Skoči na sadržaj

Kako napraviti PHP Blog 1.dio

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

Ukoliko ste se često susretali sa raznim web stranicama te se zanimali kako ona radi i kako je moguće dinamički postavljati novosti, događaje i sl. onda ste u istoj poziciji kao što sam i ja bio pred nekoliko godina ( u trenutku pisanja to bi bilo oko 5 godina ). U ovom serijalu tutorijala naučiti ćete kako napraviti svoj blog koristeći se jezikom PHP.

Kako napraviti PHP Blog 1.dio
Photo credits: Pixabay


Pogledaj sve tutorijale iz ovog serijala:
Kako napraviti PHP blog – 1.dio
Kako napraviti PHP blog – 2.dio
Kako napraviti PHP blog – 3.dio

Potrebnosti

Za ovaj tutorijal odnosno za ovaj serijal tutorijala neće vam biti potrebno nikakvo početničko znanje PHP-a, html i css-a, iako je poželjno barem znanje HTML-a i CSS-a jer taj dio koda nećemo ovdje objašnjavati. Sve što vam je potrebno kako bi ste slijedili ove tutorijale su sljedeće:

 • Lokalni server – tutorijal za postavljanje lokalnog servera možete pronaći ovdje. Iako je malo stariji tutorijal, postupak je potpuno jednak za instaliranje servera.
 • IDE – vaš program za pisanje koda, ja osobno koristim Sublime Text 3 ili Brackets.
 • Strpljenja i volje za učenjem :)

Baza podataka

Ukoliko još niste postavili Vaš lokalni server, postavite ga kako bi mogli pratiti daljnji tijek ovog tutorijala. Prije nego krenemo u izradu našeg bloga potrebno je postaviti bazu podataka gdje će se spremati novosti iz našeg bloga, informacije o stranici i sl. Najlakši način za postavljanjem baze podataka je sljedeći:

 • Otvoriti lokalni server ( ako ste instalirali XAMPP pokrenite Apache i MySQL, ostali slični paketi rade na sličan način)
 • Upisati u adresu pretraživača: http://localhost/phpmyadmin
 • Odabrati Baze podataka (eng. Databases) u gornjoj navigaciji
 • Upisati ime baze podataka u polje za unos naziva baze te iz padajućeg izbornika odabrati utf8_general_ci (ja ću nazvati moju bazu blog)
 • Kliknuti Napravi (eng. Create)

Upravo ste napravili bazu podataka.

Tablica za članke

Nakon što je napravljena baza za blog potrebno je napraviti tablicu za članke u koju ćemo upisivati naše članke. Tablica za naše članke imati će naslov, tekst, sazetak. Svaki podatak koji se zapisuje u bazu podataka mora imati jedan jedinstveni identifikator, to će kod nas biti ID. Tablicu možemo stvoriti iz phpmyadmin-a ili preko SQL upita. Prilikom izrade tablice u phpmyadmin-u potrebno je pozicionirati se u novostvorenu bazu podataka. Tada imamo opciju za stvaranje tablice.

Naša tablica će imati 4 polja ID, naslov, tekst i sazetak, a tablicu ćemo nazvati imenom posts. Ukoliko ste u phpmyadminu to možete unijeti preko sučelja, ukoliko želite to upisati u SQL putem konzole (koju nećemo proći u ovome tutorijalu) onda možete iskoristiti sljedeći kod:

CREATE TABLE posts (
 ID INT(11) NOT NULL AUTO_INCREMENT,
 naslov VARCHAR(60),
 sazetak text,
 tekst text,
PRIMARY KEY(ID));

Sada, ukoliko i dalje želite preko phpmyadmina unijeti tablicu slijedite sljedeće korake:

 • U polje za naziv tablice upišite posts
 • U polje za broj polja upišite 4
 • Kliknite na Kreni (eng. Go) i dobiti ćete na ekranu 4 reda sa raznim poljima
 • Koristeći gornju skriptu unesite nazive u polje za naziv polja, a zatim u polju do izaberite odgovarajući tip podataka
 • U sljedećem polju unose se vrijednosti koje su u gornjoj skripti upisane u zagradama, ukoliko ih nema, nemojte ništa ni upisati
 • Zatim u poljima ispod Null možete označiti za ostala tri polja koja nemaju u gornjoj skriptu NOT NULL
 • U polju A_I označite samo za ID, te kod polja INDEX samo za ID odaberite PRIMARY
 • Dodatno je moguće svima dodati ispod polja Collation da svi budu utf8_general_ci
 • Sada možete kliknuti na Spremi (eng. Save)

Ovime ste uspješno napravili tablicu za unos članaka.

Unos članaka

Nakon što smo napravili bazu podataka i tablicu dobro bi bilo unijeti nekoliko testnih članaka kako bi imali s čime raditi u sljedećem tutorijalu. Ukoliko ste još u phpmyadminu kliknite u gornjoj navigaciji na Unos (eng. Insert). Jedino što upisujemo su polja sa vrijednostima (skroz uz kraj). Upišite sljedeće (svaki red predstavlja novi unos, ID ne unosimo jer smo odabrali A_I što znači da će se on automatski povećavati dok unosimo):

 • Naslov: Ovo je moj prvi post. Sazetak: Ovo je moj prvi sazetak. Tekst: Ovo je moj prvi tekst. On mora biti duzi od sazetka jer se prikazuje na stranici ovog posta.
 • Naslov: Moj drugi post. Sazetak: Jedva cekam programiranje. Tekst: Programiranje je zabavno, pogotovo kad naucis.

Sada kada ste unijeli klikom na našu tablicu posts u bazi podataka blog može se vidjeti lista unesenih članaka odnosno vide se ova dva unesena članka.

 

Zaključak

Danas smo napravili pripremu za sljedeće tutorijale u kojima počinjemo programirati i praviti naš blog. Do sljedećeg tutorijala preporučujem vam da malo prođete nekoliko puta ovaj tutorijal te da proučite naredbe MySQL-a i vidite kako se rade neki SQL upiti. Vježbajte neke naredbe preko phpmyadmin-a u odjeljku SQL gdje možete pisati svoje naredbe i isprobavati da li su ispravno napisani.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentari 1

Ostavite svoj komentar

 1. Kako napraviti PHP Blog 2.dio – ActiveRecord
  31.03.2014 u 15:29h

  […] prošlom tutorijalu napravili smo temelj za izradu članaka. U ovome tutorijalu upoznati ćemo se sa […]