Skoči na sadržaj

Razlika roaming i međunarodni poziv – OPREZ

Naplata roaminga je unutar EU ukinuta još 15.06.2017. godine, međutim i dan danas ljudi griješe i dobivaju velike račune za mobilne usluge jer miješaju dva pojma - roaming i međunarodni poziv. Mi ćemo u nastavku teksta objasniti važnu razliku između njih i pokušati spriječiti "nabijanje" računa.

Razlika roaming i međunarodni poziv – OPREZ

ROAMING: kada odete iz Hrvatske u EU i koristite mobitel na stranoj mreži

HRVATI KOJI PUTUJU U ZEMLJE EUROPSKE UNIJE: tarife kao RH

Hrvati koji posjeduju SIM karticu hrvatskog telekom operatera i koji putuju u zemlje EU telefoniraju, šalju SMS poruke i koriste podatkovni promet (surfanje; megabajti) kao u Hrvatskoj, bez naplate bilo kakvih dodatnih naknada. U ovom slučaju trošimo minute i podatkovni promet iz postojećeg ugovorenog paketa sa svojim operaterom.

Operateri će se pozvati na princip tzv. “poštenog korištenja”, a to znači da kad putujete u zemlje EU ne biste trebali trošiti znatno više podatkovnog prometa nego što u prosjeku trošite kod kuće, jer će vas u tom slučaju operater upozoriti kako će vam početi obračunavati posebne naknade za roaming jer sumnjaju u zloporabu. Naravno da će se ovo događati rijetko, budući da su neki operateri izjavili kako im se ne isplati ulagati znatna sredstva u ovakve vrste provjere, no svejedno pripazite.

MEĐUNARODNI POZIV: kada se nalazite u RH i pozivate broj u inozemstvo

HRVATI KOJI IZ HRVATSKE POZIVAJU BROJEVE U OSTATAK EU

Kada iz Hrvatske, s hrvatskom SIM karticom, zovete broj primjerice u Austriju, Sloveniju, Italiju i sl., tu se ne radi o roamingu, već o međunarodnom pozivu. Međunarodni pozivi se i dalje naplaćuju, najčešće po vrlo skupim tarifama od nekoliko kn/min.

Ukoliko pak iz Hrvatske, s hrvatskom SIM karticom, zovete osobu s hrvatskim brojem koja se nalazi u inozemstvu, odnosno u zemljama EU, u tom slučaju također nema naplate dodatnih naknada niti za vas, niti za osobu koja se nalazi u roamingu.

OPREZ: pogranična područja!

Svi koji se nalaze na pograničnim područjima prema BiH, Crnoj Gori i Srbiji trebaju paziti da im se mobilna mreža automatski ne prebacuje na stranog teleoperatera jer u tom slučaju koriste roaming koji je s tim zemljama izrazito skup.

Držvaljani EU kao turisti u RH

Oni koji iz zemalja EU dolaze u RH koriste svoje pakete kao da su kod kuće, odnosno bez dodatnih naknada.

Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentirajte prvi