Skoči na sadržaj

Koliki je stvarni domet električnih vozila i koliko brzo se pune?

Jedno od najčešćih pitanja s kojima se vlasnici električnih automobila susreću je - koliko kilometara je moguće napraviti s jednim punjenjem? U ovom vodiču objašnjavamo iskustva iz prve ruke.

Koliki je stvarni domet električnih vozila i koliko brzo se pune?

Potrošnja

Svi proizvođači ističu službeni domet koji često zna biti ispod prave vrijednosti, pogotovo u zimskom periodu kada vozilo troši više energije za grijanje i sl.

Osim toga, kao i kod klasičnih automobila, brža vožnja može povući više struje i tako brže potrošiti bateriju, a svakako treba u obzir uzeti i veličinu kotača.

Raspon napunjenosti baterije

Da bismo mogli dati konkretan odgovor, bitno je spomenuti kako el. vozila najviše ovise o tipu baterije koji je ugrađen u njih.

Najčešći slučaj je da ćete imati tip baterije koji ne biste redovito trebali puniti preko 80% ili 90%. Samo vozilo sugerirat će preporučeni limit za dnevnu vožnju i ako budete vozilo držali u tim granicama, produžit ćete vijek baterije. Naravno, možete puniti do 100%, ali u situacijama kada znate da ćete neposredno nakon potrošiti tu energiju kao što je primjerice duži put.

Jednako tako, nikada nećete pustiti da baterija padne ispod 10-20% jer tada riskirate da nećete stići do punjača ili da će se baterija isprazniti do kraja dok automobil stoji parkiran pa ga eventualno nećete moći pokrenuti.

Dakle, u idealnom i svakodnevnom načinu, bateriju ćete držati na 20-80% napunjenosti.

Punjenje

Za dnevnu gradsku vožnju uglavnom ne trebate brinuti jer imate puno opcija:

  • punjenje kod kuće – tada ne razmišljate jer je punjenje preko noći dovoljno za dnevne potrebe (čak i na običnim kućnim utičnicama koje daju 2-3kWh)
  • punjenje na besplatnim punjačima (npr. Kaufland ili Lidl)
  • punjenje na komercijalnim punionicama (npr. Petrol ili Elen)

Javno dostupni punjači uglavnom daju 11-50kWh.

Kada se radi o putovanjima, tada imate planer poput ABRP aplikacije koja će uzeti u obzir sve kriterije (tip vozila, napunjenost baterije, ali i punjače između početne točke i destinacije) te će predložiti gdje se zaustaviti i na koliko dugo. Zaustavljanja će ponekad biti kratka (nekoliko minuta), a ponekad duža.

Na autocestama uglavnom ćete nailaziti na brze punjače koji mogu izbaciti od 50 do čak 250kWh.

Primjer izračuna

Tesla Model Y Long Range ima kapacitet baterije oko 81kWh. Ukoliko baterija padne na 20%, morat ćete napuniti oko 50kWh.

To znači da ćete na punjaču od 50kWh za punjenje s 20% na 80%, trebati puniti cca 1h ili pola sata na punjaču od 100kWh.

Brzo punjenje uglavnom treba zagrijati bateriju pa će upisivanje Teslinog superchargera u navigaciju unaprijed zagrijati bateriju i pripremiti je za punjenje. Dok čekate, možete se zabaviti Netflixom ili YouTubeom.

S tih 60% (od 80% napunjenosti do 20%) možete preći oko 280-300km u Tesla MYLR-u.

Zaključak

S obzirom da nikada ne testiramo koliko kilometara možemo napraviti od 100% napunjenosti do 0%, zapravo je nemoguće točno odgovoriti na ovo pitanje.

Umjesto toga, bitnije je odgovoriti kolika je brzina punjenja i koliko punjača imamo na raspolaganju.

Dobro pretpostavljate, ljeti može biti izazovno putovati na more jer su punjači uglavnom zauzeti. I da, Tesla može doći od Zagreba do Zadra bez punjenja.

Za informiranje o dostupnim punjačima i rade li ili su u kvaru preporučujemo PlugShare.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentirajte prvi