmah, pričekajte da ga odobrimo ;-). Odgovore na pitanje brže ćete dobiti ukoliko nas kontaktirate putem forme pitajte učitelja.