Skoči na sadržaj

Informatika za poduzetnike: top 3 savjeta za start

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

Došli ste do ideje, razradili ste poslovni plan, otvorili ste tvrtku, imate računovođu, prostor, čak možda i radnike u "niskom startu", ali nedostaje vam netko u svezi informatičkih pitanja. U nastavku saznajte kako krenuti kroz informatički ocean poduzetništva...

Informatika za poduzetnike: top 3 savjeta za start
Photo credits: Pixabay

Informatika može "izluditi" gotovo svakog poduzetnika, pa čak i informatičare koji su postali poduzetnici (čitajte: Igor i Tino:)

Odgovori su proizašli iz godina održavanja edukacija na temu informatike za poduzetnike diljem Hrvatske, a u nastavku su tri glavna savjeta koja vam možemo dati za upuštanje u poduzetničke vode - od nabavke računala do otvaranja poslovnog emaila.

Računalo

Trebate li prijenosno ili stolno računalo?

Odgovor na ovo pitanje je vrlo jednostavan – radite li više fiksni posao ili ćete možda, npr. ići po terenu? Moja preporuka je uvijek prijenosno računalo, jer s njime imate fleksibilnost korištenja na gotovo bilo kojem mjestu. Uvijek možete priključiti dodatni ekran (monitor) i tipkovnicu/miša za lakše korištenje.

Možete li možda kupiti rabljeno računalo na tvrtku?

Nabavka novog uređaja je uvijek najbolja opcija, ali nekada trebamo pripaziti na budžet. Postoji mogućnost kupnje rabljenog računala putem tvrtke i jedan od dućana koji to nudi je adm.hr.

VAŽNO: obratite pozornost na vrstu i trajanje jamstva koje dobivate uz uređaj.

Na što obratiti pozornost pri kupnji (tehničke specifikacije)?

Ovaj dio naravno ovisi o namjeni računala, jer nije isto računalo za video obradu ili za klasičnu uredsku namjenu. Naš fokus je na uredskom korištenju računala.

Procesor, preporuka: Intel i3

Količina memorije, preporuka: 8GB

Vrsta diska, preporuka: SSD 240/256GB (SSD je jako bitan zbog brzine računala)

Operativni sustav, preporuka: original:)

 

Photo credits: Pixabay

Softver (software)

Najbitnija stavka za start je korištenje legalnog softvera, odnosno softvera koji je ispravno i zakonski licenciran za vaše korištenje.

Ovdje bismo najveći naglasak stavili na operativni sustav Microsoft Windows i na uredski softver Microsoft Office.

Računala često dolaze s već ugrađenom licencom Microsoft Windowsa, te na to svakako treba obratiti pozornost prilikom kupnje.

Uredski paket Microsoft Office ima mogućnost kupnje trajne licence (npr. Microsoft Office 2019 s cijenom od otprilike 2000 kn) i kupnje pretplate na Microsoft Office, odnosno Office 365 (cijene kreću od otprilike 400 kn godišnje).

Preporuka je pretplata na Office 365, jer pomoću te pretplate imate mogućnost korištenja na više uređaja (licenca obuhvaća više uređaja jednog korisnika) i uvijek imate najnoviji Office.

Photo credits: Pixabay

Email i Web

Ovo je jako veliko područje u gotovo bilo kojoj vrsti poduzetništva, ali za bilo kakav početak potrebna vam je domena (više u vodiču “Registracija .hr domene”).

EMAIL (E-POŠTA)

Poslovni ili službeni email (e-pošta) može bitno utjecati na poslovanje. Nije isto koristiti neki besplatan web email servis kao gmail ili yahoo, ili imati kontakt info@mojatvrtka.hr.

Moja preporuka je da kao email servis koristite Microsoft Exchange Online, Gmail for Business ili ProtonMail.

Glavni razlozi za korištenje plaćenog email servisa su:

  • Bolja sigurnost i privatnost
  • Veća brzina
  • Pouzdanija isporuka emailova
  • Veličina poštanskog sandučića (inbox)

WEB STRANICA (MREŽNA STRANICA)

Imati web ili ne? Preporuka je uvijek DA, ali pod uvjetom da je taj web stvarno iskoristiv i dobar.

Ako nemate resurse ili vremena za razvoj, onda bih preporučio web stranicu naziva “produžena vizitka”. To može biti doslovce prikaz jedne stranice koja sadrži vaš kontakt, odnosno informacije kako doći do vas.

Što se tiče tehničkog dijela weba, preporučujem WordPress kao platformu za izradu vašeg weba. Zašto WordPress? Osim što Ucionica.net radi na WordPressu :) , odgovore potražite na nekoj od budućih radionica i edukacija na temu Informatika za poduzetnike.

Photo credits: Pixabay

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentirajte prvi