Skoči na sadržaj

Embedded računala i internet stvari (IoT)

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

Izrazito brz razvoj tehnologije nam gotovo svakodnevno nameće novu terminologiju, pa se tako već neko vrijeme spominju termini embedded i embedded računala, te internet stvari. U nastavku ćemo ukratko pojasniti o čemu je riječ.

Embedded računala i internet stvari (IoT)
Photo credits: Unsplash
Korak 1

Embedded računala

Izraz embedded bi se na hrvatski mogao prevesti kao ugrađen ili uklopljen. On se najčešće odnosi na računala koja su, za razliku od onih s kojima se najčešće susrećemo, dizajnirana za neku specijaliziranu namjenu odnosno funkciju. Osim što imaju specijaliziranu namjenu, često su dio veće kompleksne cjeline koja ne mora biti isključivo elektronskog dizajna, već može uključivati i mehaničke dijelove. Zanimljivo je zapravo kako je preko 90% proizvedenih mikroprocesora namijenjeno upravo ovakvim funkcijama.

Ono što embedded računala karakterizira je mala potrošnja energije, male dimenzije, uske operativne sposobnosti te niska cijena. Sve ovo ograničava funkcionalnosti samog sustava pa su oni isto tako teži za programirati jer raspolažu s manje resursa. Upravo zahvaljujući ovim karakteristikama, ovakvi sustavi su svuda oko nas, u automobilima gdje nadziru rad motora, sigurnosne sustave, u uređajima za kontrole temperatura, u televizorima, kamerama, dizalima. Ovakvi sustavi su arhitekturalno zapravo slični stolnim računalima ili laptopima. Pojednostavljeno gledano, oni imaju procesor ili kontroler koji je srce uređaja, zatim memoriju, tj. nekoliko vrsta memorija te niz komunikacijskih sklopova.

Korak 2

IoT - Internet Of Things

Upravo se pojam IoT (Internet Of Things) bazira na embedded sistemima. Ovo je još jedan pojam koji dobiva sve više i više prostora u medijima. Internet Of Things ili internet stvari je pojam kojim se opisuje mreža raznih uređaja i senzora kroz koju oni komuniciraju.

Možda je najslikovitiji primjer obaju ovih pojmova pametna kuća.

 

Pametna kuća (smart home) je stambeni prostor opremljen senzorima i uređajima, dakle embedded sustavima, koji omogućuju stanarima centralizirano upravljanje svim njezinim parametrima. Tako su pametne kuće opremljene senzorima za toplinu, video nadzorom, motoriziranim prozorima i slično. Svi ti uređaji međusobno komuniciraju, što čini djelić interneta stvari, te ih je moguće s jednog mjesta kontrolirati, što vam pruža mogućnost da, na primjer, zadate signal svojoj kući da stižete za 30 minuta te da želite u dnevnom boravku temperaturu od 25 stupnjeva. Ili kad se probudite u jutro da se prozori sami otvore. Osim komfora, ove funkcije donose i niz ekonomičnih funkcionalnosti, tako da možete racionalnije upravljati potrošnjom energije.

Sve ovo zvuči poprilično futuristički i komplicirano, no na sreću, to nije slučaj.

Korak 3

Arduino i Raspberry Pi

Ukoliko imate želju pokušati sami programirati nekakav svoj mali uređaj, to nikad nije bilo lakše, pa čak i ako ne raspolažete naprednim znanjima iz ove domene.
Ono što preporučujemo za učenje ovoga su uređaji Arduino ili Raspberry Pi.

Za oba ova uređaja postoji stvarno bogata kolekcija materijala s koracima kako napraviti cijeli niz uređaja, od robota do automatiziranog svjetla u sobama. Isto tako, svi potrebni dijelovi su lako dobavljivi i ne zahtijevaju velike iznose novca.

Evo jednog primjera. Michael Teeuw je iskoristio Raspberry Pi kako bi u svom stanu izradio zrcalo koje će mu prikazivati informacije. Raspberry Pi je spojen na ekran iza jednosmjernog zrcala, te s interneta dohvaća informacije o vremenskim uvjetima. Osim toga, prikazuje koliko je trenutno sati te poruke osobi koja se nalazi ispred.

Odlična mjesta za naučiti nešto više su: https://www.raspberrypi.org/forums/ i https://forum.arduino.cc/.

Valja spomenuti kako i Hrvatska ima svoju verziju Arduino računala, koja se zove Croduino. Naime, riječ je o proizvodu E-radionice iz Đakova koju možete pronaći na poveznici: https://e-radionica.com/.

U prilog tome kako će ovaj koncept biti sve više prisutan u našoj svakodnevnici govori i to kako Lego ima cijeli program temeljen na programabilnim igračkama pod nazivom Mindstorms.

Nadamo se da smo vas zainteresirali da dublje provirite u ovaj svijet i možda se ohrabrite kreirati neki uređaj koji će vam pomoći u svakodnevnici ili ju učiniti zanimljivijom!

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentirajte prvi