Skoči na sadržaj

Skladište za webshop: Istražili smo MTU i pravila u 2022.

Vodič je stariji od 2 godine i možda nije u potpunosti aktualan.

Prijavite grešku u vodiču

Ukoliko namjeravate pokrenuti svoj webshop ili prodavati preko Etsy platforme, trebat ćete zadovoljiti nekoliko uvjeta vezanih uz samo skladište. Više pročitajte u nastavku vodiča.

Skladište za webshop: Istražili smo MTU i pravila u 2022.

U Facebook grupi Udruge hrvatskih internet trgovaca, eCommerce Hrvatska, svako malo pojavi se pitanje vezano uz skladište, a mnogi su upravo radi toga odustali od pokretanja online prodavaonice. Informacije koje se mogu pronaći na internetu su često nepotpune, zastarjele ili netočne.

Iako osobno smatramo da zakoni RH nisu prilagođeni malim prodavačima putem interneta, u ovom vodiču smo nastojali skratiti potragu i dati samo one informacije koje ćete moći provjeriti u nadležnim institucijama i dobiti uvijek isti odgovor.

Treba li svaki webshop imati skladište?

Odgovor je NE i to vrijedi za slučajeve:

 • webshop prodaje usluge (npr. aviokarte, video lekcije itd. iako možete naići na nekoga u gradskom uredu tko će reći kako “pdf knjige treba skladištiti”)
 • ako se proizvodi šalju izravno od dobavljača (tzv. dropshipping koji se također smatra uslugom)

Ako web trgovina ima zalihu proizvoda ili primjerice prodaje proizvode koje samostalno proizvodi, u tom slučaju treba osigurati skladište. Proizvodi koji su skladišteni, trebaju imati i deklaraciju sa svim potrebnim podacima.

Ukoliko već imate maloprodajni dućan i minimalne tehničke uvjete iza isti, tada možete prodavati i na webu bez dodatnih dozvola za skladište.

Kolika je minimalna veličina skladišta za webshop?

Ukoliko imate isključivo prodaju putem interneta, vaš webshop ulazi u kategoriju “prodaja na daljinu” za što je propisana minimalna površina od 6 m2. Izvor: MINGO

Informacija je provjerena s gradskim uredom.

Može li skladište biti u stambenom prostoru (stanu, kući i sl.)?

Odgovor je NE. Za stambeni prostor nije moguće dobiti minimalne tehničke uvjete.

Kao što smo već spomenuli, na internetu možete pronaći razne informacije, poput ove pogrešne:

Skladište ne mora nužno biti u objektu poslovne namjene kao prije, već je moguće imati ga i u stambenoj zgradi.

Izvor: Netokracija

Namjena prostora mora biti poslovna. Čak i ukoliko imate zakupljen ured u stanu poslovne zgrade – to neće proći. Objašnjenje iz gradskog ureda je da se ne smije koristiti isti ulaz koji koriste stanari zgrade te su nas usmjerili na Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta. Ministarstvo je odgovorilo generičkim odgovorom bez referenciranja na konkretno pitanje oko namjene prostora ovako:

Trgovac koji trguje robom (bilo na malo ili veliko) mora osigurati za tu robu odgovarajuće skladište te nadležnom uredu državne uprave podnijeti zahtjev za izdavanjem Rješenja o MTU.

Ukoliko trgovac nudi samo usluge, a ne i robu ili djelatnost trgovine obavlja na način da se naručeni proizvod bez skladištenja izravno od dobavljača/proizvođača dostavlja kupcu, nije dužan podnijeti zahtjev za izdavanje rješenja o MTU, odnosno u slučaju kada trgovac namjerava obavljati djelatnost posredovanja pri kojoj distributer/proizvođač direktno šalje robu kupcima, bez klasične prodaje na malo – nije potrebno skladište niti poslovni prostor, pa u tom smislu nije potrebno niti podnositi zahtjev za ishođenje rješenja o ispunjavanju minimalno-tehničkih uvjeta za skladište.

Ako ste već ishodili rješenje o MTU za klasičnu trgovinu i sada otvarate internet trgovinu/web shop NISTE dužni ishoditi novo rješenje o MTU.

Međutim, ukoliko se radi o manipulacijama robom (npr. prepakiravanje) i kalkulaciji cijena od strane trgovca te posebno kada naručena roba stiže prvo na adresu trgovca, koji ju potom šalje krajnjem kupcu, potrebno je raspolagati odgovarajućim skladištem te za isto ishoditi rješenje o ispunjavanju minimalno-tehničkih uvjeta.

Ukoliko već imate skladište, preporučeno je da podatke o zalihama elektronički povežete sa svojim internet trgovinom/web shopom. Ukoliko putem internet trgovine/web shopa namjeravate prodavati prehrambene proizvode ili hranu za životinje, morate se pridržavati posebnih propisa o hrani i hrani za životinje (propisi iz područja Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravstva).

 

Na dodatni upit specifično uz namjenu (poslovna ili stambena), odgovor je sljedeći:

Vezano za Vaš upit možemo Vam potvrditi da je potrebno koristiti se Pravilnikom o minimalno tehničkim uvjetima, dostupan na linku https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2014_09_108_2095.html

U prvoj verziji Pravilnika o MTU (Članak 7, točka 8) se navodi:

Članak 7.
(1) Minimalni tehnički uvjeti koje moraju ispuniti prodajni objekti su sljedeći:
8. površina ne smije biti manja od 6 m2, osim prodajne površine kioska u kojem se ne priprema hrana, a ista ne smije biti manja od 3,5 m2;

Ukoliko želite dio stambenog prostora prenamijeniti u odgovarajući skladišni prostor za obavljanje internet trgovine na malo, potrebno je obratiti se Gradskom uredu za prostorno uređenje jedinice lokalne samouprave u kojoj se nalazi prostor koji namjeravate prenamijeniti. Navedeni ured će vam sukladno propisima pružiti upute koje su vam potrebne.

Također Vam u prilogu dostavljamo našu brošuru U 10 koraka do internet trgovine / web shopa kako bi na jednom mjestu dobili sve informacije.

 

Zatim je stigao još jedan odgovor koji eksplicitno navodi:

Možemo Vam potvrditi da se situacija vezana uz namjenu objekta nije promijenila. Objekt mora biti poslovne namjene te njegova površina mora iznositi najmanje 6 m2.

Mogu li prijaviti skladište na nekoj lokaciji, a držati robu kod sebe doma?

Odgovor je ponovno NE. U ovom procesu, svi će vas savjetovati kako je najbolje držati robu doma, međutim to je jako riskantno. Prvo – riskirate zapljenu cijele zalihe, a zatim riskirate kaznu od 30.000kn.

Dakle, nemojte nasjedati na “virtualna skladišta” ili slične fore.

Mogu li unajmiti paletna mjesta i tamo držati robu?

Ovo je moguće i zadovoljava formu (pod uvjetom da imate ugovor u zakupu uredskog prostora na drugoj lokaciji i to može biti unutar vašeg stana). Postoji više tvrtki koje nude ovu uslugu, nažalost takva paletna mjesta nisu predviđena za svakodnevnu manipulaciju proizvodima jer zahtijevaju najavu i pripremu palete od strane skladištara. Svaka manipulacija paletom se plaća.

Potrebno je uzeti najmanje 7 paleta standardnih dimenzija kako bi uvjet od 6m2 bio zadovoljen (jedna paleta iznosi 0,96 m2). Na ugovoru o zakupu navedite točnu površinu (npr. 7 x 0,96 m2 = 6,72 m2) U ovom slučaju također morate proći proceduru ishođenja minimalnih tehničkih uvjeta.

Dodatne napomene:

 • ugovor treba biti ovjeren kod bilježnika (bez obzira što ugovori između tvrtki ovo nije nužno, netko u gradskom uredu u ovisnosti o raspoloženju može zatražiti ovjeru od bilježnika) ili treba imati žig da je predan na poreznu
 • ukoliko se radi o podzakupu, na ugovoru mora stajati točno tako
 • roba u skladištu mora biti odvojena (fizički ili stavljanjem natpisa tvrtke na palete)

Informacija je također provjerena s gradskim uredom.

Što je sve potrebno za ishođenje MTU (minimalnih tehničkih uvjeta)?

Kazne povezane s nepostojećim MTU znaju biti velike stoga je važno posvetiti tome dovoljno pažnje.

Od papira ćete trebati sljedeće:

 • Dokaz da možete raspolagati prostorom (ugovor o zakupu ili vlasnički list)
 • Uporabna dozvola (nemojte u obzir uzimati prostore koji nemaju uporabnu dozvolu)
 • Atest električnih instalacija (moguće izvaditi kod ovlaštenih osoba za cijenu od 500-600kn s PDV-om)
 • Atest plinskih instalacija ukoliko one postoje (moguće izvaditi kod ovlaštenih osoba za cijenu od 500-600kn s PDV-om)
 • Potpisani zahtjev za utvrđivanje MTU
 • Dokaz o izvršenoj uplati upravne pristojbe (cijena je 50kn preko online aplikacije za webshopove, a uživo može ovisiti o tome na koga naiđete – do 150kn)
 • Izvadak iz sudskog ili obrtnog registra

Od vlasnika prostora ćete dobiti ugovor o zakupu i uporabnu dozvolu, a sve ostalo morate ishoditi sami. Atesti nisu prenosivi pa ih trebate izvaditi.

Na prostoru trebate imati oznaku tvrtke i radnog vremena.

Svoju prijavu možete izvršiti elektronski na mtu.mingo.hr, a tamo ćete pronaći i zahtjev te upute za uplatu. Prijavu također možete obaviti i fizički.

Mogu li prebaciti MTU s druge tvrtke?

Iako ovdje čujemo dosta suprotnih informacija, ovisno o službeniku kojem su trgovci postavili pitanje, ovdje je odgovor također NE. Ako primjerice ulazite u podzakup tvrtke i prostora koja već ima ishođene MTU za vlastito skladište, vi svejedno morate proći taj proces iznova – sakupiti dokumentaciju i podnijeti zahtjev. U tom slučaju proces može ići brzo jer će gradski ured brže donijeti rješenje, bez “očevida”.

Dodatno, vaš prostor i zaliha moraju biti fizički odvojeni od zalihe tvrtke kojoj ste ušli u prostor.

Informacija je također provjerena s gradskim uredom, međutim postoje iskustva ljudi koji su uspjeli prenijeti MTU za identičan prostor pozivajući se na čl 13. st 9. i 10. Zakona o trgovini. Dokumentacija je bila identična, a kvadratura je ostala ista.

Citramo web trgovce s eCommerce Facebook grupe:

Vezano za MTU, upravo sam u procesu otvaranja web shopa, unajmila u podzakup skladišni prostor od tvrtke koja ima MTU i u gradskom uredu su potvrdili da ne trebam vaditi za sebe, već je dovoljan MTU od tvrke od koje sam unajmila prostor. Potvrdila dva gradska ureda. Bitno je da tvtka ima MTU za maloprodaju i da nisu prehrambeni proizvodi.

I drugi trgovac:

Meni su u gradskom uredu (Velika Gorica) rekli da ako MTU već postoje, ne provjeravaju ponovo, već ih samo prihvaćaju. Međutim, sjedište obrta mora biti na toj adresi. Ako nije, radi se o izdvojenom pogonu (što nosi niz dodatnih komplikacija).

Skladište u garaži

Garaže su jeftine, imaju odvojen ulaz i uporabnu dozvolu pa smo poslali upit gradskom uredu s upitom može li garaža biti pogodna kao skladište za prodaju putem webshopa. Odgovor kopiramo u nastavku:

Trgovina odnosno skladište po Zakonu o trgovini mora bit poslovne namjene pa tako da ne možete imati skladište u garaži jer vjerovatno i po papirima Vam stoji da je to garaža.

Skladište uzoraka

Recimo da prodajete putem weba i imate 2 lokacije:

 • skladište (sa MTU)
 • ured / izložbeni prostor (bez MTU)

Tada smijete imati nekoliko komada svakog proizvoda u svom uredu kako biste mogli pokazati proizvode klijentima / kupcima koji posjete vaš ured. U tom slučaju potrebno je izdati neki dokument koji opisuje da su proizvodi napustili glavno skladište i da se nalaze u skladištu uzoraka.

Iako se radi o sivoj zoni, sve proizvode tako možete držati na skladištu, a od svakog proizvoda određenu količinu možete držati u svom uredu i tako pakirati i slati iz ureda te kontinuirano nadopunjavati skladište uzoraka.

Razlike između obrta i tvrtke

Iako nemamo iskustva s obrtima, već isključivo s podnošenjem zahtjeva kao tvrtka (d.o.o.), razlike postoje!

Citiramo člana grupe eCommerce Hrvatska:

Ako je skladište na adresi različitoj od adrese poslovnog prostora obrta, onda se ono vodi kao izdvojeni pogon i mora se zaposliti jedna osoba koja će ga voditi. To nije slučaj kad skladišni prostor ima primjerice d.o.o.

Postoji li alternativa?

Alternative postoje u obliku tvrtki koje su specijalizirane za fulfilment uslugu.

Takve usluge uključuju:

 • Čuvanje robe na skladištu koje odgovara svim uvjetima
 • Profesionalno pakiranje robe nakon zaprimanja narudžbe
 • Otpremanje paketa dostavnom službom po vašem izboru

Svoje narudžbe šaljete običnim Excelom. Fiskalizirane račune također možete slati kako bi ih fulfillment centri pakirali i slali zajedno s narudžbama.

Cijena takve usluge po poslanom paketu ovisi o težini, veličini, pakiranju, broju paketa koji šaljete, dostavnoj službi, brzini isporuke, načinu plaćanja itd. Ukoliko imate mali broj narudžbi (ispod 4 dnevno), trebat ćete plaćati i skladišninu (najmanje 1 paletno mjesto, ovisno o količini robe koju imate).

Okvirne cijene po poslanom paketu su 45kn + PDV (uključuje i dostavu koju naplaćujete kupcu), dok skladišnina po paleti iznosi oko 600-800kn + PDV mjesečno (ovisi o broju paleta).

Opcija osobnog preuzimanja u ovom slučaju bit će otežana.

Jedna od takvih tvrtki je Mail boxes Etc.

Izmjene zakona?

Ministarstvu gospodarstva uputili smo prijedlog izmjena zakona za web trgovce početnike gdje smo opisali sve probleme s kojima se početnici susreću:

Naime, radi se o sljedećem:
– Internet trgovina u Hrvatskoj je u porastu
– Svakim danom otvaraju se nove Internet trgovine koje imaju problema s pronalaskom adekvatnih prostora koji zadovoljavaju MTU za prodaju na daljinu (prostor poslovni namjene, min. veličina 6m2, atesti, uporabna dozvola)
– Poduzetnici koji tek pokreću web trgovine imaju mnogo troškova i njihovi prostori tvrtke često se nalaze u vlastitim stanovima, kućama ili u unajmljenim prostorima koji ne zadovoljavaju MTU
– Zato se u velikom broju slučajeva web trgovine odluče za rad bez MTU-a i tako su u prekršaju (postoje slučajevi koji više od 5 god. rade na taj način)
– Tvrtke koje rade atestiranje, često to rade na slijepo, bez dolaska na lokaciju
– Određene tvrtke pak vide priliku u “fiktivnom” iznajmljivanju skladišta (prvo pitanje koje postavljaju: “treba li vam samo za MTU ili biste baš držali robu ovdje”)
– Postoje i primjeri gdje se zbog izbjegavanja MTU-a otvara firma u inozemstvu, koja zapravo šalje pakete iz Hrvatske, ali ne podliježe našim zakonima
– Na kraju, postoje tvrtke koje se bave uslugom skladištenja, pakiranja i slanja paketa, ali su njihove cijene prevelike za početnike dok su one povoljnije u susjednim zemljama (Slovenija)

Iz vlastitog primjera:
– Cijeli proces riješili smo bez problema (dobavljači, sustavi za zalihe, račune, fiskalizaciju, naplatu, sama web trgovina, itd.)
– Isključivo smo zapeli na MTU-u (rješenje smo dobili tek iz treće prijave)
– Na početku smo koristili usluge vanjske tvrtke za pakiranje
– Danas plaćamo 2 prostora – jedan za ured (stan na 1. katu stambene zgrade), drugi za skladište (2. kat zapuštenog shopping centra) što nije praktično jer bismo sve mogli obavljati s jednog mjesta

Prijedlog:
– Omogućiti malim webshopovima (do određene vrijednosti / volumena zaliha) ili webshopovima početnicima (do 3 god. od pokretanja web trgovine) da poslovanje obavljaju iz prostora u kojima je prijavljen ured (bez MTU rješenja)

Na ovaj način dobit ćemo puno čišću situaciju na tržištu jer neće biti nelojalne konkurencije, a sigurno ćemo vidjeti porast u broju novih web trgovina što će doprinijeti bržem oporavku. Web trgovine su jedne od rijetkih područja nezahvaćenih korona virusom pa bi bilo šteta ne iskoristiti priliku.

Odgovor Ministarstva je sljedeći:

Zahvaljujemo Vam na javljanju i prijedlozima za izmjene Zakona o trgovini koje ste dostavili.

Iz Vašega podneska razvidno je da ste u cijelosti upoznati s uvjetima koje je s osnova nadležnosti važećeg Zakona o trgovini (Narodne novine, br. 87/08, 116/08, 76/09, 114/11, 68/13, 30/14, 32/19, 98/19 i 32/20) i pripadajućeg podzakonskog akta, Pravilnika o minimalnim tehničkim i drugim uvjetima koji se odnose na prodajne objekte, opremu i sredstva u prodajnim objektima i uvjetima za prodaju robe izvan prodavaonica (Narodne novine broj 66/09, 108/09, 8/10 i 108/14), potrebno ispuniti za obavljanje djelatnosti trgovine putem interneta.

Upravo stoga, potrebnim smatramo istaknuti da ovo Ministarstvo, kontinuirano unapređuje regulatorni okvir za obavljanje svih oblika djelatnosti trgovine, kako „klasične trgovine“ tako i specifičnih oblika trgovine kao što su različiti oblici djelatnosti trgovine izvan prodavaonica. Cilj je uklanjanje administrativnih barijera u svrhu skraćivanja procedura pokretanja poslovanja te konačno smanjenje troškova istoga.

Uvažavajući značaj trgovine putem interneta kao jednog od najbrže rastućih i najprofitabilnijih oblika obavljanja djelatnosti trgovine, evidentirali smo i Vaše prijedloge koje ćemo s punom pažnjom i uvažavanjem razmotriti.

Nadamo se da je ovaj vodič koristio. Ako imate pitanja, možete nam se obratiti putem formulara pitajte učitelja

Komentirajte prvi