Skoči na sadržaj

Asus EEE prijenosnik

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

Što je Asus Eee? Asus Eee je trenutno najmanji i najjeftiniji prijenosnik na tržištu. Pojavio se krajem 2007. i u trenu je postao hit, nadmašivši sva očekivanja Asusa. Dovoljno je reći da je nosio titulu najpoželjnijeg božićnog dara na Amazonu, prošle godine.

Asus EEE prijenosnik
Photo credits: Pixabay

Asus Eee je skraćen naziv za Asus Easy to Learn, Easy to Work, Easy to Play, što bi u slobodnom prijevodu značilo Jednostavan za učenje, Jednostavan za Posao, Jednostavan za Pokretanje. Ovaj prijenosnik je mogućnostima ispred najboljih dlanovnika no ipak iza ‘punokrvnih’ prijenosnih računala, naime njegovi glavni aduti su dimenzije i masa, sa veličinom od svega pola A4 papira i masom od 900 grama niti jedno prijenosno računalo mu ne može konkurirati, a da ne govorimo o cijeni od 2400 Kn, dok ipak performansama zaostaje za prijenosnicima ali to prosječni korisnik neće primjetiti. Naravno da bi se napravilo takvo računalo potrebni su bili različiti kompromisi, ali u pravom smislu riječi jer niti malo ne narušavaju njegovu upotrebljivost i svrhu.

Tehničke karakteristike

Već smo naveli glavne adute, masu od 900 grama i dimenzije, no ovaj mališan skriva još pokoji adut unutar svog kućišta. Sastavljen je od standardnih komponenti koje sačinjavaju standardna stolna i prijenosna računala i time ga čine kompatibilnim sa svim aplikacaijama i operativnim sustavima. Kompromis koji je napravljen je tvrdi disk, i tu se vidi sličnost sa dlanovnicima, naime izbačen je klasični tvrdi disk i ugrađena je flash-memorija od 4 GB odnosno 8 GB. S obzirom na namjenu uređaja to bi trebalo biti dovoljno memorije jer cijenovno jeftiniji nadmašuje skupe dlanovnike po ugrađenoj memoriji. U slučaju da vam to nije dosta Asus Eee dolazi sa ugrađenim čitačem SD memorijskih kartica tako da ukupnu memoriju možete po potrebi povećati. Ako vam niti to nije dovoljno Eee dolazi sa tri USB priključka tako da lagano možete priključite eksterni tvrdi disk. Jezgru ili mozak ovog prijenosnika čini Intelov Celeron M ULV procesor na 900 Mhz, što mu omogućava i više nego pristojne performanse što se aplikacija tiče kao i rad do 3.5 sati. Također za komunikaciju dostupno je Ethernet i bežino mrežno sučelje. Još jedan kompromis koje bio potreban za napraviti je veličina ekrana koji je nažalost ograničena na 7” i rezoluciju od 800*480 no to je i dalje više od svih dlanovnika (koji su kao što smo rekli skuplji).

Također ovaj prijenosnik osim već spomenutih USB priključaka dolazi sa VGA izlazom tako da ga možete priključiti na monitor dok recimo radite u kući ili na poslu jer veličina od 7” vam može zasmetati pri dužem radu. Također Eee sadrži i ostale klasične priključke tako da možete priključiti slušalice i mikrofon, dok sa jednom malom sitnicom čak nadmašuje neke skuplje prijenosnike a to je ugrađena kamera. Dok sa neugrađenim Bluetoothom je u rangu jeftinijih prijenosnika, no to i ne vidimo kao veliki nedostatak.

Operacijski sustav i aplikacije

Asus Eee dolazi sa instaliranim Linuxom iako se na prvi pogleda dobiva dojam da se radi o novom operacijskom sustavu, no neka vas to ne plaši jer je sučelje sustava lagano i jednostavno za upotrebu kako i ime prijenosnika govori. Naravno zbog njegove kompatibilnosti bez problema se može instalirati Windows XP ili neki drugi operacijski sustav. Također u vrijeme pisanja ovog članka Asus je izbacio na tržište verziju sa Windows XP operacijskim sustavom, za koji vjerujemo da će doći i u Hrvatsku za koji mjesec. Također Asus Eee dolazi sa instaliranim osnovnim aplikacijama kao što su Open Office uređivač teksta, te Firefoxom i Thunderbirdom (klijentom za e-mail), tu se još našlo mjesta za Pidgin ( klijent za ICQ, AIM, Google Talk i ostale mreže) kao i Skype. Naravno na vama je odluka o sljedećim aplikacijama koje želite, jer na njega možete staviti gotovo sve.

Recimo ako imate već stolno računalo ili prijenosno, uzmite sat u ruke i izmjeriti vrijeme koje je potrebno da se operacijski sustam podigne, na Asus Eee to je približno 12 sekundi ili recimo za pokretanje AVI filma od 700 MB je potrebno 3 sekunde. Mislim da ćete doći do zaključka kao i mi. To su sasvim pristojne preformanse.

Zaključak

Ovaj prijenosnik nije postao toliki hit samo zbog cijene, nego zbog omjera cijene i mogućnosti koje ga svrstavaju kao odličnu alternativu pravim prijenosnicima i dlanovnicima i time ga čineći pravim mini računalom sposobnim da izvrši sve zadaće prosječnog korisnika. Ovaj prijenosnik je idealan za osobe koje tek ulaze u svijet računala (pogotovo djecu), no i za poslovne ljude kojima najveći problem današnjih prijenosnika predstavlja težina i dimenzije. Također nije na odmet spomenuti da u Trstu cijena ovog prijenosnika se kreće od 200 do 300 eura, ovisno o modelu što je bitno jeftinije od ‘naših’ 2400Kn za ‘srednji’ model od 4 Gb ugrađene memorije. No to i nije neka novost, nažalost uvijek je tako bilo i uvijek će biti.

Nadamo se da Vam je ovaj vodič koristio.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentirajte prvi