Skoči na sadržaj

Računarstvo u oblaku: što je to i čemu služi?

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

U zadnjih nekoliko godina u svijetu informacijskih tehnologija stalno se priča o oblaku. Novi koncept računarstva trebao bi potpuno promijeniti način poslovanja i funkcioniranja organizacija bilo da se radi o velikim kompanijama ili malim tvrtkama.

Računarstvo u oblaku: što je to i čemu služi?
Photo credits: Pixabay

Što je to uopće računarstvo u oblaku?

Računarstvo u oblaku je trenutno tehnologija koja će tek doživjeti vrhunac razvoja. Ako pogledamo prošlost vidjet ćemo da se svakih desetak godina pojavi tehnologija koja promijeni način na koji radimo i način na koji koristimo informacijske tehnologije.

U devedesetima to je bio internet, a zadnjih deset godina na to su se nadovezale socijalne mreže koje nas povezuju i pomažu u dijeljenju informacija. U ovom desetljeću to će sigurno biti oblak.

ms-cloud-01

Pojam “računarstvo u oblaku” možda je najlakše objasniti na primjeru električne utičnice. Kada priključimo električni uređaj na utičnicu, nas ne zanima kako se ta električna energija stvara i kako je došla do nas. To je zato jer je električna energija virtualizirana, tj. ona je uvijek spremna u utičnici koja iza sebe skriva čitavi sistem distribucije i proizvodnje te energije.

Kada prebacimo ovu ideju u svijet informacijskih tehnologija (IT) onda računarstvo u oblaku (eng. Cloud Computing) možemo zamisliti kao veliki skup računalnih resursa koji su lako dostupni. Ti resursi mogu biti npr. računalne mreže, poslužitelji, sustavi za pohranu podataka, aplikacije i razne druge usluge. Krajnji korisnik se samo priključi na oblak i koristi resurse koji su mu potrebni, ne zanima ga kako se oni stvaraju i plaća onoliko resursa koliko je potrošio.

Na primjer, ako korisnik želi izgraditi veliki informacijski sustav to znači da na početku mora uložiti velika financijska sredstva. Korisnik bi tada morao investirati u sklopovlje (poslužitelji, napajanja, usmjernici i dr.), u upravljanje tim istim sklopovljem (upravljanje napajanjem, hlađenjem) i u same ljude koji bi se brinuli o tom sustavu.

Korištenjem oblaka korisnici iznajmljuju infrastrukturu (dakle ne kupuju je) i dobivaju točno one resurse koje su tražili. Samim time troškovi nisu veliki, a kapitalne investicije mogu čak biti jednake nuli. Ovo je samo jedan od mnogo primjera kako oblak može unaprijediti neku organizaciju.

Stotine milijuna korisnika diljem svijeta koriste usluge koje su bazirane na oblaku – Facebook, Gmail i Twitter su neke od najpoznatijih. Divovi u svijetu IT-a, Google, Microsoft i Amazon već danas nude kompletna rješenja za poslovanje u oblaku ali i usluge za individualne korisnike računala, tableta i pametnih telefona.

Na kraju pogledajte video koji slikovito objašnjava oblak:

Nadamo se da smo Vam barem malo približili pojam računarstva u oblaku.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentirajte prvi