Skoči na sadržaj

Uvod u C programski jezik

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

Evo i prvog tutorijala vezanog uz C programiranje. Ovdje je jednostavni program koji ispisuje poruku "Hello world!", a na Vaš zahtjev raditi ćemo i naprednije tutorijale.

Uvod u C programski jezik
Photo credits: Pixabay

Razvojno okruženje koje ćemo koristiti u primjerima vezanim uz „C“ je Dev-C++. Neka Vas „++“ iz naziva ne zavara jer ćemo raditi čisti C. Program možete nabaviti ovdje (8,9MB).

Na slici ispod prikazan je Dev-C++

uvod u c 01

C jezik preporučamo svima koji se nikada prije nisu susreli sa bilo kakvim programiranjem. Mogli smo odabrati i Pascal ili Basic, ali na C se najjednostavnije možemo nadograđivati sa naprednijim programskim jezicima poput C++ a ili npr. PHP-a zbog sličnosti sintakse. Sintaksa je način pisanja koda propisan standardom za C programski jezik.

Svaki program započeti ćemo uključivanjem biblioteka u naš program. Biblioteke sadrže standardne funkcije i unaprijed su isprogramirane. Služe kako bi se olakšalo programiranje. Primjer jedne biblioteke je stdio.h. Stdio.h sadrži osnovne ulazno izlazne funkcije poput ispisa podataka na ekranu (printf).

Kao što svaki programski tutorijal započinje i ovaj ćemo započeti primjerom „Hello world“, a svaku liniju objasniti ćemo naknadno.

#include <stdio.h>
int main () {
 printf("Hello world!");
 getche();
 return 0;
}

„#include<stdio.h>“ znači da uključujemo standarnu ulazno izlaznu biblioteku podataka.

„int main ()“ je početak glavnog programa. Zasad se držite toga kao pravilo da ovaj dio mora biti sadržan u svakom Vašem programu.

„{“ označava početak bloka podataka. Svaki blok podataka mora biti zatvoren.

„printf(“Hello world!”);“ je funkcija koja ispisuje tekst na ekranu tj. konzoli. Umjesto teksta „Hello world!“ može pisati bilo koji tekst. Tekst unutar printf-a, u ovom slučaju hello world mora biti pod navodnicima. Svaka naredba u C-u završava sa znakom „;“ uz neke iznimke.

„getche();“ čeka znak sa tipkovnice, a tek nakon toga izlazi iz programa. Ovo nam koristi kako bi stigli vidjeti što ispisuje naš program. U protivnom, program bi se izvršio i izašao, a pritom ne bismo stigli vidjeti rezultat izvršavanja. Pokušajte ukloniti tu naredbu i pokrenuti program.

„return 0;“ vraća operacijskom sustavu poruku kako je izvršavanje proteklo bez problema. U slučaju da se vrati vrijednost „1“ OS zna da je došlo do pogreške.

„}“ označava kraj bloka naredbi. Broj „{“ definira broj „}“.

Prepišimo program iznad u Dev-C++ i spremimo ga sa ekstenzijom „c“. Inače, Dev-C++ po normalnim postavkama sprema u „cpp“ što je ekstenzija za C++. Ako ostavimo u cpp moguće je da će nam prevoditelj (compiler) izbacivati grešku.

Prevoditelj svaku našu naredbu prevodi u stojni kod tj. naredbu koju računalo razumije. Kod prevođenja može doći do određenih grešaka. Greške mogu biti logičke i sintaktičke. Primjer logičke greške je npr. a = a + b * c, a htjeli smo a = ( a + b ) * c. Naš program će u ovom slučaju raditi, ali će izbacivati krivi rezultat. Primjer sintaktičke greške ja npr. zaboravljen znak „;“ (točka-zarez) iza naredbe. Compiler će nam u ovom slučaju izbaciti grešku.

Proces prevođenja

Nakon što smo napisali i spremili naš program na tipkovnici pritisnimo „Ctrl+F9“ kako bi preveli program.

uvod u c 02

Ako compiler ne javi grešku pritisnimo „Ctrl+F10“ kako bi pokrenuli program. Rezultat bi trebao biti sljedeći:

uvod u c 03

Sljedeći tutorijal bit će tipovi podataka i operatori.

U slučaju dodatnih pitanja, slobodno nas kontaktirajte putem rubrike “Pitajte učitelja”.

Uživajte ;-)

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentari 2

Ostavite svoj komentar

 1. nemanja
  12.12.2019 u 23:37h

  hvala, mnogo mi je pomoglo

 2. shweegy
  07.02.2010 u 16:45h

  hvala na tutorijalu, veselim se iducem!