Skoči na sadržaj

Razlika roaming i međunarodni poziv – OPREZ

Naplata roaminga je unutar EU ukinuta još 15.06.2017. godine, međutim i dan danas ljudi griješe i dobivaju velike račune za mobilne usluge jer miješaju dva pojma - roaming i međunarodni poziv. Mi ćemo u nastavku teksta objasniti važnu razliku između njih i pokušati spriječiti "nabijanje" računa.

Razlika roaming i međunarodni poziv – OPREZ
Photo credits: Unsplash

ROAMING: kada odete iz Hrvatske u EU i koristite mobitel na stranoj mreži

HRVATI KOJI PUTUJU U ZEMLJE EUROPSKE UNIJE: tarife kao RH

Hrvati koji posjeduju SIM karticu hrvatskog telekom operatera i koji putuju u zemlje EU telefoniraju, šalju SMS poruke i koriste podatkovni promet (surfanje; megabajti) kao u Hrvatskoj, bez naplate bilo kakvih dodatnih naknada. U ovom slučaju trošimo minute i podatkovni promet iz postojećeg ugovorenog paketa sa svojim operaterom.

Operateri će se pozvati na princip tzv. “poštenog korištenja”, a to znači da kad putujete u zemlje EU ne biste trebali trošiti znatno više podatkovnog prometa nego što u prosjeku trošite kod kuće, jer će vas u tom slučaju operater upozoriti kako će vam početi obračunavati posebne naknade za roaming jer sumnjaju u zloporabu. Naravno da će se ovo događati rijetko, budući da su neki operateri izjavili kako im se ne isplati ulagati znatna sredstva u ovakve vrste provjere, no svejedno pripazite.

MEĐUNARODNI POZIV: kada se nalazite u RH i pozivate broj u inozemstvo

HRVATI KOJI IZ HRVATSKE POZIVAJU BROJEVE U OSTATAK EU

Kada iz Hrvatske, s hrvatskom SIM karticom, zovete broj primjerice u Austriju, Sloveniju, Italiju i sl., tu se ne radi o roamingu, već o međunarodnom pozivu. Međunarodni pozivi se i dalje naplaćuju, najčešće po vrlo skupim tarifama od nekoliko kn/min.

Ukoliko pak iz Hrvatske, s hrvatskom SIM karticom, zovete osobu s hrvatskim brojem koja se nalazi u inozemstvu, odnosno u zemljama EU, u tom slučaju također nema naplate dodatnih naknada niti za vas, niti za osobu koja se nalazi u roamingu.

OPREZ: pogranična područja!

Svi koji se nalaze na pograničnim područjima prema BiH, Crnoj Gori i Srbiji trebaju paziti da im se mobilna mreža automatski ne prebacuje na stranog teleoperatera jer u tom slučaju koriste roaming koji je s tim zemljama izrazito skup.

Držvaljani EU kao turisti u RH

Oni koji iz zemalja EU dolaze u RH koriste svoje pakete kao da su kod kuće, odnosno bez dodatnih naknada.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentirajte prvi