Skoči na sadržaj

Operativni sustavi za mobilne telefone

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

Naša vrijedna Sanja Ledinek pripremila je još jedan članak. Ovog puta o operativnim sustavima za mobilne telefone...

Operativni sustavi za mobilne telefone
Photo credits: Pexels

Symbian

Razvoj operativnih sustava za mobilne uređaje je IN i u uzlaznoj fazi, ali će se stvari ipak razvijati još neko vrijeme zbog same složenosti mobilnih telefona, ispunjavanja zahtjeva korisnika i operatera s tendencijom prema podatkovnim uslugama. Trenutno na tržištu dominira Symbian OS operativni sustav za mobilne telefone, kojeg slijedi Windows Mobile, zatim Linux, Palm OS i Android. Nitko od njih još nije zauzeo svoju čvrstu poziciju, a osim toga nije isključena pojava nekog novog proizvoda koji bi odnio dio tržišnog kolača.

1998. godine proizvođači mobilnih telefona Psion ,Ericsson, Nokia i Motorola, osnovali su tvrtku pod nazivom Symbian Ltd. Kada se kaže ‘Symbian’, uglavnom se misli na ‘pametne’ mobitele proizvedene iz Nokije (S60), ali i na neke modele Sony Ericssona ili Samsunga. Kao operativni najpopularniji sustav (zauzima 52 % tržišta) Symbian se konstantno usavršava od svoje prve inačice za mobitel – Ericsson R380 – te mu se dodaju nove funkcije. Današnja aktualna verzija Symbiana je v9.5. Symbian OS je nasljednik Psionovog EPOC-a i radi isključivo na ARM arhitekturi procesora. Strukturiran je kao i OS za svako PC računalo, 32-bitni operativni višezadaćni sustav u kome su aplikacije oblikovane tako da međusobno surađuju. Symbian OS je zajednička jezgra za aplikacijsko sučelje (API – application programming interface) koji uključuje još mrežni i komunikacijski podsustav i veliki dio koda korisničkog sučelja kojeg nadograđuju sami proizvođači mobilnih telefona. (TechView). Aplikacijski enginei za ‘pametne’ telefone sastavni su dio OS-a.

Symbian OS se sastoji od nekoliko slojeva:
UI Framework sloj
Aplikacijsko servisni sloj – e-mail baziran na POP3/IMAP4/SMTP protokolima, SMS, EMS, MMS, faks, Push email, Java ME – (MIDP 2.0, Mobile Media , Wireless Messaging ,Mobile 3D Graphics)
Multimedijskih i grafičkih servisni sloj – audio i video podrška za reprodukciju, snimanje, streaming FM radio signala i digitalne TV
Komunikacijski servisni sloj – visoke mrežne performanse za konekciju u mobilnom svijetu “Feature-rich“, protokoli koji omogućavaju komunikaciju u realnom vremenu; povezivanje IrDA, Bluetooth 2.0, WLAN, USB 2.0 High Speed and USB ( o tome u sljedećem broju).
Generic OS servisni sloj – sigurnost, enkripcija podataka otvorenog tipa za mobilne razvojne timove; SQL platforma; podrška sigurnim komunikacijskim protokolima ( HTTPS, SSL and WTLS) ;antivirusna zaštita; multijezična podrška i nadogradnja.
Jezgreno servisni i sklopovski sloj koji omogućava podršku za arhitekturu CPU i memorijske kartice; robusnost koja čuva integritet podataka čak i pri nepouzdanoj komunikaciji i ograničenim resursima memorije i energije.
Najniži sloj je jezgra (mikrokernel arhitekture) i korisnička biblioteka (library) koji dopušta user-side aplikacijama korištenje te jezgre. Najniži sloj uključuje još file server. Iznad najnižeg sloja nalazi se System Libraries, a nakon njega OS više nije složen hijerarhijski.

Programiranje aplikacija za Symbian platformu odvija se u razvojnim paketima: C++. OPL,Python, Visual Basic, Simkin, Perl, kao i J2ME te Personal Java.

Symbian operativni sustav je u vlasništvu konzorcija: Ericssona (15.6%), Nokije (47.9%), Panasonica (10.5), Samsunga (4.5%), Siemens AG-a (8.4%), i Sony Ericssona (13.1%).

Windows Mobile

Windows Mobile je kompaktni operativni sustav, podskup namijenjen pametnim telefonima (zauzima 6% tržišta) i PocketPC uređajima. Izgrađen je potpuno neovisno o bilo kojem MS operativnom sustavu. Baziran je na velikom broju neovisnih komponenata i sastoji se od: Platform Buildera i kolekcije komponenata, što uključuje više korisničkih sučelja, dva internetska preglednika i podršku za različite procese koji dolaze u različitim oblicima i formatima. Microsoftova velika prednost je usklađenost sa bazom njegovih proizvoda za stolna računala, integriranim Windows Live servisima a isto tako automatsko osvježavanje programa. Osnovni elementi sistema su aplikacije za vremensko usklađivanje podataka (Activesync), mobilni Internet Explorer, Win MP, programi iz Office paketa (Word, Excel, PowerPoint). WM zahtijeva minimalno 16 MB RAM-a, odnosno 32 MB prostora u ROM-u. Sklopovski reset uređaja uvijek vraća uređaj na tvorničko stanje, što znači na sustav s predinstaliranom programskom podrškom. Za pojedine mobilne uređaje proizvođači koriste komponente koje im trebaju, pa se takav OS naziva Windows CE Embedded. Kompatibilan je sa svim vodećim tipovima procesora.

U početku je Microsoft imao vrlo čudnu politiku imenovanja operativnih mobilnih sustava. U isto vrijeme na tržištu su postojale inačice: Windows CE (Windows Compact Edition), Windows Pocket PC Edition i Windows Mobile 2003., te je bilo vrlo teško odrediti njihovu razliku.

Krajem siječnja 2007. Microsoft je objavio Windows Mobile 6.0, do tada razvijan pod kodnim imenom Crossbow. WM 6.0 ponuđen je u tri inačice: Standard, Professional i Classic. Prve dvije bile su namijenjene pametnim telefonima dok je inačica Classic namijenjena je običnim Pocket PC računalima (bez telefonske funkcije). Inačica Professional ima ugrađenu podršku za Remote Desktop, te nešto napredniju verziju Office for Mobile softvera: podržano kreiranja novih dokumenata, naprednija modifikaciju postojećih te Cut,Copy,Paste funkcije kao i Spell Checker. Treba naglasiti da niti jedna verzija ne podržava rad sa datotekama koje kreira Office 2007. Prošle godine, 1.travnja 2008. na tržištu se pojavila podverzija 6.1, a danas nam je već poznata 6.5 i najave su za verziju 7: dizajn je u velikoj mjeri posljedica je pojave Appleovog iPhonea. Način interakcije korisnika preko grafičkih elemenata, tekstualnih poruka novog OS-a bit će organizirano minimalistički, što znači da se teži prikazu što veće količine informacija na istoj površini, dok će elementi biti manji. Vezom između pojedinih dijelova će se u potpunosti moći upravljati dodirom, a izbor nekog dijela dovodi do automatskog povećanja tog dijela zbog jednostavnijeg i preciznijeg odabira. Predviđa se raspoznavanje različitih vrsta pokreta korisnikovih prstiju za izvođenje najčešćih operacija, a čak će biti omogućeno i raspoznavanje pokreta cijelog telefona u svrhu zadavanja naredbi.

Windows mobile omogućava sinkronizaciju sa Exchange Serverom, koja omogućava pretraživanje cijelog mailboxa koji je na Exchange-u, sa mobilnog uređaja, bez obzira na količinu mailova koje imamo sinkroniziranu na samom uređaju. Zatim, moguće je „skidati“ pojedinačne poruke sa svim pratećim sadržajima, privicima, bez pokretanja pune sinkronizacije, a podržano je i čitanje poruka u HTML formatu. Tu je mogućnost za filtraciju sinkroniziranih poruka, stavljanje flagova na poruke, te podrška za manipulaciju porukama preko tastature samog uređaja. WM otvara i dokumente na SharePoint Portal serveru, a koji su vezani za poruke, a uključen je i neki vid ograničene podrške za Rights Management. Od značajnih mogućnosti još vrijedi spomenuti podršku za manipulaciju Out-Of-Office-Assistant funkcijom sa mobilnog uređaja. Ono što je još specifično za ovu verziju operativnog sistema je da je prvi koji podržava nadogradnje i ažuriranja samog OS-a, putem servisa nalik na Windows Update, na koji smo navikli na stolnim računalima.

Za razvoj se koriste alati platforme Builder i SDK alati, Visual studio.NET i Compact Framework.

Palm OS i Android

PDA operativni sustav – Palm OS

S druge strane Atlantika operativni sustav za PDA i hibridne PDA telefone, razvijen od tvrtke palmOne 1996. nazvan “Pilot” doživio je također mnoge inačice. Palm OS prvenstveno vodi računa o funkcionalnostima onih aplikacija koje su kod takvih uređaja korisnicima neophodne. Naglasak je na jednostavnosti korištenja uz maksimalnu iskoristivost koju pruža sklopovska građa uz visoku zaštitu podataka i obnavljanje izgubljenih podataka. Programska potpora je u potpunosti usklađena sa svim uređajima, tako da možete Palm Os pokrenuti na dlanovnicima, telefonima i konzolama.

Nova generacija sistema označena kao Palm OS Cobalt 6.1 prije svega ima podršku za Wi-Fi i Bluetooth umrežavanje. Nedavno su kompanije LG Electronics i PalmSource potpisale ugovor za licenciranje operativnog sistema Palm OS, Po kojem će LG Electronics imati pravo da razvija i proizvodi pametne telefone zasnovane na ovom operativnom sistemu. Analitičari tvrde da trenutno postoji više od 29000 programa i igara za Palm sistem ali u Europi zasada nije privukao dovoljno pažnje.

Android

Google i partneri su osnivali Open Handset Alliancea i Android, otvorenu platformu za mobitele, koja uključuje operativni sustav, korisničko sučelje i aplikacije s otvorenim kodom koji će omogućiti napredak i inovacije na području mobilne telefonije. U Open Handset Allianceu udružila su se 34 vodeća imena IT industrije, među njima T-Mobile, Google, HTC, Intel, LG, Motorola, Samsung, Texas Instruments i mnogi drugi. Na taj način bi Android postao osnova za mnoge nove mobilne uređaje.

Temelji se na Linux jezgri a mijenjat će se kako se stvaraju nove aplikacije za njega. Nema razlike između ugrađenih i dodatnih aplikacija, jer sve imaju ista prava pristupa mogućnostima telefona i međusobno se isprepliću. U aplikacijama se može očekivati i korištenje podataka s weba.

U OHA-u kao primjer takve aplikacije navode skupljanje kontakata s weba, praćenje geografske lokacije prijatelja i javljanje kad su u blizini. Prvi uređaji s Androidom na tržištu postoji već neko vrijeme.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentari 2

Ostavite svoj komentar

  1. S.L.
    03.12.2011 u 20:59h

    Na tvoju žalost nema :/ Morati ćeš malo Guglati :) ;)

  2. Dino
    02.12.2011 u 14:16h

    da li imate nesto prosirenije o operativnim sistemima mobilnih telefona