Skoči na sadržaj

Što su Sleep, Hibernate i Shut down?

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

Svakodnevno palimo i gasimo svoja računala ili laptope, no koliko često koristite „Sleep mode“ (spavanje) ili „Hibernate“ (hiberniranje) i znate li koja je razlika među njima?

Što su Sleep, Hibernate i Shut down?
Photo credits: Unsplash
Korak 1

Shut down (gašenje)

Uobičajeni način gašenja računala je svima dobro poznat. Nakon pritiska na tipku „Shut down“ (gašenje) operativni sustav posprema sve potrebne podatke na disk, upozorava korisnika ukoliko mu je neka od aplikacija ostala uključena da spremi sve promjene koje želi spremiti, zatim zatvara sve otvorene i pozadinske programe i u potpunosti gasi operativni sustav kao i samo računalo. Ponovnim paljenjem računalo prolazi cijeli proces inicijalizacije gdje se odvija cijeli niz procesa prije samog uključivanja operativnog sustava poput npr. kontrole svih fizičkih komponenti, za što je naravno potrebno određeno vrijeme.

Korak 2

Sleep (spavanje) i Hibernate (hiberniranje)

Prilikom pritiska na tipku „Sleep“, operativni sustav se ne gasi već se svi potrebni podaci spremaju u radnu memoriju, dok računalo ide u režim rada u kojem troši iznimno malo energije.

Ponovnim uključivanjem računala, odnosno svojevrsnim buđenjem, računalo ne prolazi cijeli proces kao kod potpunog gašenja već je operativni sustav spreman za rad unutar par sekundi jer učitava sve spremljene podatke iz radne memorije koja je iznimno brza.

Za razliku od „Sleep“-a, kod „Hibernate“ načina rada operativni sustav ne sprema podatke u radnu memoriju, već na tvrdi disk (hard disk – HDD) ili SSD (solid state disk). Prolazi sličan način spremanja podataka kao i kod „Sleep“-a, no troši još manje energije.

Korak 3

Koja je praktična razlika i kada koristiti "Sleep", a kada "Hibernate"

Prva je razlika u brzini kojom će se vaše računalo vratiti u normalan rad. Ukoliko je vaš laptop ili stolno računalo opremljeno SSD diskom, razlika će biti vrlo mala.

Druga je razlika u potrošnji energije. Vaš laptop će duže biti sposoban biti u „Hibernate“ režimu nego u „Sleep“-u ukoliko ga ostavite da radi samo na baterijskom napajanju. Također, ukoliko se laptop isprazni, u „Hibernate“ režimu rada nećete izgubiti podatke jer će oni ostati pohranjeni na disku koje će operativni sustav učitati, dok kod „Sleep“-a iz razloga što radna memorija zahtijeva energiju kako bi u njoj ostali podaci, to neće biti moguće.

Korak 4

Postavite što će računalo napraviti ukoliko pritisnete fizičku tipku za uključivanje ili zaklopite poklopac laptopa

Ukoliko želite da se računalo sigurno ugasi ukoliko samo pritisnete fizičku tipku na računalu, ili želite da se vaš laptop ugasi svaki put kada ga preklopite pratite upute u nastavku.

Otvorite „Power Option“ izbornik na način da utipkate „Power Options“ u Start izborniku.

Nakon toga odaberite s lijeve strane prozora izbornik „Choose what the power buttons do“ (Odaberite što radi tipka za paljenje) ili „Choose what closing the lid does“ (Odaberite što zatvaranje poklopca radi).

U izborniku su vam ponuđene opcije za definiranje što čini „power“ tipka (fizička tipka za uključivanje računala ili laptopa), što čini „sleep“ tipka (fizička tipka predviđena za uključivanje „Sleep“ načina rada koje vaš laptop ne mora imati) te što se događa ukoliko spustite ekran laptopa. Za sve od nabrojanog je moguće definirati ukoliko je laptop spojen na punjač odnosno dok je na baterijskom napajanju, dok je za stolno računalo opcija sa baterijskim radom onemogućena.

Odaberite željene funkcionalnosti i potvrdite pritiskom na tipku „Save changes“ (Spremi promjene).

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentirajte prvi