Skoči na sadržaj

Kako se sklanjaju imena

Pisana komunikacija često može biti puna izazova, posebno kad nismo sigurni trebamo li sklanjati nečije ime ili prezime ili ne, naročito kad se radi o stranim imenima.

Kako se sklanjaju imena

U ovom ćemo vodiču navesti par savjeta koje možete primijeniti u administrativnom stilu.

Kako se sklanjanju imena

Možda do najčešće dvojbe dolazi prilikom sklonidbe stranih imena, poput primjerice Tyler ili Google. U ovom vodiču ćemo pokazati primjere neispravnog i ispravnog pisanja.

Strana se imena u hrvatskome sklanjaju, a česta greška je dodavanje spojnice, kao u primjeru:

Tyler-a > Tylera; Google-a > Googlea

Spojnicom se nastavak uvodi samo u sklanjanju skraćenica, odnosno pokrata (NBC-a, HBO-a).

Muška imena na “-io” i ženska imena na “-ia” sklanjaju se tako da se između osnove i nastavka umeće “j”, kao npr.:

U sklonidbi imena na “-eo” i “-ea” ne umeće se “j”:

Što se tiče makedonskih imena Toše i Jane, ona se sklanjaju u hrvatskome prema modelu po kojemu se sklanjaju imena Ante i Mile:

Strana se ženska imena u pravilu ne sklanjaju. Takva su imena npr. Nancy, Penny, Mary. Ne sklanjaju se ni imena poput Nives i Ines.

Strana imena koja u izgovoru završavaju glasom “-i”, npr. Johnny, Eddie, sklanjaju se tako da se između nastavka i osnove umeće “j”, što vrijedi i za ne osobna imena poput Cappy, Nestea.

Što se tiče sklonidbe prezimena ženskih osoba koja završavaju na “-a” (sva ostala ženska prezimena se ne sklanjanju), mogu se i ne moraju sklanjati, uz napomenu da je u suvremenijem jeziku sklonidba preporučena: Jučer sam vidio gospođu Paladu ( u odnosu na: Jučer sam vidio gospođu Palada). Proslijedi to Nancy Meladi (u odnosu na: Proslijedi to Nancy Melada).

Prezimena u izravnom obraćanju stavljamo u vokativ, izuzev prezimena koja završavaju na “-k”, “-g”, “-h” te njih ostavljamo u nominativu: Poštovani gospodine Turk, …

Kod sklonidbe stranih višerječnih imena tvrtki, ustanova, časopisa, udruga i sl., umećemo hrvatsku imenicu koja se sklanja. Kada, primjerice, želimo staviti “Victoria Beckham Beauty” ili “A1 Hrvatska” u padež, najlakše je rješenje dodati imenicu tvrtka.

Pa tako imamo “Radim s tvrtkom A1 Hrvatska”, “Potpisali smo ugovor s tvrtkom Victoria Beckham Beauty”.

Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentirajte prvi