Skoči na sadržaj

Rječnik mobilnih tehnologija

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

Pregled i objašnjenje osnovnih pojmova koji se povezuju uz mobilne tehnologije.

Rječnik mobilnih tehnologija
Photo credits: Pixabay

E-mail Client

Mogućnost podešavanja primanja i slanja e-pošte na mobilnom uređaju pomoću ugrađene ili posebno instalirane aplikacije. E – pošta može se skidati sa Post office Protocola (POP ). To je rješenja za skidanje elektroničke pošte sa servera bez potrebe da se stalno bude priključen na isti. Kod tog pristupa nova se e- pošta provjerava u intervalima koji se obično određuju vremenski , odnosno prema potrebi.

Firmware

Pojmom podrazumijeva operativni sustav , program koji se upisuje u različite elektronske uređaje i to u čip koji se može reprogramirati, odnosno nadograđivati novim inačicama i tako poboljšati osobine uređaja. Uglavnom se nalazi u Flash memoriji.

Flash memorija

Predstavlja memoriju za pohranu podataka kod različitih uređaja kao što su npr.: USB memorije, memorijske kartice, tvrdi diskovi, elektronski uređaji na koje se pohranjuje OS itd. Ista se može brisati i ponovo ispisati a prestankom rada uređaja ne gube se u njoj pohranjene informacije. Realizirana je kao integrirani sklop.

Global System for Mobile Communications (GSM)

Globalni sistem za pozicioniranje – Kao tehnologija postoji već preko 20 godina. 1991. Prihvaćena je za standard u Europi. Prvotno je zamišljena samo za glasovnu komunikaciju preko mobilnog telefona. No, razvojem tehnologije i većim potrebama konzumenata danas GSM nudi usluge koje uvelike nadilaze samo razgovor. Globalna komunikacija u različitim oblicima danas je imperativ a GSM idealno sredstvo za takve komunikacije .

JAVA

Objektno orijentirani jezik koji je razvila tvrtka Sun Microsystems Inc. Dizajniran je s ciljem da se uz pojednostavljeno objektno orijentirano programiranje postigne kompatibilnost medu različitim računalnim platformama. JAVA programi se ne izvršavaju direktno, nego se prevode u međukod da bi se pri samom izvršavanju međukod interpretirao od strane Java Virtual Machine prilagođene određenoj platformi. Kada se kaže da telefon podržava Javu misli se na tzv. Virtual Machine, te tako telefon može izvršavati velik broj programa i igrica pisanih za ovaj jezik.

Multimedija Messaging System (MMS)

Primanje i slanje multimedijalnih poruka, tj. poruka uz koje se mogu umetnuti slika, ton, melodija i zvuk te video zapis. Sliku koju ste snimili vašom integriranom mobilnom kamerom odmah možete poslati prijateljima. Poruke mogu sadržavati do 1000 znakova.

Multitasking (višezadaćnost)

Predstavlja sposobnost određenog operativnog sustava da istovremeno izvodi više zadataka. Pri tome se izvode različiti procesi i programi ali u kratkim razmacima među njima, što daje utisak istovremenosti.

Personal Digital Assistant (PDA), Dlanovnik

Ulazi u grupu uređaja koji nemaju ugrađenu telefoniju a dizajnirani su kao osobni organizator. Obično su bez tipkovnice i koriste olovku (stylus). Zaslon je velik skoro kroz cijelu površinu uređaja osjetljiv na dodir. Osim zaslona imaju i nešto brzih tipki za lakši pristup nekim mogućnostima. (sat, dnevnik, adresar, kalkulator…). Prvim se PDA uređajem smatra 1993. godine na tržište izbačen Appleov Newton MessagePad.

PDA telefon

Omogućava različite vrste mobilnog poslovanja što ovisi o samoj programskoj opremi. Imaju puno veće mogućnosti od prvobitnih dlanovnika (telefoniranje, surfanje Internetom, Multimedia, RSS Feeds, ugrađene kamera, GPS itd…). Najpopularniji PDA uređaji danas jesu Windows Mobile Pocket PC, BlackBerry®, Palm, Symbian UIQ itd.

Random access memory (RAM)

Radna memorija – Predstavlja memoriju koja svoju primjenu nalazi uglavnom kao radna memorija na računalima, PDA i pametnim telefonima ali i ostalim elektroničkim uređajima. Realizirana je kao integrirani sklop. Najprihvatljiviji su oblici poluvodičke memorije. Služi za privremeno skladištenje podataka koje obrađuje glavni procesor.

Read Only Memory (ROM)

Ova memorija nije dinamična kao RAM. jednom nakon što se na njih pohrane podaci više se ne mogu mijenjati, a gašenjem elektroničkog uređaj ne gube se u njoj pohranjeni podaci.

RSS Feeds

Kratke vijesti koje se skidaju sa servera, a za isto se koristi podatkovni signal. Većina informativnih agencija i servisa nudi ovu mogućnost. Kod pametnih telefona ista se i dodatno može instalirati.

Secure Digital kartica (SD)

Ima ugrađenu flash memoriju. Podaci se ne nju zapisuju ili dok su u telefonu ili dok su u posebnom adapteru spojenom s računalom.

Short Messaging Service (SMS)

Sistem kratkih poruka – predstavljaju uslugu koju nude mobilni operateri a danas također i operateri fiksne telefonije za prijenos tekstualnih poruka. Moguće je slati i primati poruke do 160 alfanumeričkih znakova (slova, brojevi, interpunkcije i neke druge znakove u pismu).SMS je jedna od najrevolucionarnijih tekovina mobilne telefonije. Ta služba je po prvi puta omogućila slanje i prijem kratkih pisanih poruka telefonom. Prva je SMS poruka poslana u prosincu 1992. sa jednog PC-a na mobilni telefon i to u britanskoj mreži Vodafone. Danas je upotreba mobilnog telefona bez SMS-a nezamisliva. 80 % SMS –a se koristi za komunikaciju između samih korisnika. Ostatak upotrebe se odnosi na sudjelovanje u nagradnim igrama, glasanje, plaćanje računa, parkiranja i na tzv. infoblic usluge koje pružaju pojedini operateri ( vijesti, vremenska i sportska prognoza, LOTO, horoskop, vicevi, tečajne liste, informacije o pjesmi koja upravo svira na radiju, itd)

Voice Mail System (VMS)

Govorna ili glasovna pošta – usluga koja koristi kao klasična sekretarica za primanje i čuvanje glasovnih poruka. Ta usluga prima poruke, obavještava korisnika o njihovu prispijeću i čuva ih, a korisnik bira kada će ih preslušavati Nakon prijema poruke u sandučić govorne pošte, dobiti ćete notifikacijski SMS.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentari 2

Ostavite svoj komentar

  1. Mario Sever
    07.01.2013 u 17:56h

    Hvala Dado, biti će sigurno sličnih članaka u budućnosti ;)

  2. Dado
    07.01.2013 u 15:34h

    Odlično, dajte još sličnih pojmova, manje “poznatih”, za računalo npr.