Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan. Za provjeru, koristite “pitaj učitelja”.

Što je i kako napraviti hardverski profil?

Što je i kako napraviti hardverski profil?
Autor članka: Tino Šokić
Kategorije: Operativni sustavi
Teme:
Datum objave: 21.12.2009

Hardverski profili vam pružaju mogućost i način da konfigurirate ili pripremite računalo za više situacija. Unutar tog profila možete uključivati i isključivati određeni dio hardvera i konfigurirat isti na više načina. Npr. zamislite da imate prijenosno računalo koje je kada ste doma priključeno na eksterni monitor, tipkovnicu, miša i pisač, a kada niste doma nijedno od tih uređaja nije priključeno na računalo. Tada pomoću “Hardware Profiles” možete podesiti računalo da ima dva takva profila, prvi u kojem su svi ti uređaji omogućeni (enabled) i drugi u kojem su onemogućeni (disabled). Kada god se računalo pokrene možete izabrati koji hardverski profil želite koristiti. …

Po defaultu (originalnim postavkama) Windowsi su stvorili jedan hardverski profil tijekom instalacije nazvan “Profile 1”.
Da bi stvorili dodatne hardverske profile pratite sljedeće korake:
1. Kliknite desnim klikom na My Computer i odaberite Properties(slika 1.1).

2. Od ponuđenih tabova (gornjih opcija) odaberite Hardware i u tom tabu odaberite Hardware Profiles(slika 1.2).

3. Kada vam se je otvorio prozor Hardware Profiles, kao na slici 1.3, izaberite “Profile 1”  i stisnite gumb Copy (korisno: u tom istom prozoru vam se nude dvije opcije što da racunalo napravi dok se Windowsi pokreću – 1. da čeka dok ne odaberete koji hardverski profil želite ili ako se ne odlučite u određenom vremenu da ono samo napravi izbor koji ste unaprijed odabrali). Ne možete napraviti novi profil direktno nego morate kopirati postojeći profil pa tek onda raditi izmjene toj kopiji.

4. U Copy Profile prozoru napišite naziv novog profila i kliknite OK (slika 1.4).

5. U Hardware Profiles prozoru izaberite novi profil koji ste upravo imenovali i kliknite Properties.
6. U prozoru Properties -a za izabrani profil možete izabrati dvije opcije(slika 1.5):

1. “This is a portable computer” što znači da je ovo prijenosno računalo i tu možete odabrati da li je to prijenosno računalo koje koristi Docking Station ili ne.

2. “Always Unclude This Profile As An Option When Windows Starts” što znači da ovom opcijom dozvoljavate računalu da vam ponudi taj hardverski profil kao opciju pri pokretanju računala.

7. Nakon što ste izabrali kliknite OK da se vratite prozoru Hardware Profiles.
8. Kliknite OK da se vratite prozoru System Properties i OK opet da se vratite u Windowse.
Sljedeći put kada pokrenete računalo odaberite profil koji ste si postavili kao opciju i u Windowsima, kada uđete u njih, napravite sve izmjene što se tiče svih uređaja kako bi vam to ostalo pohranjeno u tom hardverskom profilu.
Na kraju, što se tice Hardware Profilesa, preporučam korisnicima prijenosnih računala da isključe sve nepotrebne dijelove računala (npr. mrežna kartica, dvd-rom, zvuk itd.) kako bi im baterija trajala što duže, ali to je individualno :)

Nadam se da Vam je ovaj tutorijal pomogao.

Komentirajte prvi!

Pratite komentare na članak 'Što je i kako napraviti hardverski profil?' putem RSS feeda.

Ostavite komentar na ovaj članak

Uvredljivi i spam komentari biti će obrisani. Ukoliko se Vaš komentar ne pojavi odmah, pričekajte da ga odobrimo ;-). Odgovore na pitanje brže ćete dobiti ukoliko nas kontaktirate putem forme pitajte učitelja.