Skoči na sadržaj

10 razloga zašto je MacBook spor i što učiniti

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

Zašto mi je kompjuter spor i kako ga ubrzati? Vlasnici MacBook računala će se složiti da je sporost njihovog Maca vrlo frustrirajuća i istovremeno emotivna stvar. Iako postoji bezbroj razloga zašto je vaš Mac spor, postoji njih desetak koji se najčešće ponavljaju. U nastavku ćemo navesti što možda usporava vaš Mac i kako to riješiti.

10 razloga zašto je MacBook spor i što učiniti

Hard disk je pun

Kao i svako računalo, Mac također treba određenu količinu slobodnog prostora kako bi radio ispravno. Kada se kapacitet hard diska bliži kraju, Mac usporava i može ostati spor sve dok ne oslobodite prostor.

Kako biste provjerili stanje memorije diska, idite na: Apple ikonu -> About This Mac -> Storage.

Prelaskom miša preko segmenata možete vidjeti na što se odnosi:

Za oslobođenje memorije možete koristiti nekoliko opcija:

  • deinstalirati/izbrisati aplikacije koje ne koristite
  • izbrisati suvišne i zastarjele datoteke, dokumente, slike
  • prebaciti dokumente na cloud servis (npr. iCloud, Dropbox, Google Drive)
  • prebaciti dokumente na vanjske diskove ili USB diskove.

Ponestaje RAM-a

RAM se, baš kao i hard disk, može zapuniti, npr. procesima u pozadini koji sišu resurse, a možda nam nisu potrebni.

Kako biste provjerili stanje svoje RAM memorije, otvorite Activity Monitor (Applications -> Utilities -> Acitivity Monitor ili jednostavno putem spotlight searcha). Idite na Memory tab.

Bacite pogled na graf na dnu ekrana, kada je graf zelen imate dovoljno RAM-a, kad je žut moguće je da ste pri kraju, a kad je crven RAM je gotovo ili potpuno pun.

Za rješenjeugasite aplikacije koje sišu najviše resursa ili ih “quitajte” kroz Acitivity Monitor (dupli klik -> quit).

Antivirus

Antivirusna rješenja mogu usporiti vaš Mac, mi smo prilično sigurni da je to kod nas bio slučaj.

Iako većina Mac korisnika misli da im ne treba antivirus za macOS, neki IT security stručnjaci se s time ne bi složili.

Kako god bilo, mi smo bili spremni preuzeti odgovornost i ugasiti ga u potpunosti i Mac se nakon toga ubrzao. Razmislite sami za sebe, uzmite sve rizike i okolnosti u obzir pa odlučite.

Previše dokumenata na desktopu

Iako nam je zgodno imati sve na desktopu, previše dokumenata može usporiti Maca. Razlog je taj što macOS kreira preview dokumenata prilikom paljenja i to ga može usporiti.

Rješenje je brisanje i micanje viška dokumenata, a ono što mora ostati složite u datoteke odnosno foldere. macOS ne radi preview za datoteke pa ga one neće usporiti.

Ako pak želite isključiti icon preview, idite na desktop -> View -> Show View Options i odznačite Show Icon Preview. Ikone će nakon toga biti generičke.

Cache i log datoteke

Privremeni fileovi, poput cache i logs, nekad ostanu na Macu čak i kad više nisu potrebni. Predlažemo da se ti fileovi povremeno očiste kako bi se Mac ubrzao.

Kako biste očistili cache na Macu (najsigurnije bi bilo da je Mac “up to date” prije brisanja cachea), u Finderu držite tipku option i kliknite Go pa iz otvorenog izbornika odaberite Library. Idite do Caches datoteke pa izbrišite cacheve onih aplikacija kojih želite. Nakon toga obrišite ih i iz “smeća”, bin foldera.

Možete izbrisati i cacheve internet preglednika.

Browser ima previše ekstenzija

Moguće je da browser s previše instaliranih ekstenzija uspori vaš Mac.

Ekstenzije možete ukloniti ručno ili automatski, a kako biste uklonili ekstenzije iz Safarija, idite na Safari -> Preferences -> Extensions. Za brisanje ekstenzija odaberite željenu te kliknite Uninstall.

Ako želite samo privremeno zaustaviti rad ekstenzije, maknite kvačicu.

Za brisanje ekstenzija iz Google Chromea, idite na Window -> Extensions, zatim odaberite željenu i kliknite delete pa remove.

 

Malware

Iako Macove generalno smatramo sigurnima, moguće je da uhvate viruse i ostali malware i to primjerice s malicioznih websiteova, aplikacija za dijeljenje podataka ili iz phishing emailova sa zaraženim prilozima.

Ako sumnjate na zarazu, svakako pokrenite antivirusni softver, a kako biste se zaštitili od nesigurnih instalacija i malwarea u aplikacijama, uvijek možete ograničiti instalacije isključivo na one koje se nalaze u Mac App Storeu.

Kako biste to učinili, idite na System Preferences -> Security & Privacy -> General -> otključajte lokot u donjem lijevom dijelu ekrana -> označite Allow  apps dowloaded from: App Store.

Previše tabova u browseru

Manje više svi smo skloni imati puno otvorenih tabova, ali ti tabovi također mogu usporavati Maca jer često svaki tab bude proces za sebe.

Idite u Activity Monitor i odaberite Memory. U polju Process Name pronađite web adrese i provjerite koliku količinu memorije koriste, a ako koriste puno, ugasite ih (dupli klik – quit).

Automatsko otvaranje na start up-u

Što više aplikacija i programa imamo postavljeno na automatsko pokretanje prilikom paljenja Maca, više vremena će mu trebati da se pokrene. S vremenom je moguće da smo akumulirali previše svega pa je moguće da je vrijeme da to malo pročistimo.

Kako biste isključili automatsko pokretanje programa prilikom startupa, idite na System Preferences -> Users and Groups -> Login Items -> select pa remove pritiskom na ““.

Hardverske komponente ne rade

Hardver ima neki očekivani vijek trajanja, a najčešće prvo zakaže hard disk ili SSD disk. Stoga, ako vaš Mac radi sporo, to može biti uzrokovano komponentom koja još uvijek djelomično radi, ali počinje otkazivati.

Kako biste provjerili je li Macov hard disk ili SSD disk u redu, idite na Applications -> Utilities -> Disk Utility. Selektirajte Macov “main drive” na lijevoj strani, zatim kliknite Info u gornjem desnom dijelu ekrana.

Ukoliko postoje greške na disku u obliku “errors”, možete ih pokušati riješiti koristeći Disk Utility. Ako pak stoji poruka “fatal hardware problem”, vaš hard disk se vjerojatno neće moći popraviti.

Disk je oštećen / corrupted

Moguće je da se podaci na Macu iz raznih razloga oštete (corrupt), npr. ako usred nekog procesa ostanemo bez baterije. Takvi “corrupted data” mogu usporiti Maca.

Kako biste popravili greške na disku, otvorite Disk Utility -> selektirajte glavni disk -> kliknite First Aid pa Run. Ako vas upozori da će skeniranje potrajati, kliknite Continue za nastavak.

First Aid će potražiti greške na disku i pokušati ih popraviti. Moguće je da će biti potrebno ponovno pokrenuti računalo (restart).

Pregrijavanje

Iako ovo generalno ne bi trebao biti problem, možda je najočitije ako se dogodi. Mac nema built in aplikaciju za provjeru temperature, ali uvijek možete provjeriti dostupne aplikacije u Mac App Storeu, samo upišite “temperature”.

Prestar softver

Koliko god ovo može biti teško za čuti :), nekad je naš Mac jednostavno prestar. Novi software je sve zahtjevniji pa je starijim Macovima teže držati korak s updateima.

Dob svog Maca možete provjeriti pritiskom na jabučicuAbout This Mac.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentirajte prvi