Skoči na sadržaj

Kako odabrati komponente za računalo

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

Kupnja novog računala može često biti ne baš tako jednostavan proces iz razloga što na tržištu postoji cijeli niz gotovih konfiguracija, te daleko veći broj zasebnih komponenti od kojih možemo sastaviti svoje novo računalo.

Kako odabrati komponente za računalo
Photo credits: Unsplash

Kako najčešće želimo izvući maksimalnu vrijednost za svoj novac, postupak odabira svake zasebne komponente iziskuje vrijeme za istraživanje i usporedbu njihovih performansi, te određena predznanja kako bismo na kraju procesa imali novo funkcionalno računalo s kojim ćemo biti zadovoljni.

 

Upravo ovaj problem nastoji riješiti alat „Assemblio“ koji se nalazi na stranici: http://assemblio.hr/.

 

Odmah po otvaranju stranice primijetit ćete s desne strane sučelje u kojem vam je ponuđeno nekoliko parametara koje možete podesiti. Dva primarna parametra su cijena te namjena računala, gdje je moguće odabrati hoće li se računalo koristiti općenito bez specifične namjene, za igranje igara, za školu, kao uredsko računalo ili za video obradu.

Alat u ovisnosti o tom izboru podešava težinske faktore za pridavanje važnosti komponenti. Na primjer, računalo za igranje igara će morati imati znatno jaču grafičku karticu od npr. uredskog računala, gdje su radna memorija i veličina diska od većeg značaja. Pridavanje važnosti pojedinim komponentama je moguće podesiti i ručno.

Nakon unosa, pritiskom na tipku „Složi konfiguraciju“  dobivamo rezultat algoritma koji je za nas odabrao najisplativije komponente.

Pritiskom na tipku napredno možemo odabrati preferiranog proizvođača procesora, odnosno grafičke kartice. Odabir se naravno odnosi na dugogodišnja dva tabora Intel – AMD, odnosno Nvidia – AMD. Osim toga možemo odabrati i želimo li SSD (Solid State Disk) koji odlikuju bolje performanse od klasičnih HDD (Hard Disk Drive) diskova, no i nešto veća cijena za isti diskovni prostor.

Iznad predloženih komponenti nalazi se i tipka „Uredi Konfiguraciju“ koja nam nudi mogućnost izbora pojedinih komponenti, te na taj način možemo još po vlastitom odabiru selektirati komponente. Ukoliko mijenjate neku od komponenti, obratite pozornost na njihovu međusobnu kompatibilnost.

Autori stranice su odabir kućišta prepustili korisnicima, no rezervirali su dio budžeta i za to.

Na stranici također možete pronaći i vodiče koji pokrivaju srodne teme, poput dvojbe između stolnog i prijenosnog računala, što su to 4K monitori i slično.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentirajte prvi