Skoči na sadržaj

Kako voziti u Kaliforniji? Posebna prometna pravila

Iako su američke ceste često prikazivane u filmovima i uvijek možete reći “imam osjećaj da ovdje sve znam”, ljudima koji po prvi puta dolaze u Ameriku (točnije Kaliforniju) potreban je period privikavanja ponajviše zbog prometnih pravila koja se razlikuju u odnosu na hrvatska pravila.

Kako voziti u Kaliforniji? Posebna prometna pravila

Za ohrabrenje, većina pravila je jednaka, a u vodiču ćemo se baviti isključivo razlikama. Prilagodbu predlažemo u manje prometnim naseljima kako biste savladali sve.

Ako vas zanima, pogledajte vodič za rent-a-car u Americi

Sve je ogromno

Kao i ostale stvari u Americi, tako je i u prometu. Ogromne i široke prometnice, puno traka (uglavnom se radi o 2 trake za naselja i 5 traka za autoceste, a ponekad i više), izrazito veliki automobili, a promet nevjerojatno gust na svim dijelovima, u svako doba dana.

Pretjecanje

Najbrža traka NE postoji jer — bilo kojom trakom možete pretjecati sporije vozilo. Ovo zna biti vrlo zbunjujuće na početku.

Carpool lane

Posebna traka, označena simbolom dijamanta, omogućuje ljudima koji nisu sami u autu (2 ili više putnika) da koriste ovu traku. Ukoliko ste sami u vozilu, morate koristiti ostale trake.

Kako su u Americi svi uglavnom sami u vozilu, ova traka je slobodnija te omogućuje brže kretanje čak i kada ostale trake “stoje”.

Postoje i tzv. Express lanes koje su kompliciranije za korištenje jer ih je potrebno plaćati pa predlažemo izbjegavanje takvih traka.

Ograničenja

Sva ograničenja i sve udaljenosti (na znakovima, u automobilu i na navigaciji) izražena su u miljama. 1 milja iznosi 1,6 km.

Autoceste imaju ograničenje 65 milja, dok ostale ceste variraju od 25 do 45 milja.

Semafori

Naviknite se da su semafori za raskrižje pred vama uglavnom s druge raskrižja.

Još jedna neobična stvar zbog koje bi vam drugi vozači mogli trubiti je skretanje u desno. Naime, iako je na semaforu crveno, a ne smetate drugim vozilima ili pješacima – smijete skrenuti desno (osim ako je posebno naznačeno drugačije).

STOP - all way

Ovaj znak je čest i vozila iz svih smjerova imaju obavezu stajanja. Međutim postoji jedna bitna razlika, a ta je da NE čekamo svakog desnog vozača da prođe već se vozači propuštaju u krug – jedan po jedan.

Navigacija

Bez navigacije ćete se teško snaći jer ima puno izlaza i odvajanja. Kako je velika vjerojatnost da nemate internet, predlažemo offline pohranu Google karata. Karte troše puno baterije pa predlažemo spajanje pametnog telefona na USB punjač (automobili uglavnom imaju USB priključak). Također, bit će vam lakše uz nosač smartphonea koji možete montirati na staklo ili otvor za ventilaciju.

Ostalo

Na asfaltu povremeno možete vidjeti oznake “KEEP CLEAR”. U slučaju gužve, na takvim mjestima nemojte se zaustavljati kako biste omogućili slobodan prolaz vozila iz suprotnog smjera i iz okomitih ulica.

Dvije trake ponekad se spajaju u jednu bez posebne najave pa posebnu pažnju obratite kada linija koja odvaja trake nestaje.

Pješački prijelazi uglavnom nisu označeni zebrom već samo crtama koje omeđuju prostor slobodnog prelaksa.

Radovi na cesti, biciklističke staze, obavezna skretanja i zabrane uvijek su označeni jako dobro.

Ako vas zaustavi policija, ruke zadržite na volanu. Kod traženja dokumenata, trebate najaviti što ćete sada napraviti – npr. “otvorit ću pretinac u kojem se nalazi novčanik”. Dozvoljena razina alkohola u krvi iznosi 0,8 promila, a kazne za prekoračenje su rigorozne.

Kod prelaska iz države u državu, postoji mogućnost da se dio zakona mijenja.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentirajte prvi