Skoči na sadržaj

Microsoft Windows 7 kraj podrške

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

Službeno je potvrđena vijest, odnosno najava od strane Microsofta kako ažuriranja i podrška za vaš omiljeni operativni sustav Windows 7 vrijede do 14. siječnja 2020. godine.

Microsoft Windows 7 kraj podrške
Photo credits: Pixabay

END OF LIFE - tako se naziva ta vrsta kraja podrške, što znači da nakon spomenutog datuma (14.1.2020.) neće biti dostupna bilo kakva ažuriranja i prateća podrška za operativni sustav Windows 7.

Inače "vijek trajanja" Microsoft operativnog sustava je 10 godina, te ovime Microsoft potiče ažuriranje i nadogradnju operativnog sustava.

Što nakon 14. siječnja 2020.?

Kao što smo prethodno naveli, na spomenuti datum prestat će službena podrška i ažuriranja za Windows 7, ali to ne znači da će Windowsi prestati raditi – to je dobra vijest.

Manje dobra vijest je da ćete biti primorani na migraciju, odnosno preseljenje na nove Windowse 10 (ili MacOS i Linux?). Najveći rizik za ostanak na “starim” Windowsima 7 je sigurnost, odnosno neće biti više bilo kakvih sigurnosnih zakrpa i ažuriranja, te će vaš operativni sustav biti izložen raznim rizicima i prijetnjama u pogledu računalne sigurnosti.

Ako veliki broj ljudi ostane na Windowsima 7 nakon isteka, to će biti veliki potencijal za računalne kriminalce da “targetiraju” taj operativni sustav, stoga predlažemo da učinite prelazak na noviji operativni sustav (npr. Windows 10) prije tog nesretnog 14. siječnja 2020.

 

Kako se prebaciti na Windows 10?

Radnja i proces migracije na Windowse 10 je zapravo zamišljen kao prilično bezbolan proces – najveći razlog tomu je što se radi o istom proizvođaču operativnog sustava, te mu je u interesu da to prođe što “ugodnije” za vas.

Nadogradnja na Windowse 10 je lagana – kupite licencu i započnite instalaciju. Odlična stvar je ta što možete sačuvati sve svoje podatke, ali predlažemo da svejedno izradite sigurnosnu pričuvu svojih podataka (npr. kopirajte na vanjski disk).

Iako su nadogradnja i migracija super za većinu ljudi, ali uvijek će postojati razlog zašto ne biste htjeli to napraviti. Prvi razlog bi svakako mogao biti financijske prirode, odnosno potrebno je kupiti novu licencu Windows 10. Drugi razlog bi možda mogao biti taj da Windowsi 10 zahtijevaju malo brže računalo, a to znači da trebate onda uložiti u nadogradnju komponenti – kao što su memorija ili procesor.

Često najbolje rješenje bude kupnja novog računala, jer većina računala dolazi s licencom Windowsa 10.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentirajte prvi